Kontaktlinse

Kontaktlinser – 10 vanlige spørsmål

Får du tørre øyne av linser? Kan linsene sette seg fast i øyet? Kan man få øyebetennelse av kontaktlinser? Det er mange spørsmål rundt linser, og det er ikke uvanlig at man får problemer med linsene sine når man er nybegynner. Her er noen vanlige spørsmål – og myter – om linser.

1. Kan jeg få tørre øyne av kontaktlinser?

Ja, øynene kan noen ganger føles tørre, men det trenger ikke kun å være på grunnen av selve linsen. Det kan også være fordi man jobber foran en skjerm, og ikke blunker like ofte. Kanskje er det også sånn at du ikke har optimale linser for tørre øyne. Dagens moderne linser slipper gjennom mye mer oksygen og fukt til øyet. For å raskt kurere tørre øyne er det spesielle fuktighetsgivende og smørende dråper å få kjøpt hos oss eller på apoteket. Rådfør deg med din optiker hvis du vil bytte til nye linser som gir deg mindre tørre øyne.

2. Kan kontaktlinsene vokse fast i øyet?

Nei, linsen kan ikke vokse fast i øyeeplet. Dette ser ut til å være en vanlig myte når man googler på nettet, men det stemmer absolutt ikke. Linsen kan derimot være vanskelig å ta ut, og man kan kanskje oppleve at den sitter fast. Dette kommer ofte av at øyet er ekstremt tørt. Da kan du blunke hardt med øynene et par ganger, og i tillegg tilføre noen øyendråper. Så kontrollerer du at linsen kan flyttes ved å dra linsen sidelengs ved hjelp av en ren pekefinger. Før deretter linsen sakte ned mot nedre øyenlokk og klem til med pekefingeren og tommelen, og dra ut linsen.

3. Kan linsene forsvinne bak øyet?

Nei, du trenger aldri å bekymre deg for at linsene setter seg fast bak øyeeplet. Det er helt enkelt umulig. Om du opplever at linsen har forsvunnet i øyet, ta det rolig og blunk flere ganger. Da bruker den å ”gli tilbake” til sin plass. Det kan også være sånn at linsen har bøyd seg og havnet under øyelokket ditt. Da kan du lukke øynene og forsiktig gni fram linsen, sånn at du kan ta den ut.

4. Kan jeg sove med kontaktlinsene mine?

Nei, ikke med vanlige linser. Problemet er at linsene reduserer oksygen til øyet. Sover du med linsene kan linsen ”dra seg sammen” og i verste fall føre til en infeksjon. Oftest er det ikke farlig om du uheldigvis sovner med linsene en gang innimellom, men om det føles ubehagelig i etterkant, eller som at noe irriterer i øyet, bør du ta kontakt med en optiker. Har du vanskeligheter med å ta ut linsen etter at du har sovnet med dem, kan du prøve å bruke øyendråper og la den virke en stund, og prøve igjen. Et tips kan være å bruke briller et par dager i etterkant sånn at øynene får en sjanse til å hente seg inn igjen. Har du derimot en døgnet rundt-linse, kan de brukes døgnet rundt i en måned før det er på tide å bytte.

5. Mine linser gnager. Hva skal jeg gjøre?

Har du problemer med at kontaktlinsene gnager, kan grunnen være smuss og annet som har kommet inn i øyet, eller som sitter på linsen. Start med å ta ut linsen og skyll den eller rengjør den med din linsevæske. Så kan du prøve å sette den inn igjen. Om linsen fortsatt gnager kan det være en skade på selve linsen. Da bør du ta kontakt med din optiker, som kan hjelpe deg. Det er viktig at man finner ut hva årsaken til at dine øyne blir irritert av linsene er. Den vanligste årsaken til problemer med linsen er hvordan man behandler dem, så det lønner seg å være nøye med håndteringen. Les mer om hvordan du behandler dine linser og rengjør dem på best mulig måte.

6. Kan man få øyebetennelse av kontaktlinser?

Du får som regel ikke øyebetennelse av linser, men feil tilpassede linser kan føre til irritasjon eller betennelse på øyet. Bruker du feil linse kan det i verste fall føre til alvorlige skader på øynene dine. Derfor bør du ta en ordentlig undersøkelse hos optiker for å få riktige linser for akkurat dine øyne og din synsfeil.

Om linsene ikke er rene, og du slurver med behandlingen av dem, kan det føre til øyebetennelse. Derfor er det viktig at du tar være på dine linser; ta dem ut daglig og rengjør dem om du har månedslinser, bytt linser daglig om du har dagslinser, og ikke sov med dem. Om du ikke renser linsene dine kan det havne smuss og bakterier på dem, og det kan igjen føre til infeksjoner, og i verste fall en form for øyebetennelse. Les mer om hvordan du tar vare på dine linser her. Du kan også rammes av infeksjon om du ikke tar ut dine linser, men har dem i øynene hele tiden.

7. Hva skjer om jeg har linsene i øynene for lenge?

Hvor lenge kan man ha linsene sine på? Dette kommer an på hvilken type linser du har. Om du har linsene på lengre enn anbefalt kan du får sår på hornhinnen, øynene dine kan bli tørre og du kan få en øyeinfeksjon. Om man får en betennelse på hornhinnen skal man kontakte lege sånn at man får riktig behandling. Symptomene kan være røde øyne, hovne øyelokk og varig væske fra øyet. Månedslinser skal tas ut og rengjøres hver natt, og endagslinser skal kastes etter en dags bruk.

8. Kan jeg bruke kontaktlinser selv om jeg er over 40 år?

Absolutt, det finnes ingen aldersgrense for linser. Tvert imot finnes det mange ulike alternativer. Alt fra linser du kan bruke når du driver med idrett for at brillene er i veien, til linser du kan bruke hele tiden. Det er vanligere at personer over 40 år ser dårligere både på langt og nært hold. Da er progressive kontaktlinser en smart løsning.

Tenk også på at linser er et teknisk avansert produkt, akkurat som mobiltelefoner. De som finnes på markedet i dag er mye bedre enn de produktene som fantes for 20 år siden. Dersom du testet linser for lenge siden og ikke likte det, kan det være på tide å gjøre et nytt forsøk. Å sette i linser og ta ut linsene kan være vanskelig i begynnelsen. Her finnes det tips for deg som er nybegynner.

10. Kan barn ha kontaktlinser?

Ja, barn kan ha kontaktlinser. Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke linser. I stedet skal man vurdere hvor modent barnet er. Kan barnet håndtere hygienen rundt linser, sette inn og ta ut linsene og rengjøre dem hver dag, går det fint å bruke linser. Det er viktig at barnet kan sette inn og ta dem ut på en hygienisk måte. Les mer om kontaktlinser til barn her.

synsam lifestyle linseabonnement

Linseabonnement

Velkommen til en enklere og tryggere måte å ha kontaktlinser på. Med et Synsam Lifestyle linseabonnement, kan du være sikker på å ha de riktige linsene og øyne som føles bra – hele dagen.

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!