Åpning av fabrikk

Nå åpner Synsams nye produksjons- og innovasjonssenter i Östersund

Synsam slår nå opp dørene til sitt nye produksjons- og innovasjonssenter på Frösön i Östersund. Dette blir den første storskalafabrikken for brilleinnfatninger i Norden.

 

I løpet av to år har Synsam realisert sin visjon og flyttet hjem produksjonen fra Asia til et nybygd produksjons- og innovasjonssenter, med et lokalt team og med den første lokalt produserte kolleksjonen av innfatninger på plass. Den ca. 8000 kvadratmeter store bygningen var tidligere en flyghangar.

– Med mot og stor besluttsomhet viser Synsam at vi kan gå fra ord til handling, flytte hjem produksjonen og tilby kunden nærproduserte briller. Jeg er utrolig stolt over at vi har startet produksjonen, og at vi allerede i oktober vil ha vår første kolleksjon, Jamto, ute i butikkene, sier Håkan Lundstedt, administrerende direktør og konsernsjef i Synsam Group.

Nærhetsprinsippet gir redusert klimaavtrykk

Synsam skal trinnvis hente hjem produksjonen av alle sine varemerker til det svenskeproduksjonssenteret.

– Vi jobber med nærhetsprinsippet i alle ledd. Vi korter ned på og reduserer transporter. Det er en stor grunn til at vi kan redusere klimaavtrykket vårt. Vi skal også benytte så lokale materialer som mulig i produktene våre. Nå holder vi oss innen Europa, men på sikt vil vi bruke lokale råvarematerialer fra Skandinavia, sier Ida Geiler, administrerende direktør for produksjonssenteret.
 

En ny brillekolleksjon

Den første kolleksjonen produsert på anlegget blir sluppet i oktober. Kolleksjonen heter Jamto. Innfatningen består av 68 prosent biobasert materiale fra tremasse og vegetabilske oljer. Designen av de seks unike unisex-innfatningene er inspirert av den jämtlandske naturen. Anlegget har også en innovasjonsdel.

– Vi vil hjelpe kundene gjennom innovasjon og utvikling som vi selv tror på. Derfor utvikler vi nå nye produkter og produksjonsteknikker og korter ned på transportstrekningen mellom produksjon og kunde. Vi vil også bidra i spennende forskningsarbeid rundt innovasjon, forteller Ida Geiler.

Et annet viktig aspekt er å ta vare på spill fra produksjonen.

– Når vi freser ut fronten på brillene, dannes det spill i form av spon og mindre biter. Nå suger vi opp all sponen og isolerer den. Samtidig er vi i ferd med å utrede hvordan vi skal ta hånd om alt råvarematerialet og bruke det, sier hun.

Satser på sirkulær flyt

Å bygge om den tidligere flyghangaren i Östersund i stedet for å bygge nytt var et bevisst valg.

– Vi reduserer klimaavtrykket ved å gjenbruke en eksisterende bygning i stedet for å bygge helt nytt, sier Ida Geiler.

En annen fordel med flyttingen er at Synsam får kontroll over alle ledd i produksjonen. Det omfatter alt fra distribusjon og avfallshåndtering til medarbeidernes ergonomi og sikkerhet.

– Vi får kontroll over arbeidsforholdene og kan skape en attraktiv arbeidsplass som er sunn og god, sier hun.

Stort engasjement for flyttingen hjem til Skandinavia

Flyttingen til Frösön har vakt stort engasjement i media, blant politikere og forskere og i næringslivet. Ida Geiler tror det kommer av at bedrifter i mange år har valgt å forlate Sverige, noe som har hatt negative konsekvenser for mange steder. At Synsam nå vender hjem, tas imot med åpne armer.

– Alle vil være med! Prosjektet berører så mange. Det engasjerer og vekker spørsmål, beundring og respekt. Responsen har vært utrolig, forteller hun.
Det første teamet er nå ansatt og har fått opplæring i produksjonssenteret. Flere medarbeidere vil bli ansatt i takt med at volumene øker. Totalt regner Synsam med å ansette et par hundre personer.

– Når vi er klare, vil vi være en av de største private arbeidsgiverne i Östersund, sier Ida Geiler.

Östersund
Her er Synsam Groups nye fabrikk og innovasjonssenter i Östersund, Jämtland.
Kvinne med briller

Miljøvennlige brilleinnfatninger

Lyst til å prøve et par brilleinnfatninger laget av resirkulert plast eller gamle briller? Oppdag vårt bærekraftige utvalg i dag.

Landskap

Vi tar ansvar for miljøet

Vi i Synsam ser at vi har både ansvar og mulighet til å bidra til å nå de globale klimamålene som FN har satt. Les mer om hvordan Synsam jobber aktivt med miljøarbeid.

Barn med briller

Vi tar ansvar for samfunnet

Synsam ønsker å være med og skape et bedre liv for mennesker og samfunnet for øvrig. Derfor jobber vi også med sosial bærekraft.