- Dine varer
Handlekurven er tom!
I 1917 ruller den russiske revolusjonen i øst, og kongeriket Italia kjemper fortsatt sine egne kamper mot Østerrike-Ungarn i fjellene. Giuseppe Ratti tar en avgjørelse som skal vise seg å sette sitt eget preg på store deler av verden i svært mange år framover.
Den ivrige fotografen fra Torino kjenner godt til de trange forholdene i gaten Via Caboto, så godt at det er naturlig for ham å etablere sitt eget verksted nettopp her. Ratti starter Berry Optical som et synlig bevis på sin store interesse for briller, optikk og linser. Han vet at det finnes et marked for produktene han så gjerne vil utvikle.
Verkstedet blir snart til en fabrikk når Giuseppe Ratti klarer å treffe kundene med sine tilpassede briller. Han sørger for at de utsatte trikkeførerne i Torinos travle gater får sårt tiltrengt beskyttelse mot skitt og støv, at pilotene i flyvåpen verden over klarer å stå imot luftens utfordringer, og at datidens store helter – motorsportutøverne – får den beste komforten og beskyttelsen når farten er som høyest.
Ratti er målrettet og vet utmerket godt hva som skal til for å tilfredsstille et stadig økende og skiftende marked. Etter bare noen få år utvikler han det klassiske og typiske gulbrune glasset – det som kommer til å prege bedriftens solbriller i lang tid, nettopp fordi det gir den absolutt beste beskyttelsen mot solens skadelige stråler.
For første gang dukker merkevaren Persol opp. Nå skal suksessen på brillemarkedet få hjelp til også å bli det mest foretrukne solbrillemerket. Ingen ting er tilfeldig i det grunnleggeren foretar seg. Persol er forkortelse for «per il sole», som igjen betyr «mot sol» - solbeskyttelse.
Persol legger stor vekt på å lage briller og solbriller som holder det Giuseppe Ratti lover; de skal være behagelige å bruke, lette å ta på og av, ha god solbeskyttelse, og produseres i et rent og klassisk design.
Etter drøyt ti år med stor framgang, utvikler Ratti to av elementene som preger Persol-brillene helt fram til i dag. Han inkluderer en sølvpil i overgangen mellom innfatning og stenger – et åpenbart dekorativt innslag med stor praktisk verdi. I tillegg gjør han brillestengene fleksible (Meflecto system), alt for at brukerne skal kjenne på en brille som hele tiden tilpasser seg den enkeltes behov.
Populariteten til det italienske brillemerket spredde seg raskt i Europa. Så raskt at mange ville forsøke å kopiere suksessen. For å kunne vokse ytterligere, og særlig utenfor primærmarkedet, var det helt nødvendig for Persol å søke patentbeskyttelse – ikke bare i ett land, eller på ett kontinent, men hele 35 internasjonale patenter måtte til for å gjøre det Torino-baserte selskapet til verdens fremste.
Med patentene i ryggen var det endelig klart for å innta USA-markedet, selv om NASA allerede på dette tidspunktet var inkludert i stallen. Nå skulle produktene bli allemannseie. Oppskriften fra hjemmebanen i Italia ble kopiert for bruk i USA, og flere kjente personer ble satt på jobben med å gi å markedsføringen et skikkelig løft. Persol huket i Steve McQueen og Greta Garbo to av datidens mest populære filmstjerner på kroken.
Dette ble også starten på en sterkere binding mellom Persol og personligheter knyttet i første rekke til TV- og film-bransjen. Etter hvert har også mote- og sportsikoner preget både reklamemarkedet og sine private sfærer med produkter fra Persol. Det har vært viktig over lang tid å knytte merkevarebyggingen til personer som har verdier som stemmer overens med det italienerne ønsker å formidle. På 80- og 90-tallet har blant andre Ornella Muti, Jean Alesi, Carol Alt, Alessandro del Piero og Filippo Inzaghi vært en del av ansiktet utad. Noen av dem har fått oppkalt egne brillemodeller etter seg.
Sportsutøveres behov har gjennom historien stått sentralt i utviklingen og forbedringen av Persols produkter. I de 20 siste årene har mye utprøving og testing foregått under ekstreme forhold – det være seg under langvarige påkjenninger på Svalbard, eller helt spesielle kuldeperioder i Sibir. I tillegg har italienerne deltatt aktivt i mange ørkenrally i Afrika, og støttet noen av de mest spektakulære høydeoppdragene i Himalaya - alt med henblikk på å utvikle briller som tåler noe av det mest ekstreme verden har å by på. Det handler hele tiden om å være best.
I 1994 var Persol blitt en av verdens største merkevarer på briller og solbriller representert i 40 land, med 3500 utsalgssteder i Italia og over 12.000 i verden for øvrig.
Året etter ble selskapet kjøpt opp av den aller største; italienske Luxottica Group. Oppkjøpet ble gjort med visshet om at Persol skulle styrkes som merke i det internasjonale markedet, og det skulle fortsatt drives med utgangspunkt i selskapets opprinnelige røtter, i lojalitet til tradisjoner og krav til kvalitet.
Persol er en produsent som fortsatt lager moderne og tidsriktige briller og solbriller for hånd. Det er 31 manuelle produksjonstrinn før man har satt sammen et produkt som er klart for en kunde. Materialet består av 95 prosent bomull, det gir et mykt, allergifritt og tilpasningsvennlig produkt.
De aller seneste modellene er enda tynnere og lettere – og som alltid skjer utviklingen uten at det inngås noen kompromisser på kvalitet og brukervennlighet.
Det er absolutt ingen grunn for Persol til å endre på vinneroppskriften.
Den har fungert i snart ett hundre år.