Lifestyle Magazine


Bli inspirert

  1. 10 boktips

    til late dager

Finn frem lesebriller, en kopp te og kast deg i sofaen med en god bok. Her er ekspertenes beste tips.

Vi spurte to profesjonelle bokormer om deres favorittbøker. Litteraturviter og forfatter Hedda Høgby Robertsen og litteraturviter Ida Amalie Svensson anbefaler 10 bøker du absolutt bør vurdere til din neste sofalektyre.

Lista byr på spenning, refleksjon, mystikk, provoserende tankegods, nye stemmer og velkjente navn.

 

1. "Historie om et ekteskap" av Geir Gulliksen (NO) 
– Et parforhold oppløses i sakte film, og leseren er like mye en hjelpeløs tilskuer som de involverte. Ubehagelig og vakkert, sier Ida Amalie Svensson. Den forlatte mannen forsøker å fortelle historien om hva som gikk galt, og prøver også å se det fra hennes perspektiv. Denne utforskningen av et ekteskaps vilkår og utfordringer har nå også blitt nominert til Nordisk Råds Litteraturpris. Et must for de litteraturinteresserte!

 

 

 

2. "Fargeløse Tzukuru Tazaki og hans pilegrimsår" av Haruki Murakami (JA)
Boka er Murakamis seneste roman, og er oversatt til norsk. Romanen handler om Tsukuru som prøver å finne ut av hva som egentlig skjedde da barndomsvennene plutselig kuttet kontakten med ham. – En vakker fortelling av en fantastisk forfatter, sier Hedda Høgby Robertsen. Murakami er underfundighetenes mester, og har lenge vært elsket av norske lesere. Han nevnes stadig som kandidat til nobelprisen i litteratur, og er seg selv lik i denne sobre men dirrende romanen.

 

 

3. "Alt jeg ikke husker" av Jonas Hassen Khemiri (SE)
– Etter 26 år gamle Samuels død, forsøker en journalist å nøste opp løse tråder i samtale med tre vidt forskjellige mennesker som kjente ham. Hvem var Samuel egentlig? Var bilulykken som tok livet av ham, en faktisk ulykke? Dette er en storslått roman om identitet, sier Svensson. Hvor mye formes vår identitet av andres fortellinger om oss? Romanen byr på spennende perspektiver og interessante refleksjoner. Et stjerneskudd på den svenske litterære himmelen!

Nye briller? En sniktitt på årets trender

 


4. Underkastelse av Michel Houellebecq (FR)
Frankrike får sin første muslimske president i denne romanen, skrevet av mannen som var karikert på forsiden av Charlie Hebdo samme dag som terrorangrepet i 2015 – Rett og slett veldig medrivende lesning av den franske misantropen, sier Robertsen. La deg provosere, fascinere og fortrylle av denne underlige franskmannen, som allerede en god stund har vært en litterær het potet.

 

 

 

Trenger du nye lesebriller? Ta en titt på disse modellene:

 

5. "Paganinikontrakten" av ekteparet Kepler (SE)
– Velskrevet krim med samfunnskritisk brodd. Tittelen referer til en fiolinvirtuos, sier Robertsen. Lars Kepler er pseudonymet til ekteparet Alexander og Alexandra Coelho Ahndoril. Paganinikontrakten er deres andre bok, og oppfølgeren til den kritikerroste Hypnotisøren. Det var et stort mysterium hvem som gjemte seg bak pseudonymet da Hypnotisøren kom. I Paganinikontrakten kan du bryne deg på et helt annet og enda mer spennende mysterium!

Les også: Smart å tenke på før du kjøper briller

 


6. "Én af os sover" av Josefine Klougart (DK) 
– Hvilke muligheter finnes i livet – og i språket – for å starte på nytt, etter å ha mistet en kjærlighet som man trodde ville vare? En poetisk tour de force, levert i cinematisk bevissthetsstrøm. Les langsomt og nyt, oppfordrer Svensson. Dette er en bok for litteraturelskende drømmere som vil å la seg forføre av dyp fortvilelse i et poetisk språklandskap.

 

 

 

7. "Stjernens time" av Clarice Lispector (BR)
– Har kommet i ny norsk oversettelse i år, først utgitt i 1977. Lispector er en av verdenslitteraturens store forfattere, og dette regnes som hennes hovedverk, om kjærlighet, sier Robertsen. I denne korte romanen møter vi Macabea som jobber i Rio, kommer fra enkle kår, men lærer seg å sette pris på små gleder. Hun forelsker deg i Olimpico, en gutt som vil videre i livet, men er hun med i planene hans? Dette er en sjanse til å oppdage et delvis bortglemt mesterverk, som er eksotisk og gjenkjennelig på samme tid!

 

 

8. "Fugletribunalet" av Agnes Ravatn (NO) 
– Etter en offentlig skandale tar en tidligere Oslo-journalist arbeid som hushjelp hos en mann på bygda. Begynnelsen på noe vakkert, eller noe farlig? Psykologisk thrillerroman i særklasse, sier Svensson. Dette er en skikkelig spennende thriller med en plott-twist du aldri kommer til å forutse!

 

 

 

 

9. "Min mor sier" av Stine Pilgaard (DK)
– Dialogkunst! Dansk forfatter oversatt til norsk av Erlend Loe, sier Robertsen. Boka er Pilgaards debutroman og fikk fremragende omtale i hjemlandet. En ung kvinne flytter inn hos faren og hans nye kone, etter å ha blitt forlatt av kjæresten. Moren dukker i blant opp med velmente, men ikke særlig gode råd. Romanen er både morsom og sår, og sprudler av ungt overskudd. Trekk på smilebåndet med Pilgaard!

 

 

 

10. "Den stumme jenta" av Hjort og Rosenfeldt. (SE)
– Det er påskemorgen, en familie på fire skytes på kloss hold, og sakens eneste vitne forholder seg taus. Etterforskerkrim fra manusforfatter bak «Broen» og filmprodusenten bak «Snabba cash», sier Svensson. Dette er klassisk krim gjort skikkelig, og fortellingen er snedig på alle de riktige stedene. Anbefales til alle som er glade i krim, men som føler seg kresne.