1. databriller blått lys

  Databriller og terminalbriller

  Nå kan du enkelt få briller på jobben. Hvis du har rekvisisjonen klar, kan du komme i gang nå.

  Bestill time i dag

Vi tilbringer stadig mer av tiden vår foran en skjerm. Mange jobber på kontor og sitter timesvis foran PC-skjermen, og i tillegg slenger vi oss i sofaen med en iPad eller laptop når vi kommer hjem. For noen kan dette gi utslag i tørre øyne, hodepine, stiv nakke og konsentrasjonsproblemer.
 

Databriller og Terminalbriller

Databriller er et hjelpemiddel for arbeidstakere som jobber ved dataskjerm.  Merker du at du må myse for å se teksten skikkelig eller at du blir stiv og anspent i nakke og skuldre? Da kan dette tyde på at du trenger databriller.

 

Trenger du databriller? Sjekk synet

Når man nærmer seg 40 år blir øyelinsen stivere. Dette fører til det som kalles for alderslangsynthet, forteller Pål Nybø i Synsam. Det kan være en god idé å få sjekket synet for å avklare om du trenger databrille eller ikke. Dette er briller som er spesielt tilpasset din arbeidssituasjon og den avstanden du sitter fra skjermen. 

Databriller eller progressive briller?

Bruker du progressive briller til vanlig kan disse vise seg ikke å være spesielt egnet til PC-jobbing. Progressive brilleglass er delt inn slik at den øvre delen av brillen er tilpasset for å se skarpt på avstand og den nedre delen er tilpasset å se på nært hold. Kun et lite felt midt på brillen er egnet til den avstanden man normalt har fra skjermen, mellom 50 til 70 cm. Dette resulterer ofte i at man sitter i feil sittestilling og blir unødig sliten i både kropp og øyne. 

Med en databrille tilpasset din arbeidssituasjon vil du unngå eller redusere disse plagene. 
 

Databriller mot blått lys fra PC skjermen

databriller blått lys

Det blå-lilla lyset fra LED- og LCD-skjermene vi omgir oss med er et lys som finnes naturlig i omgivelsene våre i mengder som vi er skapt for å tåle. Men når vi topper det med dataskjermer, nettbrett og flatskjermer, som vi attpå til stirrer direkte inn i, passerer vi faregrensen. Dette kan føre til at man blir trøtt i øynene og at mange får søvnrytmen sin ødelagt. Men det finnes hjelp.

 

Tegn på at du kan ha behov for databriller:

 

 • Tørre øyne etter en lang dag på jobb
 • Du myser for å se på skjermen
 • Hodepine
 • Teksten virker utydelig
 • Konsentrasjonsproblemer
 • Stiv og anspent i nakken og skuldrene

 

5 tips for deg som sliter med skjermtrøtte øyne

 

 •  Blunk ofte. Du blunker sjeldnere når du ser på en dataskjerm. Dette gjør at du får tørre øyne, blunker du ofte unngår du tørre øyne.
 • Ta pauser. Se omkring deg og fokuser blikket på noe som er litt på avstand. Små, hyppige pauser gir øynene litt sårt trengt hvile.           
 • Unngå refleksjoner. Mange sitter med skjermene plassert slik at de får refleksjoner fra taklys og lys fra vinduer. Dette er slitsomt for øynene.
 • Hold avstand. 50 – 70 cm avstand til skjermen er optimal avstand for de fleste.
 • Bruk stor skriftstørrelse. Det er mindre krevende for øynene.

 

Databriller dekkes av arbeidsgiver

pc briller dekket av arbeidsgiver

De fleste av oss tilbringer lange dager foran skjermen. Mange jobber på kontor, andre opplever at arbeidsdagen blir mer og mer digitalisert. Faktisk er det sånn at over 40% av dagens arbeidstakere jobber foran skjerm. Forskning har vist at man leser 25% raskere på papir enn skjerm, så kanskje en liten skjermpause kanskje gjøre arbeidsdagen mer effektiv også?

 - Husk at ifølge arbeidsmiljøloven har man rett til å få dekket både synstest og databriller av arbeidsgiver om dette anses som nødvendig, sier Pål Nybø. 

Arbeidsmiljøloven sier nemelig at alle som arbeider ved en dataskjerm større deler av dagen har krav på å få dekket både synsprøve og databriller av arbeidsgiveren. Hva som er ansett som nødvendig må vurderes av optiker, skriver Arbeidstilsynet på sine sider. Det er ikke fastsatt noen beløpsgrense.

- Tar du en synstest, kan vi finne ut hva slags briller du trenger. Du vil blir overrasket hvor stor effekt det kan ha for deg i hverdagen. Både på jobb og etter arbeidstid, avslutter Nybø.

 

Tegn på at du kan få det bedre med databriller:

 

 • Tørre øyne etter en lang dag på jobb
 • Du myser for å se på skjermen
 • Hodepine
 • Teksten virker utydelig
 • Konsentrasjonsproblemer
 • Stiv og anspent i nakken og skuldrene

Ønsker bedriften din en databrille-avtale med oss?


Les mer om våre firmaavtaler

Kontakt oss på bedrift@synsam.com


Du kan også opprette avtalen online her
 

Vernebriller på jobb


Trenger du vernebriller? Hvis du har en jobb der det er fare for øyeskader, har du rett til vernebriller.

Alt om vernebriller

Er du arbeidsgiver?


Her finner du informasjon om hvordan du kan tilby databriller og/eller vernebriller til dine ansatte.

Databriller - For arbeidsgivere