Handlekurven din er tom!
Optiker på synstest

Langsynthet

Er man langsynt betyr dette at øynene er naturlig innstilt på lange avstander. Dette gjør at man må bruke muskler og øyets fokuseringssystem ekstra mye for å se godt på korte avstander.

Det normale og optimale for et øye er å være litt langsynt, slik at man kan justere selv for å se klart på alle avstander. En person som er langsynt er ofte aktiv og opptatt av de store linjer, men ikke like opptatt av de minste detaljer.
 

Hva kommer langsynthet av?

Det latinske ordet for nærsynt er hypermetropi. Skal man forklare langsynthet optisk skyldes det at øyet har for liten styrke. Et normalt øye skal ha en styrke på +60. Dersom et øye er +58, vil man trenge +2.00 i brillestyrke for å komme til +60. Langsynte bruker derfor briller og kontaktlinser med pluss styrke.

Det fine med øynene våre er at de selv kan øke styrken ved å fokusere. Unge mennesker kan fint klare å fokusere +3.00 eller mer, men man blir sliten av å gjøre dette. Å bli sliten i øynene medfører at man blir rastløs, må gjøre noe annet, blir tung i hodet eller stiv i nakken.

Evnen til å fokusere øynene avtar med aldren, og etter fylte 45 år vil alle mennesker se bedre på nært hold med briller enn uten. Du har kanskje lagt merke til noen som holder en bok så langt fra seg de kan, og strekker hodet bakover mens de prøver å lese? Her hadde en brille gjort hverdagen enklere.
 

Hva kan du gjøre?

En gammel vranglære er at dersom man først begynner med briller blir øynene bare verre, noe som er feil. Briller endrer ikke øynene. Men hvis man er 45 år og får en lesebrille vil hjernen oppfatte hvor lett og behagelig det kan være å lese. Når man da prøver å lese uten briller etterpå vil man være klar over hvordan ting kan være på en helt annen måte, og behovet for å ta brillen på blir større. Nettopp for å unngå hodepine, stiv nakke, svie og kløe i øynene og for å kunne kose seg med en bok.

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!