Barn som spiller fotball

Slik velger du riktige solbriller til barna

Barnas øyne er mer sårbare enn de voksnes. Allikevel kjøper mange voksne skikkelige, dyre solbriller til seg selv, mens barna får billige solbriller, som kanskje ikke sitter som de skal, og dermed ikke gir den nødvendige beskyttelse.


4 tips når du skal velge solbriller til barna



1. La barnet velge solbriller selv

Barn er gjerne mer ute enn voksne, og øynene deres er ekstra utsatt for uv-stråler.

I følge Statens strålevern, treffer de skadelige uv-strålene barns netthinne i større grad enn på en voksen. Det sier seg selv at det derfor er ekstra viktig å beskytte barnas øyne.

Alle solbriller som er merket CE beskytter mot uv-strålingen.

Kjøper du med en brille, som barnet ikke har prøvd, er sjansen stor for at den ikke passer. En brille som sklir ned på nesa, eller gnager bak ørene, tas fort av. Hvis barnet får velge solbriller selv, og de er behagelige å ha på, er det større sjanse for at barnet bruker solbrillen.

Og husk at foreldrene er rollemodeller. Når du selv har solbrillene på nesa, og ikke bruker den som hårbøyle, øker sjansen for at barnet ditt vil synes det er kult å bruke solbriller. Dette vil igjen ha en smitteeffekt, for når lille Per ser hvor kul lille Ola er med solbriller, vil han også ha.

Jente med solbriller og ball

2. Begynn så tidlig som mulig

Optometrist Frank R. Myhre i Synsam anbefaler at barn begynner å bruke solbriller så tidlig som mulig. Eventuelt kan en skyggelue eller tilsvarende hindre at for mye lys og stråling kommer inn i barnets øyne.

- Dette er spesielt viktig når det er snø eller vann i omgivelsene, da disse flatene reflekterer veldig mye lys og stråling, sier Frank Myhre.

- Tilsvarende er det mer uv-stråling jo høyere opp man kommer.

Raskt oppståtte uv-skader, på grunn av solbrente øyne, eller snøblindhet, som det gjerne kalles, er en smertefull tilstand, som kan forhindres ved riktig bruk av solbriller.

- En solskinnsdag på høyfjellet i Norge kan gi brennskader på ubeskyttede øyne, sier Myhre. Her er det ekstra viktig å beskytte de sarte barneøynene.

- Og bruk solbriller selv om det ikke er skyfri himmel, fortsetter han.

- Det kan være svært høy uv-stråling også på dager med delvis skydekke.

Når det gjelder de aller minste barna, som gjerne ligger i pulk eller vogn, kan det være smart å sette på dem solbrillene mens de sover. Da opplever de ikke overgangen til mindre lys så brå, og sannsynligheten for at de beholder brillene på er større.

Sørg for at solbrillene gir barnet maksimal beskyttelse. Du bør ikke kjøpe for mørke briller, som kan hemme leken, og gjøre at barnet tar av seg brillene. Sjekk at brillen dekker godt rundt øynene, for å unngå at uv-strålene slippes inn.

- Bruker barnet solbriller som er for små eller ikke dekker godt nok på sidene eller under og over øynene, kan de skadelige uv-strålene komme inn i øyet. Så riktig tilpasset brille i riktig størrelse og utforming er å anbefale, sier Frank R. Myhre.

Det finnes barnesolbriller med rem bak hodet, som holder brillene på plass. Dette fungerer fint på mange barn.

 

3. Velg robuste glass som tåler en støyt

Ute i skog og mark, bør brillen også beskytte mot fysiske skader, som for eksempel en kvist i øyet, og steinsprang eller innsekt når barnet er ute og sykler. Slike objekter kan gi en stor skade på øyet, og i verste fall føre til blindhet.

- Dersom barnet bedriver visse typer aktiviteter, som øker risikoen for øyeskader, bør det brukes glass som ikke knuser. Visse sportsbrillemerker bruker slike glass, og vil beskytte hvis barnet for eksempel får en squashball i øyet, forteller Myhre.

 

4. Få barnas solbriller tilpasset med deres styrke

- For at barn skal kunne bevege seg med best mulig kontroll, bør en del barn ha styrke i solbrillene sine også, dersom de ikke bruker kontaktlinser. Et skarpt og avslappet syn er viktig for normal øyeutvikling og motorisk utvikling hos barn, avslutter optometrist Frank R. Myhre i Synsam.