Handlekurven din er tom!
databriller

Nå kan du enkelt få briller på jobben. Hvis du har rekvisisjonen klar, kan du komme i gang nå.


Databriller er et hjelpemiddel for arbeidstakere som jobber ved en dataskjerm. Med databriller, eller terminalbriller som det også kalles, kan du redusere plager som hodepine, stiv og anspent nakke, eller konsentrasjonsproblemer. 

Hvem har behov for databriller og terminalbriller?

I dagens digitale verden tilbringer vi stadig mer tid foran ulike skjermer. Ifølge Chief Optical Officer Olav Torgersen hos Synsam, kan dette resultere i ulike synsproblemer som tørre øyne, hodepine, nakkespenninger og konsentrasjonsvansker.

Mange velger lesebriller, mens andre har større behov for databriller. Les videre for å lære forskjellen.
 

Hva er databriller?

"Databriller er et hjelpemiddel spesielt utviklet for personer som tilbringer store deler av arbeidsdagen foran en dataskjerm," forklarer Torgersen. "Disse brillene er tilpasset din spesifikke arbeidssituasjon, og avstanden du normalt sitter fra skjermen."

Hvis du merker at du myser for å se teksten på skjermen eller opplever spenninger i nakke og skuldre, kan dette være tegn på at du trenger databriller. Det kan være en god idé å få sjekket synet for å avklare om du trenger databrille eller ikke. 
 

Hva er terminalbriller?

"På lik linje som databriller, er terminalbriller designet for å redusere trette øyne, og forbedre synskomforten mens du bruker datamaskiner," sier Torgersen. "De er spesielt nyttige for personer som jobber med flere skjermer, da de tilbyr et bredere synsfelt."
 

Når bør du vurdere databriller eller terminalbriller?

Som Torgersen påpeker, begynner øyelinsen å stivne når vi nærmer oss 40-årsalderen. Dette kan føre til alderslangsynthet, og gjøre det vanskeligere å fokusere på objekter nærme. Hvis du er usikker kan du bestille en synstest hos Synsam:

BESTILL SYNSTEST


Databriller eller progressive briller? Dette er forskjellen

For de som allerede bruker progressive briller, kan det være verdt å merke seg at disse kanskje ikke er optimalt egnet til PC-bruk. Torgersen forklarer at progressive briller er delt inn slik at den øvre delen er tilpasset for å se på avstand, og den nedre delen for å se på nært hold. Kun et lite felt i midten er egnet for den avstanden man normalt har fra skjermen, noe som kan føre til feil sittestilling og tretthet.

"Databriller, derimot, kan hjelpe deg med å unngå eller redusere disse plagene," sier Torgersen.
 

6 tegn på at du kan ha behov for databriller:

  1. Tørre øyne etter en lang dag på jobb
  2. Du myser for å se på skjermen
  3. Hodepine
  4. Teksten virker utydelig
  5. Konsentrasjonsproblemer
  6. Stiv og anspent i nakken og skuldrene

Databriller mot blått lys fra PC skjermen

databriller blått lys

Det blå-lilla lyset som utstråles fra LED- og LCD-skjermene vi omgir oss med daglig, enten det er fra datamaskiner, nettbrett, smarttelefoner eller TV-skjermer, har vist seg å ha en betydelig innvirkning på øyehelsen og søvnkvaliteten. Ved langvarig eksponering, kan dette sterke lyset stimulere øynene i en slik grad at det kan forstyrre vår interne klokke, eller sirkadiske rytme, noe som kan føre til søvnforstyrrelser. 

I tillegg kan den konstante anstrengelsen for øynene å fokusere på skjermens lys, spesielt i mørkere omgivelser, føre til symptomer som øyetretthet, tørrhet og uskarpt syn.

"Databriller kan hjelpe ved å filtrere ut en del av det blå lyset, redusere belastningen på øynene og forbedre søvnkvaliteten," forklarer Torgersen.

Databriller er designet med spesielle linser som effektivt kan filtrere ut en betydelig del av det blå lyset, redusere blending fra skjermen, og forbedre kontrasten for å redusere belastningen på øynene.
 

Hva er forskjellen på databriller og lesebriller?

Lesebriller og terminalbriller er begge typer korrektive briller designet for å hjelpe folk å se bedre på nært hold, men de har forskjellige bruksområder og funksjoner.

Lesebriller er generelt designet for å forbedre synet for personer som har problemer med å lese, som ofte skyldes en naturlig aldringsprosess der øyet mister sin evne til å fokusere på nært hold. Terminalbriller, også kjent som datamaskin- eller kontorbriller, er designet for å være mer allsidige for arbeid på en datamaskin eller i et kontormiljø.

Noen terminalbriller kan også ha et spesielt belegg for å redusere blendende lys og blått lys fra skjermer, som kan bidra til tretthet i øynene eller forstyrre søvnmønsteret.
 

Slik får du databriller dekket av arbeidsgiver

pc briller dekket av arbeidsgiver

I henhold til arbeidsmiljøloven har arbeidstakere som jobber ved en dataskjerm rett til å få dekket både synstest og databriller av arbeidsgiver dersom dette anses som nødvendig. Dette kan du lese mer om på Arbeidstilsynet sine nettsider.

"Hos Synsam kan vi hjelpe deg med å finne ut hvilke briller du trenger, og kan gi deg råd om hvordan du kan søke om å få kostnadene dekket av arbeidsgiver," sier Torgersen.


BESTILL SYNSTEST


Slik kan databriller gi deg en bedre hverdag

For mange kan introduksjonen av databriller være en livsendrende opplevelse. Ved å redusere tretthet og ubehag forbundet med langvarig skjermbruk, kan databriller bidra til å forbedre både produktiviteten og livskvaliteten.

"Du vil bli overrasket over hvor stor effekt databriller kan ha på hverdagen din, både på jobb og etter arbeidstid," avslutter Olav Torgersen, Chief Optical Officer hos Synsam.

5 tips for deg som sliter med skjermtrøtte øyne:

  1. Blunk ofte. Du blunker sjeldnere når du ser på en dataskjerm. Dette gjør at du får tørre øyne, blunker du ofte unngår du tørre øyne.
  2. Ta pauser. Se omkring deg og fokuser blikket på noe som er litt på avstand. Små, hyppige pauser gir øynene litt sårt trengt hvile.           
  3. Unngå refleksjoner. Mange sitter med skjermene plassert slik at de får refleksjoner fra taklys og lys fra vinduer. Dette er slitsomt for øynene.
  4. Hold avstand. 50 – 70 cm avstand til skjermen er optimal avstand for de fleste.
  5. Bruk stor skriftstørrelse. Det er mindre krevende for øynene.

Les flere råd og tips for å avlaste øynene når du jobber foran PC-skjerm her.

 

Ønsker bedriften din en databrille-avtale med oss?


Les mer om våre firmaavtaler

Kontakt oss på bedrift@synsam.com


Du kan også opprette avtalen online her.

vernebriller

Vernebriller på jobb

Trenger du vernebriller? Hvis du har en jobb der det er fare for øyeskader, har du rett til vernebriller.

tilby terminalbriller som arbeidsgiver

Er du arbeidsgiver?

Her finner du informasjon om hvordan du kan tilby terminalbriller eller vernebriller til dine ansatte.

Databriller er spesialdesignede briller som hjelper til med å redusere belastningen på øynene fra langvarig skjermbruk. De er vanligvis utstyrt med blålysfiltrering og fokusjustering.

Lesebriller er primært designet for å forbedre nærsynet, mens databriller er designet for å minimere belastning og beskytte øynene ved langvarig bruk av digitale skjermer.

Ja, ifølge Arbeidsmiljøloven har arbeidstakere som jobber ved dataskjermer større deler av dagen rett til å få dekket både synsprøve og databriller av arbeidsgiveren, hvis det anses som nødvendig.

Alle som tilbringer betydelige mengder tid foran en skjerm, enten det er for arbeid eller fritid, kan ha fordel av databriller. Dette kan inkludere kontorarbeidere, designere, programmerere, studenter og mange flere.

Ja, ifølge Arbeidsmiljøloven har arbeidstakere krav på å få dekket både synsprøve og databriller av arbeidsgiveren hvis det anses som nødvendig for arbeidet.

Databriller kan redusere øyetretthet, tørre øyne, hodepine og andre symptomer på digital anstrengelse. De kan også bidra til å forbedre konsentrasjonen ved å redusere behovet for å anstrenge øynene.

Blålysfiltrering i databriller hjelper med å blokkere eller filtrere ut en del av det blå lyset som utstråles fra digitale skjermer. Dette kan bidra til å redusere belastningen på øynene og forbedre søvnkvaliteten.

Det er ikke alltid nødvendig med resept for å kjøpe databriller. Men for de beste resultatene, er det anbefalt å ha en synstest for å sørge for at brillene er optimalt tilpasset dine visuelle behov.