Progressive linser - se bra på nært og langt hold


Har du progressive briller i dag, men vil teste linser? Det er flere fordeler med progressive kontaktlinser - de er behagelige å ha på, passer til en aktiv livsstil og du trenger ikke lesebriller.

Før eller siden får i prinsippet alle problemer å se bra på nært hold. Dette kalles presbyopi eller alderssyn og er en helt naturlig tilstand der objekter nære blir uskarpt. Det blir vanskelig å se tydelig på nært hold, vanskelig å jobbe ved datamaskinen, lese eller se hva som er på mobilen.

  •  For noen kommer det plutselig, og for andre er det en lang prosess. Men faktum er at etter 40 blir synet vanligvis svakere, forklarer Håkan Broman, optiker hos Synsam.

Du som lider av dårlig syn grunnet alder og/eller en annen synshemming kan velge mellom varierende lesebriller og vanlige linser eller progressive briller (briller med ulik styrke). En annen løsning som vil hjelpe deg med å rette opp problemene er progressive kontaktlinser. Det er smaken som avgjør hva du velger.

ProgressivE linser oG multifokalE linser Er sammE sak

Progressive linser eller multifokale linser som det også kalles er basert på samme visjon. Dette betyr at du har mellomdistanse og nær rekkevidde plassert foran pupillen og du velger hvilket bilde som skal være skarpt.

  • Du kan sammenligne det når du sitter i et tog og ser ut av vinduet, du kan velge om speilbildet ditt er skarpt eller om naturen utenfor er det. Det tar litt tid å bli vant til å se på denne måten, men når du først gjør det er det fantastisk og du kan se på alle avstander uavhengig av blikkets retning, forklarer Håkan Broman.

FlerE fOrdelEr med progressivE linser:

- Progressive kontaktlinser oppfattes ofte som mer behagelige enn progressive briller fordi linsen følger bevegelsen i øyet og du ikke trenger å berøre hodet for å kunne se skarpt.

- Kontaktlinser, sammenlignet med briller, er alltid på plass. Du trenger ikke å løpe rundt og se etter dem når du trenger dem.

- Progressive linser er også nyttige hvis du for eksempel liker å være ute. De er ypperlige til å jogge med, gå på ski, spille golf eller å gå på treningsstudioet.

- Du trenger bare et par linser i stedet for å bruke for eksempel lesebriller og vanlige briller. Du trenger ikke å endre hjelpemidler avhengig av situasjonen.

hva er multifokale linser?

Multifokale/progressive kontaktlinser ble tidligere referert til som bifokale kontaktlinser.

- I dag brukes ikke bifokale linser, men multifokale linser gjelder når du passerer 45, sier Håkan Broman.

Tre tEGN på at du lider av AldersYN, ELLER PRESBYOPI:

- Tretthet og hodepine.

- Det blir vanskeligere for øynene å raskt skifte fokus fra langt til nært, og fra nært til langt. Dette skyldes at øyets linse blir stivere med alderen.

- Du flytter gjenstander fra deg for å kunne se dem tydelig, for eksempel når du må sjekke mobilen din - da kan det hende du må strekke ut armen for å kunne se ordentlig.

HVORDAN vet jEg om jEg TRENGER progressivE linser?

Det første du bør gjøre hvis du mistenker at du kan trenge progressive linser er å kontakte optikeren din. Bare en optiker kan hjelpe deg med å sikre at du får riktig type linser. Her kan du bestille synstest og få hjelp fra optikere til å prøve ut progressive linser.

ABONNEMENT på progressivE linser

Hos Synsam kan du abonnere på kontaktlinser i vårt linseabonnement Synsam Lifestyle. Les mer om hvordan det fungerer her.?

På tide med en synstest?


Bestill en tid hos optiker her

Bestill synstest