- Dine varer
Handlekurven er tom!
Bli inspirert
Det resultatet som jeg er mest stolt av har ikke kommet ennå.
Hun har opplevd mer på sine 20 år enn mange gjør i sin livstid. Møt bryter-talentet Grace Bullen (20) som har store ambisjoner om OL-gull i 2020. Men først skal hun blant annet klatre i norsk natur med en kjendisgjeng i 71° grader nord kjendis på TVNorge.
- Jeg kommer ikke til å se på meg selv på TV! Det får mamma og pappa ta seg av. På mange måter er jeg glad for at det er over. Det er lett å tro at man som idrettsutøver har gode forutsetninger for å være med på en slik tur, men dette hadde jeg aldri meldt meg på selv!
Var det tøffere enn du trodde?
- Ja, absolutt. Men man får muligheten til å utfordre seg selv og bare den flotte naturen er verdt selve turen.
Fredrikstad-jenta som tok OL-gull i 2014 i Sommer-OL for ungdom i Nanjing, er kjent for å ha satt bryter-Norge på kartet. Hun representerer Fredrikstad bryteklubb Atlas. Grace Bullen kom til Norge sammen med familien som flyktninger i 2001, fra Ghinda i Eritrea. Der opplevde hun et liv på flukt sammen med familien, før de endte opp i Fredrikstad. Det har satt preg på den unge og reflekterte jenta.
Hva husker du av tiden på flukt?
- Jeg husker ganske mye, selv om jeg bare var tre år. Det som gjorde sterkest inntrykk var en episode da vi bodde et sted og hadde det ganske bra. En kveld banket det på sent på kvelden og noen advarte om at vi burde dra avgårde. Vi måtte bare ta med oss det vi kunne klare med hendene og dra. Vi tok med oss mest mat, andre rakk ikke engang å ta på seg sko. Vi gikk mot skogen og det ble mye vandring før vi kom frem til et trygt sted. Vi sov i veikanten, og møtte andre som ikke var like heldige som oss. Vi endte tilslutt opp på et inngjerdet sted. Der følte jeg meg trygg. Mamma var høygravid, så det hastet å komme oss videre til et trygt sted. Heldig for oss gikk det ikke lenge før hele familien befant seg i Fredrikstad.
Hvordan ble møtet med Norge?
- Det var rart å komme til Norge. Jeg skjønte jo ikke norsk, men kunne både bygdespråk og arabisk, pluss engelsk siden faren min var lærer. De eneste jeg kunne snakke med var mine fire søsken, så det var ikke alltid like lett å uttrykke følelsene mine.
I barnehagen måtte alle lære norsk og i løpet av et år gikk det bedre. Rett før Grace Bullen var fem begynte hun på bryting. Det hjalp i følge henne selv på integreringen. Faren og bryte-treneren begynte på norskkurs samtidig og dermed oppstod et livslangt vennskap med en engasjert trener og mentor som har fulgt henne hele veien.
Jeg likte at jeg kunne uttrykke meg uten å snakke gjennom brytingen, men det gjorde også at jeg nesten ikke kommuniserte på to år.
- Jeg likte at jeg kunne uttrykke meg uten å snakke gjennom brytingen, men det gjorde også at jeg nesten ikke kommuniserte på to år. Jeg tror mye av det bunnet i at jeg ikke stolte på andre. Jeg trodde at vi bare skulle bli flyttet på igjen.
Hvordan har det påvirket deg?
- Jeg har nok hatt vanskeligheter for å stole på andre. Jeg drømte mye om episoder fra da vi var på flukt i oppveksten, så det er nok en del som har satt seg på minnet. Jeg har snakket med foreldrene mine og spesielt faren min om det. Etter det gikk det bedre.
Men i et program som 71° grader nord kjendis må man stole på folk?
-Ja, det må man. Jeg har valgt en individuell idrett, så dette var noe helt annerledes. Jeg lærte meg fort å slippe tak og høre på hva andre har å si. Vi reiste som en gruppe og lag, og folk var flinke til å få de minste stemmene frem. Jeg er ikke en sånn som tar mye plass eller roper høyest, som mange av de andre komikerene og TV-fjesene. Jeg følte meg ofte som et barn som ble passet på, ler 20-åringen. Men - jeg ble en del av gjengen og vi hadde det veldig gøy sammen på tur.
Hva betyr treneren din for deg?
- Ingen kjenner meg så godt som han. Vi reiser mye sammen, da han er klubbtreneren min. Jeg setter stor pris på den tiden han bruker sammen med meg, og han lærer meg veldig mye. Ikke bare når det gjelder sport, men livet generelt. Han er min mentor, en som alltid stiller og gir av seg selv.
Forventingene er mest til meg selv. Gjør jeg det dårlig, så skuffer jeg meg selv mer enn jeg skuffer andre. Jeg setter alltid høye mål for meg selv, fordi jeg vet hva jeg klarer.
Grace Bullen har høye ambisjoner og forventninger til seg selv. Målet er OL-gull i 2020 og veien dit har allerede bydd på både skuffelser og oppturer. Nå er hun i gang med et år med full fokus på trening. Før målet om gull er det er det junior-VM i august. Neste år er det senior VM og EM. Bryteren har tatt et friår fra skolen i år, og ifølge henne var dette et riktig valg.
Stiller du høye krav til deg selv?- Det ble så hektisk i fjor med OL-kvalifisering. Det er mange krav, så det er også viktig å nyte et friår med riktig fokus. Det har gjort at jeg har kunnet reist mye mer og opplevd bryting i forskjellige nasjoner over lengre tid, ikke bare kjappe helgereiser.
- Forventingene er mest til meg selv. Gjør jeg det dårlig, så skuffer jeg meg selv mer enn jeg skuffer andre. Jeg setter alltid høye mål for meg selv, fordi jeg vet hva jeg klarer. Jeg vet jeg kan nå alle målene jeg ønsker. Mitt ønske er å glede folk, derfor er mine mål også ganske høye.
Hvordan takler du tap?
- Det er mentalt veldig tøft. I fjor klarte jeg ikke å kvalifisere meg til OL og det var en stor nedtur. Det tok tid å komme over det. Det er få å snakke med som har opplevd det samme og mange vet ikke hvordan de skal snakke til meg, eller jeg til de. Det tar tid å komme over det, og man begynner å analysere alt. Men det gjør også at jeg blir enda mer inspirert til å fortsette med det her. Det var da jeg skjønte at dette er det jeg virkelige vil. Det var øyeblikket jeg innset hvor glad jeg er i idretten.
Grace Bullen går naturlig nok mye i treningstøy, men synes det er gøy å leke seg litt når muligheten oppstår. Instagram er ofte en inspirasjon for den travle bryteren.
- Det går mye i helt svart og treningstøy, men jeg er ganske glad i retro. Jeg liker tidlig 1990-tallet, spesielt jeans og skjørt.
Også var det en periode hvor hatt var mye av min image. Jeg brukte det til alt, ler bryteren. Det er jeg over nå, sier hun og smiler. Nå får jeg mest inspirasjon fra Instagram.
Bruker du solbriller?
- Jeg liker solbriller. Da jeg skulle velge meg et nytt par nå, så prøvde jeg flere forskjellige merker, men endte allikevel opp med Ray-Ban. Jeg bare elsker formen på de. Pilotbriller er kule, men selv er jeg mest glad i de runde modellene. De er det heller ikke så mange som har. Rosè-detaljene var også veldig kule. Noen solbriller passer til alt, og det er veldig greit når man går så mye i treningstøy som meg.
Det er ingen tvil om at vi får se mye mer til brytertalentet i tiden fremover. Men når vi ber råsterke bryteren dra frem noe hun er mest stolt av, drar hun litt på det.
- At jeg har satt bryter-Norge litt mer på kartet er jeg stolt av. Det at folk vet mer om bryting og innvandrerbarn, og ikke ha så mange fordommer til hva man kan og ikke kan. Jeg er stolt av at folk kan få et innblikk i hva jeg har klart. Men det resultatet som jeg er mest stolt av har ikke kommet ennå. Det kommer forhåpentligvis i 2020.