Handlekurven din er tom!
Øye

Hva er fargeblindhet?

Er trafikklyset grønt eller rødt? Og hvilke farger har egentlig det italienske flagget? For en person som er fargeblind kan visse ting by på utfordringer, men hvorfor ser egentlig noen færre farger enn andre? Og hva ser de istedenfor?

Visste du at nesten ingen andre pattedyr ser så mange farger som oss mennesker? Mange dyr trives best i mørket om kvelden og natten, mens vi mennesker er mest aktive på dagen og kan derfor se hele fargespekteret i naturen. Men også enkelte mennesker mangler egenskapen til å se alle fargene. I følge øyelege og spesialist i øyesykdommer Egill Hansen er omlag 8 % av alle menn og 0,5 % av alle kvinner i Norge fargeblinde. Det betyr ikke at de ser verden i svart-hvitt, men at de har problemer med å skjelne visse fargenyanser.

Hva er fargeblindhet?

Vi har egne sanseceller i øyets netthinne som oppfatter farger. Disse sansecellene kalles tapper. Tappene registrerer lys med forskjellig bølgelengde og gjør at vi kan se forskjell på de ulike fargene. Hvis en eller flere av tappene ikke fungerer som de skal, blir signalene til hjernen påvirket og det blir vanskelig eller umulig for den fargeblinde å skille mellom de berørte fargene.

– Det er flere typer fargeblindhet, rød-grønnblinde kan forveksle grønt med rødpurpur, gulgrønn med oransje eller blågrønt med rødt og rødoransje med gulgrønt. Disse ser derimot forskjell på gult og blått og blågrønt og gulgrønt. Det finnes også noen få som ikke ser blått og gult, og noen som er totalt fargeblinde, men dette er ytterst sjeldent, forklarer øyelege Egill Hansen.

Opplever du redusert fargesyn? Ta en fargeblind test

Kanskje har du merket at du har vanskeligheter med å se rognebærene om høsten, eller å finne den røde ballen i det grønne gresset etter å ha spilt crockett? De færreste oppdager at de er fargeblinde før de når tenårene, og mange lever et helt liv uten å vite at de har en mer begrenset fargepalett enn de fleste. Mistenker du at du er fargeblind så er det lurt å få testet dette hos en optiker, men du kan også forsøke å kartlegge fargesynet ditt selv.

– Til en viss grad kan du selv observere svakheten ved at du lett forveksler farger, ikke kjenner igjen fargene eller blander dem sammen. Det er vanlig at bærplukking byr på vanskeligheter og noen kan også finne det utfordrende å se forskjell på trafikklys. Du kan teste deg selv, for eksempel ved å sortere fargene i et fargeskrin, sier Egill Hansen.

Fargeblind test - ser du tallet?

Fargeblind test

Er fargeblindhet farlig?

Fargeblindhet er ikke farlig og er sjelden tilknyttet annen øyesykdom. Bortsett fra at det kan være vanskelig å fastslå om biffen er gjennomstekt, og at du kanskje bør overlate valget av interiørfarger til noen andre, så byr det på relativt små utfordringer i hverdagen for de fleste.

– Fargeblindhet og fargesvakhet utgjør ikke noe stort handikap. De mildeste formene kan være så umerkelige at de ikke engang oppdages, sier Egill Hansen.

Ettersom synsforstyrrelsen ikke kan kureres så kan det allikevel være kjedelig begrensende for de som har drømt om en karriere i Forsvaret eller et yrke som pilot, politi eller skipskaptein. Disse yrkene krever nemlig at du har et perfekt fargesyn slik at man ikke risikerer å ta feil av signallys eller komme i andre farlige situasjoner fordi man ikke ser alle farger like klart.

Fargeblindhet er medfødt og arvelig 

Fargeblindhet er stort sett alltid medfødt og synsforstyrrelsen går i arv.

– Plutselig fargeblindhet kan også forekomme, men da skyldes det at en sykdom har rammet øynene eller sentralnervesystemet, sier Egill Hansen.

Fargedefekter blir nedarvet via kroppens X-kromosom, det kvinnelige kjønnskromosomet, og det er derfor mange flere fargeblinde gutter enn jenter. Kort forklart så har gutter kun ett X-kromosom mens jenter har to, jentene må derfor ha genet på begge sine X-kromosomer før de blir fargeblinde, mens guttene følgelig blir fargeblinde når deres ene X-kromosom inneholder det defekte genet.

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!