Handlekurven din er tom!
no image

Tørre øyne - symptomer og behandling


Hvorfor får du tørre øyne?

Tårefilmen er en beskyttende hinne som smører øyets overflate, og bidrar til å bevare synet skarpt. Den består hovedsakelig av lipider (olje), vann og mucin (slim). Lipidene produseres av fettkjertler (meibomske kjertler) i øyelokkene, og skal forhindre at tårefilmen fordamper for raskt, mens mucinet binder tårefilmen til hornhinnen. Økt fordamping av tårefilmen er den største grunnen til tørre øyne, oftest pga. nedsatt mengde eller kvalitet på lipidene (MGD: Meibomsk kjertel dysfunksjon), men langvarig skjermbruk og kontaktlinsebruk er også vanlige faktorer assosiert med tørre øyne. Redusert tåreproduksjon er også en grunn til tørre øyne, og er ofte sett i sammenheng med systemiske sykdommer som f.eks Sjögrens syndrom. 

Miljø og alder påvirker tørre øyne

Tørre øyne øker med alderen, og er vanligere hos kvinner enn menn. I tillegg til det som er nevnt over, så kan bla. noen systemiske sykdommer, hormonforandringer, miljøfaktorer (som feks. aircondition og tørt innemiljø) og medisiner være med å påvirke.

Behandling for tørre øyne

Tørre øyne er et vanlig problem, som kan lede til forstyrret syn og ubehag som såre, irriterte, røde, trette eller rennende øyne. Har du tørre øyne? Her er optikeren sine tips.

Det er flere måter å behandle tørre øyne. Ved hjelp av en tårefilmanalyse i en øyehelseundersøkelse hos optikeren din kan du få råd og veiledning om hva slags behandling som kan passe for deg.

- Øyedråper eller øyegele (kunstig  tårevæske) – Lindrer symptomer og smører øyets overflate. Konserveringsfrie øyedråper er å foretrekke (noen konserveringsmidler kan irritere øynene ved langvarig bruk).  

- Øyelokksbehandling med oppvarming av øyelokk, etterfulgt av øyelokksmassasje for behandling av meibomsk kjertel dysfunksjon (MGD).

- E-eye er en lysbehandling av meibomsk kjertel dysfunksjon (MGD). Her benyttes det mikroimpulserende lys for å stimulere fettkjertlene til å normalisere sine funksjoner, for å øke tårefilmkvaliteten og lindre symptomer, mer effektivt enn tradisjonell øyelokksbehandling (øyelokkoppvarming og massasje).

-Tåreplugger brukes hovedsakelig som behandling ved nedsatt tåreproduksjon.

 

Omega 3 for tørre øyne

Å ta tilskudd i form av omega 3 gir også en forebyggende effekt mot tørre øyne. Det er dem essensielle fettsyrene som har en positiv effekt på øyet. Synsam har et stort utvalg av kosttilskudd som er bra for øynene.

Beste kontaktlinser for tørre øyne

Nedenfor er en liste over kontaktlinser som egner seg dersom du opplever veldig tørre øyne.

  1. Acuvue Oasys med Hydraluxe - Dagslinse
  2. EyeQ One-Day Superior
  3. EyeQ One Day Aqua - Dagslinse
  4. EyeQ One-Day Premium 
Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!