kontaktlinser og barn

Kontaktlinser og barn - hvordan fungerer det?

Når kan barn begynne å bruke linser? Fra hvilken alder? Og er kontaktlinser virkelig bedre enn briller for barn? Her er det du trenger å vite om barn og linser.


Linser for barn fra 8 år

Det finnes ingen nedre aldersgrense for når barn kan begynne å bruke kontaktlinser, men optikere gjør synsundersøkelser på barn fra 8 års-alderen. Yngre barn kontrollerer synet sitt hos en øyelege. Om barnet er modent nok til å klare å håndtere linsene, vaske hendene nøye, ta ut linsene og rengjøre dem (om det gjelder månedslinser, med dagslinser slipper man rengjøring), så er barnet modent nok til å bruke linser.

– Dette kan være veldig ulikt fra barn til barn. Noen er ikke klare for linser før de er i tenårene, men generelt klarer man å håndtere kontaktlinser tidligere enn det, sier Awet Tesfamariam, optisk ansvarlig hos Synsam.

Er det trygt for barn å bruke linser?

En del foreldre er i tvil om hvorvidt deres barn skal bruke linser, men risikoen er minimal om de håndteres på riktig måte. Barnet skal aldri sove med linser, men ta dem ut hver natt. Det er nettopp feil håndtering som er grunnen om barnet får røde og irriterte øyne av linser.

– Når optikeren tester ut linser for barnet, gjør man en nøye undersøkelse og velger ut linsetyper som er skånsomme for ditt barn. Derfor er det viktig at du som foreldre følger opp og minner ditt barn på å følge optikerens råd. Husk at du når som helst kan kontakte butikken og din optiker når du har spørsmål, sier Awet.

Briller vs linser for barn

Hva skal man velge? Briller eller kontaktlinser til barn? I dag er det egentlig ingen hinder for barn å begynne med linser, og det er enkelt å bestille en time hos en optiker for å prøve ut linser som fungerer for ditt barn.

– Før i tiden var det ikke så vanlig at man anbefalte linser til barn, men det har skjedd mye siden den gang. Andelen endagslinser som dekker flere synsfeil har økt, noe som gjør det enklere for oss optikere å finne snillere linser for øynene, sier Awet.

Flere fordeler med kontaktlinser for barn:

  • Linser for barn er bra for øyehelsen. I dag finnes det linser som hjelper til med å bremse utviklingen av nærsynthet hos barn. Disse linsene kan på sikt bremse utviklingen av øyesykdommer knyttet til synsfeil hos barn.
  • Muligheten for barn til å bevege seg fritt i uteaktiviteter, idrett og lek. Det kan være fint å slippe brillene når man er aktiv, som å slippe damp på glassene eller at de glir ned på nesen når man er svett.
  • Linser gir et mer naturlig syn. Det betyr at kontaktlinsene hjelper ditt barn med å få et såkalt panoramasyn, eller et mer perifert syn, noe som kan være bra i ulike situasjoner som ved forskjellige idretter eller andre aktiviteter.
  • Større frihet til å være seg selv. Noen barn trives ikke i briller. Da kan linser være et godt supplement, og hjelpe barnet til å få bedre selvfølelse.
  • Linser er et bra supplement til briller for barn. Om ditt barn trives i brillene sine, men føler at de er upraktiske å bruke under sport og andre aktiviteter, er linser et bra supplement. Da kan barnet veksle mellom briller og kontaktlinser på en naturlig måte.

Endagslinser er best for barn

Om barnet bruker endagslinser slipper man vedlikehold av linsene med rengjøring og linseveske. Barnet kan enkelt kaste linsene på kvelden, la øynene hvile gjennom natten og enkelt sette inn et par nye dagslinser dagen etter. Dagslinser betyr minimalt med vedlikehold. Man trenger heller ikke være urolig for at man mister dem, eller at de blir ødelagt, siden man ofte har flere par hjemme. Det er også enkelt å ta med et par ekstra linser i skolesekken eller i gymbagen. Men selvsagt kan barn også bruke månedslinser om det er et bedre alternativ. Ved en undersøkelse vil din optiker gi deg informasjon om hvilke alternativ som er best for ditt barn.

Kan barn lære seg å håndtere linser?

Når du og ditt barn bestemmer dere for linser, sørger Synsams optikere for å velge ut de best egnede linsene for ditt barn. I butikken passer vi på å øve med barnet sånn at det lærer seg å håndtere linsene, og sette dem inn og ta dem ut på best mulig måte. Vi anbefaler også at man kommer innom for en undersøkelse oftere i starten, for å unngå nybegynnerproblemer. Her kan du bestille time for en synsundersøkelse.

Linseabonnement for barn

Med et linseabonnement sendes linser automatisk hjem til deg hver måned eller hvert kvartal, alt etter hvordan du selv ønsker å legge opp ditt abonnement. I Synsams linseabonnement inngår også gratis synsundersøkelse, og vi bytter også ut linsene kostnadsfritt om ditt barns syn forandrer seg. Så om ditt barn ikke lenger ser bra med sine nåværende linser, kan de enkelt byttes ut. Da gjør optikeren først en ny synskontroll. Les mer om vårt linseabonnement for barn her.

briller barn

Synsam Lifestyle Brilleabonnement

Lei 3 eller flere briller til en fast, lav månedspris

Les mer
Ditt unike øye

Trenger barnet ditt briller?

Les mer om barnets behov her.

Les mer
solbriller for barn

Solbriller for barn

Sjekk ut vårt utvalg av solbriller til barn.

Se utvalget her
syntest hos synsam

Alle skal se

Kostnadsfrie aktivitetsbriller til alle barn mellom 5-12 år

Les mer