Jämtö briller

SYNSAM SLIPPER DEN FØRSTE SVENSKPRODUSERTE BRILLEKOLLEKSJONEN FRA FRÖSÖN

Den 8. september 2022 lanserte Synsam sin første svenskproduserte kolleksjon – Jämtö. Kolleksjonen består av seks gjenvinnbare innfatninger inspirert av den jämtländske naturen og områdets historie.

I august 2022 åpnet Synsams nybygde produksjons- og innovasjonssenter på Frösön utenfor Östersund, og nå har den første kolleksjonen blitt lansert. Kolleksjonen, med navnet Jämtö, består av seks unisex-innfatninger inspirert av den jämtländske naturen og områdets historie.

– Gjennom møter og lange og givende samtaler med folk fra området trådte kolleksjonens form etter hvert mer og mer tydelig frem. I Jämtö-innfatningenes mønster og farger har jeg villet fange det jämtländske landskapets lys og fargeskift fra fjellene, himmelen, skogen og sjøene, sier Wai Chan, Head of Design i Synsam.

Innfatningene har tidløse og rene former.

– Stedets miljø og historie går også igjen i brillestengene, der navnet Jämtö er skrevet med runeskrift inspirert av Sveriges nordligste runestein, Frösöstenen, som står på Frösön, sier Wai Chan, Head of Design i Synsam.

Det lille tegnet «<» på forsiden av innfatningen betyr «kreativitet» på runeskrift, og er en hyllest til det unike håndverket som kjennetegner brilleproduksjonen.

Innfatninger av biobasert materiale

Innfatningene består av 69 prosent biobasert materiale fremstilt av tremasse og vegetabilske oljer.

Jämtö er et naturprodukt – fra design til sluttprodukt.

– Detaljene og materialvalget spiller en stor rolle for oss i Synsam, og derfor er alle komponenter spesialdesignet og selvfølgelig nikkelsikre. Innfatningene er bevisst designet med tidløse linjer som lever lenge, sier Wai Chan.

Innfatningene består av 69 prosent biobasert materiale fremstilt av tremasse og vegetabilske oljer.

– Tremasse er et allsidig bioprodukt fremstilt av fornybart tremateriale. Innfatningene er dessuten gjenvinnbare, det er gjort for å skape et sirkulært kretsløp. Du kan alltid levere inn brukte briller i Synsams butikker. Er brillene ødelagt, sørger vi for at materialet i innfatningen sendes til gjenbruk og blir til nye briller. Er innfatningen i fin stand, kan den i stedet få en ny eier i et av våre Recycling Outlets, sier Mikael Lotesengård, Product Development Manager i Synsam.

Fargeinspirasjon hentet i den jämtländske naturen.

På jakt etter fremtidens materiale

Den nye kolleksjonen er den første som produseres i Sverige. Synsam skal deretter trinnvis hente hjem sine varemerker til det svenske produksjonssenteret.

Målet fremover er å finne enda mer lokale materialer. Å komme så nær kundene som mulig.

– På innovasjonssenteret fortsetter vi å utvikle produktene våre. Vi har samtaler med potensielle samarbeidspartnere for å se hvilke lokale materialer vi kan bruke i produksjonen fremover, sier Mikael Lotsengård.


  • Kolleksjonen består av totalt 24 unike briller, der seks innfatninger ble sluppet den 8. september. De første leveringene fra innovasjonssenteret på Frösön består av to modeller i tre farger.
  • Innfatningene består av 69 prosent biobasert materiale fremstilt av tremasse og vegetabilske oljer. Tremassen er FSC-sertifisert. Brilleetuiet av gjenvunnet ull er produsert i Östersund. Etuimaterialet består av tovet ull laget av avfall fra svenske Woolpowers klesproduksjon.
  • Innfatningene er produsert på Synsam Groups nyinnvidde produksjons- og innovasjonssenter på Frösön med fokus på sirkulære, gjenvunne og lokalproduserte materialer.
  • Gjenvinnbare innfatninger. Gjenvinning av innfatningene skjer ved at brillene leveres inn i Synsams butikker, deretter sendes materialet i innfatningen til gjenbruk.
Östersund
Her ligger Synsam Groups nye fabrikk- og innovasjonssenter i Östersund (Jämtland).
Kvinne med briller

Miljøvennlige brilleinnfatninger

Lyst til å prøve et par brilleinnfatninger laget av resirkulert plast eller gamle briller? Oppdag vårt bærekraftige utvalg i dag.

Landskap

Vi tar ansvar for miljøet

Vi i Synsam ser at vi har både ansvar og mulighet til å bidra til å nå de globale klimamålene som FN har satt. Les mer om hvordan Synsam jobber aktivt med miljøarbeid.

Barn med briller

Vi tar ansvar for samfunnet

Synsam ønsker å være med og skape et bedre liv for mennesker og samfunnet for øvrig. Derfor jobber vi også med sosial bærekraft.