Grå stær


Tenk deg at du går bort til vinduet å kikker ut. Dessverre er vindusruten skitten, den er jevnt grå i fargen og litt ugjennomsiktig. Akkurat slik er det å ha grå stær.

Inne i øyet har vi alle en linse som gir øyet justeringsmuligheter ved å fokusere. Denne linsen er helt gjennomsiktig når vi er barn, og lyset strømmer lett igjennom. Men i løpet av år er det mange lysstråler som skal igjennom, og særlig de delene av lyset som vi kaller UV setter sine spor. Den tidligere helt klare linsen blir misfarget, og lyset kan ikke lengre strømme fritt igjennom.


Denne prossesen skjer gradvis, og er vanskelig å oppdage selv før den har kommet relativt langt.Dette skjer med mer eller mindre alle mennesker, men noen får det tidligere enn andre. Det er ingen sykdom, men rett og slett bare en normal del av aldringsprosessen.

Det å fjerne den grå stæren er enkelt, og krever en operasjon som bytter ut den uklare linsen med en ny. Dette er den mest vanlige operasjonen i Norge i dag, og antallet er økende.
Det du selv kan gjøre er å være flink til å bruke solbriller. Dette vil begrense endringen i stor grad, og utsette dannelsen av grå stær.

HUSK BARNA! Siden barneøyne er de klareste er det også viktigst å beskytte de mot den skadelige UV strålingen, så gode solbriller til barn er viktig.