Handlekurven din er tom!
farger i glassene

Dette gjør farger i glass med synet ditt

Mange tror at det er fargen som gir beskyttelse mot UV stråler i en solbrille, slik er det ikke! Fargen i brilleglassene er der for å gjøre det behagelig å se.


Sammensetningen av fargene i lyset betyr mye for hvor komfortabelt det er å se. Du har sikkert merket forskjellen i lyset fra forskjellige lyskilder. Ett stearinlys har ett lys som ikke er intenst, og gir ett litt «varmt» lys. En arbeidslampe derimot gir helt hvitt, skarpt lys.

Brilleglass kan altså endre hvordan lyset fra solen oppfattes, og som i alt annet har vi en personlig smak – derfor er det viktig at du prøver de forskjellige fargene for å se hva du liker.  Kanskje valget er forskjellig om du skal spille golf eller sitte på cafe?

Den fargen glasset har forteller hvilken farge det fjerner fra lyset. Ett gult glass ser gult ut fordi alt det gule lyset stopper i glasset. Det er også slik at glassene kan være mer eller mindre fargede. Sterkt fargede glass vil dempe lyset mer enn de mindre fargede. Glass som ser sorte ut er for eksempel grå glass med veldig mye farge. Er det for mye farging kan brilleglassene være lite egnet for bilkjøring.

Noen eksempler på farger og egenskaper følger her:

Gule glass gir god kontrast

Gule glass: 

Gir god kontrast. Når det er det vi kaller «flatt» lys ute, når det er overskyet eller tåke er gule glass perfekte. Faktisk oppleves det som om alt er klarere med de gule glassene foran, det blir mer kontrast. Idrettsutøvere benytter gule glass de lysforhold som er beskrevet for å se skarpest mulig.
 

Oransje glass gir god kontrast, men mer dempet enn gule glass

Oransje glass: 

Oransje glass er litt mer mot det brune i fargen. Dette gir mange av de samme kontrastfremmende egenskapene de gule glassene har, men det demper lyset noe mer enn den gule fargen.

 

Blå glass gjør det svært behagelig å se

Blå glass
Blå glass fjerner som sagt den blå delen av lyset, som er den kortbølgede delen av lyset. For mange med øyetilstander som gjør det vanskelig å se, er det svært behagelig og synsfremmende å bruke blå glass.  

 

Brune glass gir et varmt lys

Brune glass
Brune glass gir ett varmt lys, alt er litt hyggeligere. Alle mennesker blir litt brunere, og kontraster trer godt frem. Veldig mange opplever dette som den mest behagelige fargen, nettopp for de økte kontrastene samt den gylne gløden glassene gir omverdenen.

 

Grå glass gjengir fargene nøytralt

Grå glass:
Grå glass gjengir fargene nøytralt, samtidig som de gir ett litt kjøligere preg på omverdenen. Mange setter pris på dette, og lyset oppleves naturlig.

 

 

Grønne glass gjør det enkelt å se kontraster og konturer i grønne landskap

Grønne glass:
Pilotbrillen er original med grønne glass. Dette var for at pilotene skulle se kontraster og konturer i det grønne landskapet under seg. Er relativt fargenøytralt, behagelig, og veldig egnet for å se detaljer i det grønne.

 

Graderte galss gir varisasjon i lysreduksjonen

Graderte glass
Det er også mulig å få glass med graderte farger. Dette betyr at lysreduksjonen varierer fra glassets topp til bunn. Dette er praktisk i mange tilfeller, spesielt populært er dette blant bilførere. Brillene beskytter mot blendende lys gjennom frontruta, samtidig som man ser instrumentpanelet helt klart.

 

Fargeskiftende glass

Dette er glass som inneholder fargestoff som reagerer på sollyset. De blir mørke når det er mye sollys, mens de er klare når man er innendørs. Enkelt og behagelig. Husk bare på at de reagerer på UV stråler, som ikke slipper inn gjennom frontruten i mange biler. Derfor blir de ikke mørke som solbriller i bilen selv om solen er sterk.

For å finne de perfekte glassene til brillene dine anbefaler vi deg selvsagt å ta kontakt med en optiker.  Stikk gjerne innom en av våre mange butikker, så hjelper vi deg med ditt behov. 

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!