- Dine varer
Handlekurven er tom!
Bli inspirert
Skuespiller Line Verndal (45) sitt store gjennombrudd kom i serien «Himmelblå» med rollen som Marit. Men motivasjonen har aldri vært å bli kjent. - Jeg mener at skuespiller-jobben er rundt 10 % talent og 90 % jobb. Du må ha det i deg at du aldri gir deg.
Line Verndal ble uteksaminert ved Statens Teaterhøgskole i 1995 og har senere jobbet ved blant annet Oslo Nye Teater, Rogaland Teater og Det Norske Teatret. For tiden flyr hun frem og tilbake til Bergen der hun spiller rollen som Diana Drange i serien «Aber Bergen» som går på TV3. I følge skuespilleren er det meget hardt arbeid som ligger bak alle de gode rollene.
Line Verndal kommer ikke fra en klassisk skuespillerfamilie. I følge henne var det ingen i familien som holdt på med «noe sånt». Det som løsnet var at hun tok et år i USA.
- Jeg dro et år til USA da jeg var 17 år og der er det jo ikke jantelov. Alle kunne gjøre hva de ville, uten å bli sett rart på. Jeg var med på amatørteater og etter å ha kjeftet på meg i ukesvis, tok regissøren der borte meg til side og sa jeg hadde talent. «Du burde prøve å bli skuespiller», sa han. Det gjorde inntrykk.
Line har på seg brille fra Stella McCartney
Rett inn på Teaterhøgskolen
Mens mange søker i åresvis for å komme igjennom nåløyet, kom Line Verndal inn på første forsøk. Selv mener hun at det har mye med flaks å gjøre.
- Da jeg kom hjem til Norge klarte jeg å tørre tanken og gå videre. Først på Romerike Folkehøgskole også rett inn på Teaterhøgskolen da jeg var 20 år. Det gikk veldig fort. Planen var bare å søke. «Så gøy dette blir» tenkte jeg. Så skulle jeg søke ordentlig året etter. Men jeg hadde flaks og kom inn med en gang. Jeg vet jeg var heldig, for det er mye som skal klaffe når man søker.
Mange unge i dag søker berømmelse og vil gjerne bli kjendis. Hva tenker du om det?
- Min motivasjon har aldri vært å bli kjent. Det ligger så mye mer bak enn det. De øyeblikkene hvor alt bare stemmer, der rollen sitter og alt er så intenst. De øyeblikkene lever man for og ønsker å ha mer av. Innimellom opplever man disse øyeblikkene. Det er skremmende hvor lite jeg tar til meg av ros.
- Man må være bevisst på hva man ønsker og motivasjonen for å bli skuespiller. Jeg husker at jeg som yngre tenkte at «jeg skal vise dere». Alle de guttene jeg ikke hadde draget på, nå kan dere angre. Nå skal jeg bli noe. Jeg aner ikke om disse folkene ser på det jeg gjør idag, og det bryr jeg meg heller ikke så mye om. Men jeg er jo selvfølgelig opptatt av at folk skal synes det jeg gjør er bra.
Hva er en bekreftelse på at man gjør det bra?
- Jeg opplevde en tid tilbake at vi så på en episode av «Aber Bergen» og vi ser vanligvis ikke noe av det før det kommer på TV. Da sa Ellen Dorrit Petersen og Odd-Magnus Williamson at det var bra. Slikt tar jeg til meg og det betyr mye, siden jeg har så stor respekt for arbeidet deres.
Line har på seg brille fra SAINT LAURENT
Androgyn i stilen
Line Verndal er kanskje aller mest kjent som Marit i «Himmelblå» med alle de blomstrende kjolene, men selv foretrekker hun en strammere stil og bruker gjerne norsk design som Cecilie Melli og TSH når anledningen tillater det.
- Mange tror jeg er som i Himmelblå i stilen, blomstrende og søt, men det stemmer ikke. Jeg er mer androgyn i stilen. Jeg liker skjorter, bukser og tilknappede skjorter. Når jeg går på en premiere, blir det litt som å spille en rolle. Da er jobben å kaste glans over bransjen og jeg bruker gjerne norsk design.
«Mitt Afrika» og «Games of Thrones»
Line Verndal er nærsynt og har brukt briller siden hun var 16. Hun mener det mange ganger kan være en fordel for roller og som en forlengelse av antrekket.
- Jeg har alltid brukt briller når jeg måtte se ting på avstand. Ikke hatt lyst til å operere meg heller, for noen ganger kan det være en fordel med litt mysing og uklarhet i forhold til roller. Briller er kult og jeg liker at de er litt statement og passer ansiktet. Samme med solbriller, det er jo viktig at de passer til ansiktet.
Hva er du mest stolt av så langt i karrieren?
- Det at jeg ikke gir meg, jeg klorer meg fast. Jeg synes aldri det jeg gjør er bra nok. Og det er faktisk en bra ting, selv om det høres strengt ut. Dette yrket er jo alltid i utvikling, det skjer noe hele tiden og da må man være med og utvikle seg. Jeg er sulten på faget, jeg er litt «nerd». Men sånn karrieremessig så er det nok «Limbo» som jeg også vant Amanda for. Det var veldig gøy.
Hva ser du på TV selv?
- Alt som alle snakker om. «Casual» som er deilig lite politiske korrekt og selvsagt «Game of Thrones».
De fleste skuespillere har sine idoler og Line Verndal er intet unntak. Hun innrømmer gladelig å ha sett klassikeren «Mitt Afrika» med idolet Meryl Streep flerfoldige ganger som inspirasjon til ulike roller.
- «Mitt Afrika» ser jeg gjerne ofte klokken 06 om morgenen før opptak. Meryl Streep har en egen evne til å ha være så tilstede i en scene. Det er så bra skuespill, alt kommer innenfra. Hun har vært veldig stor inspirasjon for meg, det samme gjelder skuespilleren Robin Wright.
Line har på seg brille fra Dolce & Gabbana
Skuespillerdrømmen går videre i familien
Når hun ikke flyr mellom opptak, er Line Verndal mye sammen med datteren på 11 år, som også drømmer om å bli skuespiller. Men i følge Line Verndal er hun ganske klar over hvor mye som kreves for å lykkes.
- Hun vil også bli skuespiller, men det er noe hun må finne ut av selv. Jeg vil gjerne være et kvinnelige forbilde som lærer henne at hun kan få til alt. Jeg blir selv veldig fascinert av sterke kvinner som er forbilder, som har levd livet, sier Line Verndal.
Hvordan var det å bli mamma?
- Jeg hadde skikkelig godt av å bli mor, du får et fokus vekk fra deg selv. Datteren min er viktigere enn alt, enn karriere. Og da får man et mer avslappet forhold til det du holder på med. Da blir du bedre tror jeg.
Om du kunne gi ditt yngre selv et råd?
- Det er så mye! Jeg skulle ønske at jeg hadde vært tøffere. Jeg har ikke veldig spisse albuer og så frempå, men jeg har tenkt at om jeg jobber hardt så vil det gå meg vel. Livet er jo ikke alltid rettferdig. Det som også er en utfordring er å ikke være for opptatt av utseende og det er jo vanskelig når rollebeskrivelsen lyder «søt» og «flott». Vi prøver å jobbe for å unngå klisjeene i «Aber Bergen», om vi støter på noe i manus kan det forandres. Det går fremover som i andre yrker, men det går veldig sakte.
Blir man noen gang utlært som skuespiller?
Nei, aldri!
tekst: Silje Pedersen, foto: John Kerlefsen