Øye

Grå stær (katarakt)

Grå stær eller katarakt er en vanlig synslidelse. De som rammes beskriver symptomene som «tåkesyn» eller at de ser uklart og får et sløret syn.

Synsams optikere forklarer hva du bør være obs på for å oppdage katarakt tidlig og hvordan du kan fjerne grå stær.

 

Opplevelsen av at sløret syn kommer og går eller følelsen av å se ut gjennom et skittent og grått vindu. Akkurat slik er det å ha grå stær, den vanligste øyesykdommen som enkelt kan behandles.

Sjekker du synet regelmessig, oppdager du øyesykdommer tidlig. Bestill en synstest.

 

Hvordan oppstår katarakt eller grå stær?

I øyet har vi alle en linse som gir øyet justeringsmuligheter ved å fokusere. Øyets autofokus er øyets linse, og er helt gjennomsiktig når vi er barn. Hver time med øynene åpne passerer lyset denne linsen, og etterhvert setter det sine spor. UV-spekteret av lyset setter mer spor enn annet lys, og den tidligere helt klare linsen blir misfarget. Da kan ikke lengre lyset strømme gjennom og resultatet blir uklart og tåkesyn.

 

Symptomer på grå stær

Det kan forklares som å se ut gjennom et vindu som gradvis blir mer frostet eller uklart. Lyset slipper ikke gjennom, og når dermed ikke fram til sansecellene på netthinnen. Denne prosessen skjer gradvis og er vanskelig å oppdage selv, de vanligste syptomene er vansker for å se i skarpt lys eller i dunkel belysning. Dette kan skje med de fleste mennesker, og det en naturlig del av aldringsprosessen.

 

Behandling av grå stær er enkelt

Det å fjerne den grå stæren er enkelt og krever kun en operasjon som bytter ut den uklare linsen med en ny. Dette er den mest vanlige operasjonen i Norge i dag, og antallet er økende.

 

Slik kan du beskytte deg

Aldring er den vanligste årsaken til grå stær, men du kan forebygge dette ved å være flink til å bruke solbriller i sterkt sollys. Dette vil begrense endringen i stor grad, og utsette dannelsen av grå stær. Grå stær kan også være arvelig og du kan ha tilstanden medfødt.

 

Husk å beskytte barn mot grå stær

Siden barneøyne er helt klare er det veldig viktig å beskytte de mot den skadelige UV strålingen, så gode solbriller til barn er viktig.

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!