Lifestyle Magazine


Bli inspirert

Adam Schjølberg


Først nå føles det som jeg fortjener tittelen som stand up-komiker.

 
Elsker å forsvinne.

Det som kanskje vil overraske noen er at Adam Schjølberg stortrives ute i naturen og gjerne reiser på turer alene i fjellet, enten det er i Norge, New Zealand eller Island. Kanskje er det derfor heller ikke så rart at han endte opp med å bli med i "71° grader nord kjendis".

- Jeg har det best når jeg er ute i naturen. Jeg kommer fra Kjerringøy utenfor Bodø og er vokst opp med det, så naturen føles veldig hjemme for meg. Det er en frihet å kjenne seg i ett med naturen og jeg kan forsvinne på tur uten kontakt med andre, gjerne en hel uke av gangen. For meg ville det føles helt unaturlig å takke ja til et program som "Firestjerners Middag", men "71° grader nord kjendis" ligner det jeg gjør privat og er noe jeg liker, så det passet for meg. 

Tøff start med Homsepatruljen.

Adam Schjølberg fikk en brå start på karrieren da han ble med i Homsepatruljen som 21-åring. Plutselig var han TV-kjendis over natten, alle ville ha en del av den unge mannen, noe som både resulterte i sosial angst, tvil og og svekket selvtillit. Planen om å bli skuespiller vek for reality-serien, samtidig som andre muligheter vokste seg frem.

- Alt begynte med Homsepatruljen. Jeg var involvert i andre humor-produksjoner, men ble invitert med for å holde humoren oppe i programmet. Jeg var så ung og skjønte ikke helt hva slags rekkevidde programmet ville få. Jeg var nok på mange måter litt naiv. Det å havne i motebransjen var min B-plan. Jeg skulle bli skuespiller, men tok en frisørutdannelsen som en back-up. Etter Homsepatruljen fikk vi jo alle et gjennombrudd og vi fikk mye oppmerksomhet, vi var jo nesten som et "boyband". Men jeg likte ikke den oppmerksomheten og skammet meg litt over at det ikke var det jeg ville.

Du var ikke forberedt på suksessen?

- Nei og det gikk som det gikk. Jeg takket nei til veldig store muligheter, jeg var rett og slett ikke forberedt på den store effekten. Det ble mye hets fra alle kanter og det gikk som det måtte gå, med bøttevis av sosial angst og problemer. I samme periode gjorde jeg mye stand-up og tenkte at det gikk fint å sette opp forestillinger, nå var jeg jo et kjent fjes. Men det ble ikke godt mottatt i bransjen. Jeg ble han jyplingen fra motebransjen som skulle vise seg. Du kan si at jeg fikk føle på janteloven, man skal ikke tro at man kan være flink og spesielt ikke på flere områder.

Ny start og suksess med "Sofa".

Tiden i etterkant av serien var tøff og har tydelig preget stand up komikeren. Men Adam valgte å starte på nytt og jobbe seg opp igjen fra bunn med fokus på humor. Han møtte kameraten Tore Petterson, som ble en meget god støttespiller og begynte å finne opp seg selv på nytt. Sammen har de høstet stor suksess med TV-serien "Sofa" på NRK.

- Jeg ville bevise for meg selv at jeg kunne klare det. Nå står jeg på Latter og de andre stand-up scenene i Norge på lik linje med alle andre og det føles fortjent. Jeg ba aldri om den kjendisgreia. Det å komme ut på den andre siden gjorde meg klar for å være på TV igjen, men jeg gikk noen runder med meg selv. Så smalt det med Gullrute, men denne gangen gikk det mye bedre. Jeg sliter fortsatt med sosiale sammenhenger, men Tore er klippen der og det er viktig å ikke la det vinne.

Men du har jo valgt et yrke der du er i fokus?

- Forskjellen er at når jeg står på scenen, bestemmer jeg også avstanden. Jeg leverer kun det jeg ønsker at publikum skal få. Når Tore er ferdig, så går han ut i salen, mens jeg går på bakrommet og sitter i 40 minutter før jeg orker å gå ut. 

Tatoveringer, skjeggvekst og stil.

Adam Schjølberg har så mange tatoveringer at han har mistet tellingen. Men han er glad for at mange ikke har betydd noe helt spesielt, men heller er en del av han og personligheten. Han beskriver seg selv som en hipster med forkjærlighet for flanellskjorter, sneakers og lisseslips. Skjegget og barten er også en stor del av stilen.

Jeg stoler mye mer på meg selv nå. Gir mye mer blaffen i det folk mener, på godt og vondt. Og det er jo mye av forskjellen på å være i 20 og 30-årene. Både når det gjelder selvtillit og stil.

- Jeg stoler mye mer på meg selv nå. Gir mye mer blaffen i det folk mener, på godt og vondt. Og det er jo mye av forskjellen på å være i 20 og 30-årene. Både når det gjelder selvtillit og stil. Jeg har hatt kraftig skjeggvekst i fire år og man kan faktisk varierer og leke ganske mye med skjegg. Og nå har jo det også blitt trendy! Det er litt morsomt. Jeg liker å kle meg i dress, men det må ikke bli for klassisk, med sneakers eller caps blir det mer min stil.

Og han finner gjerne tilbake til inspirasjon i barndommen

- Jeg liker å tøyse litt med detaljene. Lisseslips minner meg om pappa og oppveksten. Vi kjørte mye fra sør til nord i oppveksten og stoppet ofte ved en veikro som hadde cowboyhatter, støvler, skinnvester og lisseslips. Derav dagens fascinasjon for tilbehøret! Men det er helt klart forskjell på å dresse seg opp for spesielle anledninger. I hverdagen finner du meg ofte veldig avslappet eller i turklær. 

Synes du Oslo er en inspirerende by eller blir det mye av det samme?

- Oslo er akkurat litt for liten by til at vi får de største utskeielsene i trendbildet. Så det blir jo ofte til at vi ser mye av det samme, uten at det er noe galt i det. Jeg liker de norske verdiene og det skandinaviske utrykket, det er det jeg synes er finest, når vi ikke prøver å være noe annet, roser i kinnene og naturlig utrykk. Det er vind og vær og det er ikke så rart Fjellreven og Bergans er en naturlig del av trendbildet.

Tom Ford og leken inspirasjon fra 70-tallet.

Adam Schjølberg har brukt briller og linser siden barndommen og liker både variasjon og ulike stiler. Både Tom Ford og 70-tallet har vært til inspirasjon når han skulle velge seg briller. Men mest av alt er han opptatt av å se bra nok. 

Jeg har nesten alltid brukt briller. De første brillene var veldig kule og smale, men da så jeg ingenting rundt. Så nå velger jeg faktisk mye større, gjerne slalomstørrelse, så jeg kan se, ler komikeren.

- Jeg har nesten alltid brukt briller. De første brillene var veldig kule og smale, men da så jeg ingenting rundt. Så nå velger jeg faktisk mye større, gjerne slalomstørrelse, så jeg kan se, ler komikeren. Når jeg skulle ha briller nå, så måtte jeg lete litt. Jeg fant nemlig et bilde av onkelen min på 70-tallet med litt bølgete hår og pilotbriller med veldig tynn ramme. Det var så kult at jeg ville ha et par tilsvarende, og det fant jeg! Når det gjelder briller, så er det kult å ha noen som er trendbasert og noen klassiske. Variasjon er jo gøy og brillene kan definitivt komplimentere antrekket. 

Har du hatt en favoritt opp igjennom tidene?

- Jeg hadde faktisk et par briller fra Tom Ford som jeg klarte å miste en uke etter at jeg fikk de på et utested. De dukket selvsagt aldri opp igjen. Etter det valgte jeg kun billige solbriller. Og når jeg mistet de fra H&M til under hundrelappen ble de alltid levert tilbake! Ironisk eller hva? 

Hva gleder du deg mest til akkurat nå?

- Selvsagt premieren på "71° grader nord kjendis". Men jobben er jo stand-up og jeg jobber nå med en forestilling som skal gå i 2018. Før det skal jeg spille i Nord-Norge i oktober til desember, med forestillingen "Mellom Barken og Feen." Forestilling går mye på det maskuline og feminine i meg, om press fra homsemiljøet og det å være mandig nok. 

Hvordan da?

- Jeg ønsker at man skal være åpne for at folk skal være forskjellige og tar opp temaer jeg selv erfarer. Blant annet at en mann som er feminin blir sett ned på. Ikke alle forventer å se meg i flanell, tursekk og øks på skulderen! Men det er nettopp de kontrastene som kommer frem og det blir det ganske mange komiske situasjoner av. 

Det tror vi på! 

"71° grader nord kjendis" har premiere på søndag 5. mars kl.20.00 på TVNorge.
tekst: Silje Pedersen, foto: John Kerlefsen
Stjel stilen!
  1. Vasuma Wolf W101 59
    Vasuma
    Wolf W101 59
    kr 2 349 Pris brilleinnfatning