Lifestyle Magazine


Bli inspirerad

Trenger du databriller?


De fleste av oss jobber timesvis foran en skjerm. Hva gjør dette med øynene? 

Vi tilbringer stadig mer av tiden vår foran en skjerm. Mange jobber på kontor og sitter timesvis foran PC-skjermen, og i tillegg slenger vi oss i sofaen med en iPad eller laptop når vi kommer hjem. For noen kan dette gi utslag i tørre øyne, hodepine, stiv nakke og konsentrasjonsproblemer.

Merker du at du må myse for å se teksten skikkelig eller at du blir stiv og anspent i nakke og skuldre? Da kan dette tyde på at du trenger databriller.


Sjekk synet
- Når man nærmer seg 40 år blir øyelinsen stivere. Dette fører til det som kalles for alderslangsynthet, forteller Pål Nybø i Synsam. Det kan være en god idé å få sjekket synet for å avklare om du trenger databrille eller ikke. Dette er briller som er spesielt tilpasset din arbeidssituasjon og den avstanden du sitter fra skjermen. 

Bruker du progressive briller til vanlig kan disse vise seg ikke å være spesielt egnet til PC-jobbing. Progressive brilleglass er delt inn slik at den øvre delen av brillen er tilpasset for å se skarpt på avstand og den nedre delen er tilpasset å se på nært hold. Kun et lite felt midt på brillen er egnet til den avstanden man normalt har fra skjermen, mellom 50 til 70 cm. Dette resulterer ofte i at man sitter i feil sittestilling og blir unødig sliten i både kropp og øyne. 

Med en databrille tilpasset din arbeidssituasjon vil du unngå eller redusere disse plagene. 

Sitter du mye foran skjermen i det daglige? Da bør du følge disse rådene:

 - Blunk ofte. Du blunker sjeldnere når du ser på en dataskjerm. Dette gjør at du får tørre øyne, blunker du ofte unngår du tørre øyne.

- Ta pauser. Se omkring deg og fokuser blikket på noe som er litt på avstand. Små, hyppige pauser gir øynene litt sårt trengt hvile.           

- Unngå refleksjoner. Mange sitter med skjermene plassert slik at de får refleksjoner fra taklys og lys fra vinduer. Dette er slitsomt for øynene.

- Hold avstand. 50 – 70 cm avstand til skjermen er optimal avstand for de fleste.

- Bruk stor skriftstørrelse. Det er mindre krevende for øynene.

Forskning har vist at man leser 25% raskere på papir enn skjerm. Hvorfor ikke printe ut de lengste tekstene, så gjør du arbeidsdagen mer effektiv også.

Jobben skal betale
- Husk at ifølge arbeidsmiljøloven har man rett til å få dekket både synstest og databriller av arbeidsgiver om dette anses som nødvendig, sier Nybø. 

Hva som er ansett som nødvendig må vurderes av optiker, skriver Arbeidstilsynet på sine sider. Det er ikke fastsatt noen beløpsgrense.

- Tar du en synstest, kan vi finne ut hva slags briller du trenger. Du vil blir overrasket hvor stor effekt det kan ha for deg i hverdagen. Både på jobb og etter arbeidstid.

Tegn på at du kan få det bedre med databriller:

- Tyne etter en lang dag på jobb

- Du myser for å se på skjermen

- Hodepine

- Teksten virker utydelig

- Konsentrasjonsproblemer

- Stiv og anspent i nakken og skuldrene

Ønsker bedriften din en databrille-avtale med oss?
Kontakt oss på bedrift@synsam.com
Du kan også opprette avtalen online her