Optiker på synstest

Skjeve hornhinner

Ser du uklart eller opplever du at rette linjer krummer seg? Da kan du ha skjeve hornhinner.

Astigmatisme, som det også heter, er en vanlig synsfeil som enkelt kan fikses med briller, linser eller operasjon.

 

Hornhinnen er den delen av øyet lyset treffer først. For å få et perfekt bilde av omverden må denne delen av øyet være perfekt buet med samme krumning overalt. Hvis det er slik at denne buen ikke har samme krumning hele veien, som for eksempel et egg, vil buen være forskjellig den ene veien kontra den andre.

 

Hva er astigmatisme?

Astigmatisme eller astigmatism er et annet ord for skjeve hornhinner. Når hornhinnen ikke er jevnt krummet blir bildet øyet ser litt skjevt, men hjernen forsøker å rette opp denne skjevheten så godt det lar seg gjøre. Derfor vil man ikke oppleve å se verden skjevt selv om du har skjeve hornhinner. Symptomer på skjev hornhinne er at synet er uklart og man kan også bli trøtt og sliten av å rette opp og fokusere hele tiden. Astigmatisme kan diagnostiseres med en standard synstest. På en synstest kan vi også fortelle deg om hvordan du kan korrigere skjeve hornhinner. 

 

Astigmatisme og linser

Kan man bruke linser dersom du har skjeve hornhinner? Det er det mange som lurer på. Linser og skjeve hornhinner er ikke et problem, men det er ikke alle linser du kan bruke. Toriske linser passer for de som har skjeve hornhinner. De kan også korrigere både nærsynthet og langsynthet, noe mange med astigmatisme også sliter med.

Hos Synsam kan du enkelt kjøpe toriske linser på nettet. I vårt sortiment finner du dagslinser og månedslinser for skjeve hornhinner fra kjente merker som EyeQ og Acuvue Oasys for astigmatism.

 

Progressive linser og skjeve hornhinner

Progressive linser fungerer som progressive briller, du har to styrker i linsen for å kunne se klart på nært hold og på avstand. 

Det er mulig å bruke progressive linser i de fleste tilfellene av skjeve hornhinner. I butikk vil kunne gi deg råd og undersøke hvilke progressive linser som egner seg for deg.

Skjeve hornhinner kan endre seg i løpet av livet, men er ofte stabilt etter fylte 25 år.

 

Skjeve hornhinner på engelsk er «Astigmatism»

Ikke bli forvirret! Det latinske ordet for skjeve hornhinner er astigmatisme og på engelsk brukes ordet «astigmatism». Det har derfor blitt vanlig å bruke denne termen også her til lands for den alminnelige skjeve hornhinner

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!