aldersyn

Alderssyn - synet etter 45

Nylig passert din 45. fødselsdag? Var du nødt til å holde bursdagskortet på en armlengdes avstand for å lese det? Du er ikke alene. Faktum er at de aller fleste over 40+ kjenner at synet endres (alderssyn) og at man kunne hatt behov for briller.


Du er heller ikke alene om å tenke at du kommer til å se gammel ut dersom du må begynne å bruke briller, eller å tenke at det snart går over. Det er i hvert fall mange grunner til å unnvike optikeren så lenge som mulig. «Det skjer med alle, og nei, det går ikke å trene bort», sier Håkan Broman, optiker og glassansvarlig i Synsam. Aldersyn/presbyopi er et tegn på at du blir eldre, uansett om du har hatt briller tidligere. 

Derfor inntreffer alderssyn

Linsen i øyet er som en kapsel, og når cellene i øyet eldres kan de ikke lenger komme ut av kapselen. Linsen blir sakte men sikkert litt stivere og mindre transparent med årene. Når du kommer opp i 40-45 års alder er linsen såpass hard at den ikke lenger endrer form like smidig som før. Kort sagt kan ikke øyet lenger veksle mellom å se på langt og nært hold. Øyet jobber med å stille inn linsen, men ingen ting skjer.

Det er ikke uvanlig å dra med seg et par lesebriller fra bensinstasjonen for å løse synsproblemet. Det løser jo problemet der og da, men i lengden kan hodepine og andre symptomer som følge av den intense jobbingen i øyet vedvare. Det kan være at du har behov for forskjellig styrke på øynene, noe som gjør det ekstra viktig at glassene er tilpasset akkurat ditt behov og dine øyne.

Hva kan du gjøre?

Det finnes ulike måter å løse alderssyn på. Med et par progressive briller kan du se bra både på langt og nært hold. Progressive glass har et fokusfelt i glasset som gjør at du kan se godt på kort avstand. Er du glad i å lese mye kan dette feltet blir for lite, og en lesebrille med stort glass og riktig styrke i hele glasset vil gjøre leseopplevelsen bedre. En brille løser derfor ikke alt.

Du kan også ha progressive kontaktlinser for kort og lang avstand. Eller du kan ha en linse for lang avstand på det ene øyet, og kort avstand på det andre, såkalt monovision. En optiker kan hjelpe deg å finne hva som passer best for deg og du får alltid mulighet til å prøve linser hos oss før du kjøper.

Uansett hva du velger, vår jobb er å sørge for at du ser best mulig og å gi deg best mulig forutsetninger for synet ditt.