Lifestyle Magazine


Bli inspirerad

  1. Motebransjens wonderboy

De siste 20 årene har han vært en av stilbransjens mest innflytelsesrike personer. Her er historien om Tom Ford og hans imperium av klær, kosmetikk og ikke minst brillekolleksjoner.

Han regnes for å være Guccis redningsmann, og alt han tar i bli til «gull». Tom Ford beskriver seg selv som en perfeksjonist, i den grad at det nærmer seg fanatisme, er estetiker i andre potens, og er involvert på alle nivåer i produksjonen av produktene som bærer hans navn. Han pryder ofte sine egne reklamekampanjer, og hvis han ikke står foran kamera, befinner han seg bak.

Eventyret om Tom Ford startet på en støvete farm i Brownwood, Texas. Toms foreldre jobbet begge som eiendomsmeglere, og var derfor stadig på reisefot. Derfor var det i stor grad besteforeldrene som oppdro den lille estetikeren. For det ble tidlig klart at han hadde øye for estetikk.

Inspirert av mor
«Jeg var tidlig veldig visuell. Ikke sånn at jeg satt og skisserte på klær i 5 års-alderen, men når foreldrene mine var borte, ommøblerte jeg gjerne hele stuen til de kom hjem. På hjemmebane fikk jeg fantastisk oppbakking for de interessene jeg hadde. Da jeg ble interessert i kunstmaling, skaffet de alt utstyret og en som kunne undervise meg i faget», sier Tom i et intervju med magasinet People.

Det var ikke bare oppbakking Tom fikk på hjemmebane. Både mor og bestemor var en stor inspirasjon når det kom til stil.

«Min mor var alltid veldig chic, veldig klassisk, mens min bestemor var mer stilig «The Texas Way». Alt var stort og flashy, fra smykker til bilen hun kjørte. Det som inspirerer deg tidlig i livet dukker gjerne opp igjen senere.»

Texas-style
Så også i dette tilfellet. Da Tom Ford redesignet Gucci på midten av 90-tallet, kunne man se en tydelig inspirasjon fra Texas, western, samt hans mor og bestemors fargerike fremtoning.

Etter noen løsslupne år, med heftig festing på det sagnomsuste utestedet Studio 54 i New York, flyttet Tom til Los Angeles hvor han livnærte seg som reklamefilmskuespiller. Et par år senere gikk turen tilbake til «The Big Apple», for et arkitektstudium hos Parsons School of Design. Parsons har også en avdeling i Paris, og Tom valgte etter et år å søke om flytting dit. Bare et år før fullført studium fikk han sin store åpenbaring. Han var rett og slett på feil hylle.

«Jeg våknet en morgen og tenkte; hva er det egentlig jeg holder på med? Arkitektur var altfor seriøst for meg. Jeg innså at fashion var en langt bedre balanse mellom kunst og det kommersielle. Da gjorde jeg kanskje mitt livs viktigste helomvending», forteller Ford til People.

I 1985, etter endt utdannelse, startet jakten på jobb i en bransje som er kjent for sin nådeløshet. Tom hadde bestemt seg for å komme inn hos designeren Cathy Hardwick, og hver dag i en måned ringte han til designstudioet. I et forsøk på å få slutt på telefonterroren, tok Cathy selv telefonen til slutt, for å avtale et møte. To minutter senere sto Tom klar. Han ringte nemlig fra resepsjonen.

Hardwick har senere fortalt om sitt første møte med Ford. Som en del av intervjuet spurte hun om hvem som var hans favorittdesignere, og fikk Armani og Chanel til svar. Den observante Ford så nemlig at hun var kledd i et antrekk fra Armani.

Gjorde Gucci sexy
Etter to år som Hardwicks designassistent begynte Tom som jeansdesigner for Perry Ellis i New York, før han i 1990 entret scenene i Gucci-universet. Et univers som vaklet i grunnvollene. Det hersket store intriger blant selskapets toppsjefer, og med sitt fokus på lær slet Italienerne med å beholde markedsandeler. Men med Tom ved roret fikk brandet et fantastisk løft. Han byttet ut deres minimalistiske stil med et langt mer sexy uttrykk. Han utvidet også kolleksjonene med sportswear for både ham og henne, en eksklusiv kveldskolleksjon og innredning. I perioden mellom 1994 og 2004, da Tom trakk seg fra sin stilling som Kreativ Leder i Gucci, økte selskapet omsetningen fra 230 millioner dollar til 3 milliarder dollar.

I 2005 gikk startskuddet for Tom Ford som eget merke, og i denne linjen står skjønnhetsprodukter, en herrelinje og ikke minst solbriller i fokus. Designeren kan dette med markedsføring, og da Ford prydet Vanity Fair i egendesignet smoking – omslynget av splitter nakne Keira Knightley og Scarlett Johansson året etter, gikk bildene verden rundt.

Multitalentet
I 2009 debuterte Ford som filmprodusent. «A Single Man», med britiske Colin Firth og Julianne Moore i de sentrale rollene høstet strålende kritikker. Firth ble nominert til Oscar, for «Beste mannlige skuespiller», mens Ford ble nominert for «Beste manus» i The Independent Spirit Awards.

Ford har hanket inn flere priser, ikke bare som designer, men også som hjernen bak sitt selvtitulerte brand. Han har blant annet vunnet hele fem Council of Fashion Designers of America-priser, fire VH1/Vogue Fashion Award og ble i 2001 utropt til Designer of the Year.

I en alder av 55 år holder han seg uforskammet godt, og lever sammen med motejournalisten Richard Buckley. At hans moteimperium er så fokusert på Tom Ford som varemerke, har han et avslappet forhold til.

«Det er jo naturligvis et enormt fokus på meg som person, i og med at jeg har bygget alt rundt meg selv. Men jeg er fullstendig klar over min verdi som varemerke, og har på en måte tatt ut skilsmisse mellom meg selv som menneske og Tom Ford som produkt», sier Ford til magasinet People.