Gutt med briller

Sunne skjermvaner

Datamaskiner, nettbrett og mobiler opptar stadig mer av vår tid. Når vi ikke arbeider ved datamaskinen, sjekker vi sosiale medier på nettbrettet eller mobilen. En amerikansk undersøkelse viser at amerikanere daglig tilbringer i gjennomsnitt åtte timer foran en digital skjerm og at personer som er født mellom 1980 og 2000 har opptil ti timer per dag foran en skjerm.* Det er all mulig grunn til å anta at det er lignende tall i Norge.

Skjermtrøtthet

Skjermbruken påvirker øynene våre på flere måter. Den konstante avstanden gjør øyemuskelen sliten på nesten samme måte som at vi ville bli slitne av å holde en kartong melk på strak arm i flere timer. Og det faktum at vi er konsentrert gjør at vi blunker alt for sjelden.

– Vanligvis blunker vi 15 ganger på et halvt minutt, men når vi sitter konsentrert foran en skjerm, blunker vi bare 1–2 ganger i samme tidsperiode, forteller Isabel Helander, optisk ansvarlig hos Synsam Sverige og ansvarlig for Synsams øyehelseprosjekt.

– Dette er en arv fra våre forfedre huleboerne. Når de konsentrerte seg om å oppdage farer i det fjerne, ble adrenalinet i kroppen aktivert og de blunket færre ganger. Vi fungerer på samme måte når vi konsentrerer oss, forskjellen er at vi ser på noe rett i nærheten og at vi ser i mye lengre tid.

Stadig flere blir nærsynte

Skjermtiden kan også påvirke øyehelsen på sikt gjennom at risikoen for nærsynthet øker når vi erstatter annen aktivitet, da først og fremst utendørs, med tid foran skjermen.

– Man tror at i år 2050 så kommer halvparten av verdens befolkning til å være nærsynt, og det er en bekymring siden nærsynthet øker risikoen for netthinnesykdommer, sier Håkan Broman, ansvarlig for kliniske produkter og tjenester hos Synsam-konsernet.

 

Bra og dårlig lys

Det kortbølgede blå lyset som skjermene avgir, har både gode og dårlige effekter. Det blå/turkise lyset påvirker hormonene i kroppen og gjør oss mer opplagte. Det er selvsagt bra, men man bør også vite at lyset fra himmelen, selv på en overskyet dag, påvirker vår biologiske klokke betydelig mer enn lyset fra en skjerm. Til tross for det, kan det blå lyset gjøre det vanskeligere å sovne hvis vi har for vane å titte på mobilen i sengen før vi skal sove og ikke har slått på «nattmodus»-filteret.

– Det usunne blåfiolette lyset kan føre til aldersforandringer i øyet på samme måte som det skadelige UV-lyset fra solen, sier Håkan Broman.

Briller med innebygd beskyttelse

Så hvordan skal vi beskytte øynene våre fra vårt oppkoblede liv?

– Begynn med å ta en synsundersøkelse og prøv ut et par briller. Det finnes spesialglass som er utviklet for skjermer som filtrerer bort det blåfiolette lyset, selv for de som ikke har noen synsfeil. Vi håper at denne typen glass skal bli standard i alle briller for den yngre generasjonen, sier Håkan Broman.

Han legger til at det også finnes kontaktlinser som er spesielt utviklet for det digitale livet.

– Benytt 20-20-20-regelen, det vil si ta en pause hvert 20. minutt og se på en gjenstand som ligger 20 meter unna i 20 sekunder, sier Isabel Helander.

– Pausen stimulerer de kjertlene som smører øyet slik at de ikke blir tørre og trøtte. Hvis man sliter med tørre øyne, kan dessuten øyedråper hjelpe.

(*=I henhold til en pressemelding fra Adobe den 8. februar 2018.)

Tips ved arbeid foran skjermen

  • Skaff briller med glass som filtrerer bort det blåfiolette lyset. Eye Protect System er en innebygd beskyttelse uten bivirkninger. 
  • Blunk ofte. 
  • Ta en pause i 20 sekunder hvert 20. minutt og fokuser blikket på noe som ligger langt borte.
  • Plasser skjermen slik at du ikke får gjenskinn fra vinduer eller takbelysning. 
  • Ha skjermen på ca. 50–70 cm avstand.
  • Øk tekststørrelsen på skjermen. 
  • Senk skjermen slik at du kan senke blikket og ha litt «lukkede» øyne. Dette gjør at du ikke utsetter øynene for like mye oksygen som ellers, og det holder øyet fuktig.
Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!