Lifestyle Magazine


Bli inspirert

Det er mange faktorer som skal stemme når du skal finne de optimale brillene. Her er sjekklisten for hva du bør tenke på.

Å kjenne sin egen ansiktsform, er i seg selv ikke nok for å velge den perfekte brillen. Vi tok derfor en prat med butikkleder Cristina Penthiah hos Synsam, for gode råd til å velge den rette.

- Tenk nøye gjennom hva slags brille du trenger. Skal den sitte på nesen hele tiden eller for det meste ligge på nattbordet? Ønsker du at brillen skal definere deg som person, eller vil du ha en som gjør minst mulig ut av seg? Jo mer jeg vet om personen, jo lettere blir det å foreslå en brille som kunden kommer til å trives med, forklarer Penthiah.

BEHOV

Det kan være lurt å sette av litt tid, dersom du har fått beskjed om å bruke briller kontinuerlig. Et hastverkskjøp kan fort ende med at brillen bare blir liggende i en skuff, og det er hverken du eller øynene dine tjent med. Trenger du kun en lese- eller avlastningsbrille, har du kanskje færre krav til hvordan den skal se ut. Men det er uansett ingen ulempe å finne en brille du faktisk kler, uavhengig av behov.

TIPS! Tenk gjennom hva som er viktig for deg ved valg av brille, og noter gjerne noen stikkord på en lapp for deg selv. Denne kan du jo ta med til brillebutikken.

STIL

Du bør velge en brille som kler din stil, spesielt om du trenger en brille som du skal gå med hele dagen. Da blir den plutselig en del av deg - både av utseendet og antrekket ditt. Har du derimot flere stiler, eller en jobbstil og en annen privat, trenger du kanskje flere briller å bytte på

TIPS! Gå gjennom garderoben og tenk etter hva slags stil og farger du har mest av, og som brillen skal passe til.

YRKE

Hva slags type jobb du har, har for de fleste noe å si når det kommer til valg av brille. Jobber du for eksempel som barnelege, ønsker du kanskje ikke å ha en for dominerende brille, som kan få deg til å se streng eller "skummel" ut. Har du derimot en jobb hvor du ofte sitter i møter, og kanskje ønsker å gi inntrykk av å være streng eller smart, kan for eksempel en markert eller kraftig brille være et godt valg.

TIPS! Tenk gjennom hva slag signaler du ønsker å sende ut med brillen din.

FARGER

Det er gøy med farger, men er du en klassisk eller konservativ person kan det tenkes at en kraftig, knallrød brille bryter for mye med resten av stilen. Er du derimot en kreativ eller kunstneraktig type, med ønske om å skille seg litt ut, er det trolig mer riktig med en markert og fargesterk brille. Fargevalget bør forøvrig også henge sammen med og stå i stil til håret, hudtone og øyenfarge.

TIPS! Kjenn etter om du kunne tenke deg en farget brille, eller om du har mer bruk for en tidløs variant som passer til alt.

BRUNE ØYNE

Hva slags øyenfarge du har, vil også ha en betydning for hva slags farger som er riktig for deg. Har du nøttebrune øyne, kler du godt brune nyanser, som vil understreke og fremheve fargen du allerede har. I så fall kan du med fordel velge en brille i en nyanse mørkere enn øynene dine. Folk med brune øyne er forøvrig i den heldige situasjon at de som regel kler de fleste farger. Så her er det bare å slå seg løs.

GRØNNE ØYNE

Er du født med grønne øyne, kan nyanser av brunt på brilleinnfatningen være veldig flott, samt sort og grått. Men også nyanser av rødt som for eksempel burgunder, eller farger som beveger seg mer mot rosa, slik som fuksia og lilla kan være gode alternativer. Komplimentærfarger fremhever hverandre, og vil i denne sammenhengen få den grønne fargen til å komme ekstra godt fram.

BLÅ ØYNE

Har du blå øyne kan det være fint å spille på kontraster, og for eksempel fremheve øyenfargen med en brun brille. Men også klare, rene farger er gode alternativer. Hva slags hudtone du har vil også være av betydning, og du bør velge en brillefarge som stemmer overens med denne. Enten du har, som de fleste i våre nordiske land, en kald hudtone, eller en mer gyllen hud fra naturens side.

FORM

Hva slags form du velger på brillen, henger mye sammen med ansiktsformen din. (Noe du kan lese mer om her). Men dette med briller handler også om trender, og disse går gjerne i bølger. De siste sesongene har vi sett en tydelig referanse til både 50- og 60-tallet. De retroinspirerte brillene er med andre ord i vinden, og etter hvert vil også 70-tallsinspirerte fasonger komme på banen. Noe vi allerede har sett på solbrillefronten noen sesonger.

TIPS! Er du opptatt av å følge de nyeste trendene, kan du be kunderådgiverne hos optikeren om å oppdatere deg på nyheter og hva som selger godt for tiden.

ARBEIDSBRILLE

Har du behov for gode arbeidsbriller? Da skal du være oppmerksom på at du kanskje kan få brillene dekket av jobben din. Stirrer du på en dataskjerm store deler av dagen, kan du ha krav på å få dekket både synsprøve og databriller av arbeidsgiveren. Ved noen arbeidssituasjoner er det kanskje aktuelt å bruke vernebriller med eller uten styrke også.

TIPS! Sjekk ut om jobben din dekker arbeidsbriller.

BILLIG ELLER DYRT?

Hvor mye du ønsker å investere i en brille, blir litt opp til deg. Men veldig ofte er det en sammenheng mellom kvalitet og pris. Dersom du ønsker en solid brille, som du har tenkt å bruke mye og lenge, kan det være lurt å legge noen ekstra kroner i denne. Ønsker du å eksperimentere med forskjellige fasonger og farger, og ha flere å bytte på, er du kanskje ikke villig til å legge like mye penger i alle brillevariantene. Synsam har også et godt utvalg i alle prisklasser og kvaliteter.

TIPS! Tenk gjennom hvor viktig brillen er for deg, og om du vil betale litt ekstra for god kvalitet.