Dame med briller

10 tegn på at du trenger briller

Går du rundt og myser, og sliter med å se hva som står på skilt? Eller er det vanskelig å se hva som står på mobilen? Har du også hodepine, er svimmel og har sviende øyne? Da kan det være på tide å teste synet ditt hos en optiker, og prøve ut linser eller briller.

Slik vet du at du har dårlig syn

Mange som har dårlig syn venter lenge med å ta en synsundersøkelse, til tross for at det er mye som peker på at synet har forverret seg. I stedet plages man av sin synsfeil helt unødvendig. Det kan være på grunn av forfengelighet, redsel eller en tanke om at det kanskje bare er noe tilfeldig som kommer til å gå over. Om du er usikker på om du trenger briller eller linser, finnes det noen vanlige tegn på dårlig syn å holde utkikk etter.

1. Du har ofte hodepine

Hodepine er det vanligste tegnet på dårlig syn. De fleste synsfeil kan lede til hodepine, men særlig langsynthet, hyperopi. Ved langsynthet ser du ofte ganske bra på avstand, men dårligere jo nærmere objektet du kommer. Ofte kommer hodepinen krypende når du har lest eller sittet foran datamaskinen lenge. Det kommer av at det er slitsomt for langsynte å holde skarpt fokus, og når man prøver å se klart må øyet tilpasse seg.

2. Du myser når du ser på tv

Ser du fjerne objekter, for eksempel veiskilt, uklart? Må du myse for å se bra på avstand? Da kan det komme av nærsynthet, myopi. Hos den som er nærsynt er øyeeplet litt for langt, eller hornhinnen litt for buet, og lyset brytes slik at fokuset på bildet faller foran netthinnen. Den som er nærsynt ser bra på nært hold, men ikke på avstand. Briller eller linser hjelper deg med å se bedre på lang avstand.

3. Du lider av svimmelhet

Om du ofte er svimmel kan det komme av at du ubevisst anstrenger øynene på grunn av dårlig syn. En synsfeil som ofte forårsaker svimmelhet og hodepine er astigmatisme, som er en vanlig brytningsfeil. Lyset brytes ikke til et skarpt punkt på netthinnen, uavhengig av avstand. Synet blir derfor uskarpt, noe som kan være veldig anstrengende for øynene. Astigmatisme er nesten alltid kombinert med nærsynthet eller langsynthet. Det finnes linser for alle typer brytningsfeil, og det finnes også briller for astigmatikere.

4. Du mister lett fokus

Er det anstrengende for øynene dine å fokusere på ett objekt? Hos de med dårlig syn kan synet lett bli uskarpt, noe som kalles samsynproblematikk. Synsfeltet og objekter i omgivelsene blir da uklart. Man kan bli nødt til å blinke for å få øynene til å kunne fokusere igjen. Flere ulike synsfeil kan lede til problemer med å holde skarpt fokus, blant annet langsynthet og astigmatisme.

5. Du ser noen bokstaver dårligere

Om du synes du ser ganske bra, men likevel føler en viss usikkerhet i noen bokstaver, kan det skyldes astigmatisme. Synsfeilen fører ofte til et mer diffust syn, men synsskarpheten kan også være veldig dårlig. Ved astigmatisme belastes synssystemet hele tiden, ettersom det sliter med å korrigere feilen. Denne anstrengelsen kan føre til kraftig hodepine og svimmelhet.

6. Du sliter med å kjøre i mørket

Om du mistenker at du har dårlig syn bør du ta det på alvor, ettersom det kan lede til farlige situasjoner, særlig om du kjører bil når det er mørkt ute. Noen opplever at det er vanskelig å kjøre bil i mørket, og opplever lyskilder som soler. Dette kan komme av at man blir litt mer nærsynt i mørket, og at mørkesynet forverres når man blir eldre. En måte å fikse problemet på er å skaffe spesialbriller som hjelper når man kjører i mørket. Disse har forskjellige overflatebehandlinger som optimaliserer synet i skumring og mørke, og som hjelper øynene med å slappe av.

7. Du ser skygger av objekter

Når du ser på et objekt opplever du det som dobbelt, ettersom du både ser det, og et skyggebilde av det. Dette er et symptom på brytningsfeilen astigmatisme. Astigmatisme kommer av at hornhinnen, eller noen ganger linsen i øyet, ikke er helt rundt men konkav. Derfor kan man også oppleve at et rundt objekt ser ovalt ut. Dårlig syn på grunn av astigmatisme kan korrigeres ved hjelp av briller eller astigmatiske linser, som også kalles toriske linser.

8. Du må holde tekst lengre unna deg

Har du vanskeligheter med å lese hva som står i menyen på restauranten eller på mobilen? Opplever du at teksten er uskarp eller flyter sammen? Med årene får de aller fleste problemer med å se godt på nært hold, ettersom linsens evne til å stille riktig synsskarphet for ulike avstander blir dårligere. Det er en naturlig tilstand som kalles alderslangsynthet (presbyopi). Løsningen er lesebriller eller progressive briller eller linser, som vil hjelpe deg å se godt både på kort og lang avstand.

9. Øynene dine svir og gjør vondt

Også dette kan være et tegn på dårlig syn på grunn av alderslangsynthet, men det kan også komme av andre synsfeil som anstrenger øyet. Alderslangsynthet kan komme plutselig eller gradvis, men de aller fleste som har passert 45 vil bli rammet av alderslangsynthet. Hos oss får du hjelp til å finne riktig løsning, som for eksempel lesebriller, progressive briller eller linser.

10. Du føler deg trøttere

Føler du deg ofte trøtt og sliten, til tross for at du sover godt? Det kan komme av at du har dårlig syn, som gjør at øynene dine hele tiden anstrenger seg for å fokusere. Anstrengte øyne sliter også på psyken, noe som gjør deg trøtt. Dette kan komme av de fleste synsfeil, som for eksempel astigmatisme og alderslangsynthet. Om du lider av alderslangsynthet og dessuten har dårlig syn som følge av andre synsfeil kan du variere mellom lesebriller og vanlige linser, eller bruke progressive briller. Et annet alternativ er å korrigere synsfeilen med progressive kontaktlinser.

Hvilken type briller trenger jeg?

Om du mistenker at du har dårlig syn og trenger briller, bør du kontakte en optiker for å bestille en synsundersøkelse. Her kan du bestille din synsundersøkelse, og få hjelp til å finne riktige briller.

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!