- Dine varer
Handlekurven er tom!
Ser du på solbriller som et stilig motetilbehør, eller tilbringer du det meste av sommeren i en seilbåt? Hvordan og hvor du bruker solbrillene avgjør hvilke krav du bør stille til dem. Og å kunne se bra ut er jo like viktig, uansett type briller.
Når vi er ute i solen trekker pupillene seg sammen, slik at vi ikke blendes. Tar vi da på oss solbriller, oppfatter øynene at det er mørkt, pupillene utvides og opplevelsen blir mer behagelig. Men i solen er ikke anstrengte øyne det eneste problemet. En del av lyset er skadelig. Dette er såkalt UV-lys (ultrafiolett) som ikke er synlig, som over lengre tid kan være en risiko for øyet. Hvor mørke glassene er, er ikke en indikasjon på hvor godt de beskytter mot UV-stråling. Det er kvaliteten på selve glasset, og spesielle overflater, som kan gi beskyttelse.
– I Sverige har i prinsippet alle CE-merkede solbriller UV-beskyttelse i dag, sier Hugo Schunnesson, produktsjef hos Essilor, som produserer brilleglass av høy kvalitet.
– I utlandet bør man imidlertid være forsiktig med billige solbriller som man kjøper på stranda eller gata. De kan være tilvirket av en plan skive som bare er bøyd, som gir en dårligere synsopplevelse og mangler UV-beskyttelse.
Uten tilstrekkelig beskyttelse mot UV-lys risikerer man på lang sikt å få grå stær. Derfor bør også små barn bruke solbriller av god kvalitet.
– CE-merking garanterer generelt god beskyttelse og er godt nok for de som for det meste bruker solbriller i byen og ønsker en moteriktig stil, sier Hugo Schunnesson.
– De som derimot tilbringer mye tid på sjøen eller står mye på ski bør velge solbriller med UV400-merking. De blokkerer alle UV-stråler gjennom glasset og er derfor bedre enn solbriller med vanlig CE-merking.
Fordelen ved å velge solbriller med kvalitetsglass sammenlignet med enklere glass er, i tillegg til at de er optisk slipte og gir bedre beskyttelse, at de kan tilpasses formålet de skal brukes til.
– Hvis man for eksempel skal reise til Himalaya kreves ekstremt mørke glass og i tillegg sidebeskyttelse. Men med veldig mørke solbriller kan man ikke kjøre bil, sier Håkan Broman, ansvarlig for kliniske produkter og tjenester i Synsam-konsernet.
– Kvalitetsglass kan dessuten være polariserende, som betyr at de fjerner reflekser fra omgivelsene. Uten det kan man blendes av solskinn som reflekteres i vann, snø, vei og glass. Polariserte glass reduserer risikoen for at man blendes, noe som er bra når man er på sjøen eller kjører bil, legger han til.
Personer med synsfeil som alltid bruker briller kan også velge solbriller med styrke. Et annet alternativ er å velge fotokromatiske glass, det vil si glass som blir mørkere i sterkere lys.
– Dagens fotokromatiske glass reagerer raskere enn de gjorde tidligere, og de beskytter automatisk mot det skadelige blåfiolette lyset. I tillegg er de utstyrt med alt som inngår i vanlige solbriller, sier Håkan Broman.
Fotokromatiske glass reagerer når det er mye UV i luften, som innebærer at de kan bli mørkere utendørs, selv om det er overskyet.
– Denne typen glass er vanligere på kontinentet enn i Sverige, men vi håper at det blir attraktivt her også, siden det nå finnes i mange ulike farger, til og med med speileffekt, sier Håkan Broman.
Bruk overflatebehandlingen Crizal® Sun UV på solbrillene og få UV-beskyttelse opptil E-SPF 50+. E-SPF er et klassifiseringssystem for UV-beskyttelse i briller som Essilor® har utviklet. Klare glass med Crizal® har opptil E-SPF 25. (Beskyttelsen gjelder selve glasset og tar ikke hensyn til ytre faktorer, som formen på brilleinnfatningen eller hvordan solbrillene plasseres.)