Unngå å bli snøblind


Riktige skibriller øker prestasjonen og beskytter øynene mot UV-stråler

I program 4 blir 71° grader nord deltakerne fraktet til Sysendalen. Der skal de starte på en to dager lang tur som vil ta dem til Finse via den massive Hardangerjøkulen. Godt og klart syn er en forutsetning for sikkerheten når du står på ski. Om du ikke ser bakken og de rundt deg klart, utsetter du både deg selv og andre for fare. Deltakerne er utstyrt med Radar Ev Path sportsbriller fra Oakley

Skibriller skal beskytte øynene mot sol, vind og snø, og hindre at fremmedlegemer kommer inn i øynene. Husk også å sjekke at skibrillene har UV-beskyttelse for å beskytte mot farlige solstråler. Refleksjoner fra nysnø kan øke UV-nivået med over 50%, og det øker risikoen for å bli solbrent og snøblind. 

Stopp UV
Huden vår har ett beskyttelsessystem mot ultrafiolett stråling, det har ikke øyet. Hornhinnen er derfor svært følsom for stråling. Som huden, kan denne delen av kroppen bli solbrent, og da «flasser» huden av. Dette er kjent som snøblindhet.

Når man skal stoppe UV-stråler handler det om å la UV-strålene treffe ett materiale som strålene ikke er sterke nok til å trenge igjennom. Siden det synlige lyset er sterkere, kan vi derfor lage brilleglass som stopper UV strålene, men slipper det synlige lyset igjennom. Faktisk er det slik at vanlige brilleglass uten farge stopper over 97% av UV-stråler. Fargen har altså ingen betydning for beskyttelsen, men er ment å gjøre det mer behagelig å se.

Spesielt ved sjøen, på fjellet og i andre områder med mye reflekterende lys, er det viktig at brillene omslutter øynene. Refleksjonene kan nemlig sende UV-stråler inn i øynene dine fra siden, ovenfra eller nedenfra.

foto: Matti Bernitz 

Synsam Anbefaler
 1. Oakley Jawbreaker Prizm Saphire Snow OO9290-21
  Oakley Jawbreaker
  Prizm Saphire Snow OO9290-21
  kr 2 012
 2. Oakley Radar EV Path Prizm Sapphire Snow OO9208-47
  Oakley Radar EV Path
  Prizm Sapphire Snow OO9208-47
  kr 1 840

Duggbeskyttelse når du svetter


 

Helt duggfrie brilller kan vi ikke garantere, men det finnes flere måter å forebygge dugg på. Glassene må rengjøres godt og vi anbefaler å bruke et anti-dugg-middel. Tenk på ventilasjonen. Dersom du lett blir varm, kan du skyve dine goggles litt ned på nesen eller ta dem av en stund når du stopper, da det er ofte da at det danner seg dugg. 

 

HER FINNER DU SYNSAM SPORTS

Synsam Sports finner du i et utvalg av våre Synsam-butikker over hele Norge.

Finn Butikk