Lifestyle Magazine


Bli inspirerad

  1. Signatureffekten

For noen er briller et nødvendig onde. For andre er det prikken over i-en. Johnny Depp er en av dem, Tom Ford en annen.

Dersom du trenger briller, kan du jo like gjerne gjøre et poeng ut av det. Trikset er å velge en brille som understreker og fremhever din personlighet. Den kan til og med gi deg et helt nytt image. Kjendis- og motebransjen er full av eksempler på folk som har gjort brillen til sitt varemerke og signatur.

En av de aller mest kjente brillebrukerne i nyere tid er utvilsomt skuespilleren Johnny Depp (52), som mer enn gjerne bruker briller for å understreke sin personlighet og unike stil. Brillen han som oftest observeres med er en retroinspirert Wayfarer-variant, som er litt avrundet i kantene. Ved flere anledninger har vi sett han med en klassisk, brunspraglete variant, og den samme modellen i sort med blåfarget glass.

Den amerikanske moteskaperen og filmregissøren Tom Ford (54), eksperimenterer gjerne med forskjellige brilletyper og solbriller etter humør og antrekk. Faktisk har han siden 2006 designet sin egen brille- og solbrillekolleksjon, og bekrefter med det at briller er en viktig del av antrekket. Selv er han stor fan av det vi kaller statement-briller, som skiller seg litt ut fra i mengden og gir deg en særegen look. Disse er gjerne retroinspirert med en eksklusiv eller moderne vri. En av hans favoritter har lenge vært en 70-tallsinspirert aviatoraktig-brille, med buet form nedover på sidene og farget glass.

En annen legende fra motebransjen er stjernefotografen Terry Richardson (50), som svært sjelden ses uten sin spesielle Moscot-brille med og uten farget glass. Den kan minne om 70-tallsbrillen som Tom Ford er så glad i, men har rett kant øverst og er mer firkantetet i formen, med litt avrundede kanter. Denne fasongen kalles gjerne «nerdebriller», og er ofte oversized i formen. Noe vi kommer til å se mer av utover, sammen med andre retroinspirerte modeller.

Her hjemme har vi jo blant annet Thomas Seltzer (43), bassist i Turboneger og programleder, som i flere år har brukt brillen Worthworth fra designermerket Marc Jacobs. De store, firkantete brillene skal Seltzer først ha oppdaget i filmen Tinker Tailor Soldier Spy (2011), hvor skuespilleren Gary Oldman hadde de på. Handlingen i spionfilmen foregår på 70-tallet, og vi ser at flere av dagens brillereferanser peker mot denne tidsepoken.

Tilbake på 60-tallet, hadde vi en annen legende som bevisst brukte briller som sin signatur, nemlig kunstneren Andy Warhol. Den transparente Moscot-brillen ved navn Miltzen ble opprinnelig designet på 30-tallet, men det er først og fremst Warhol på 60- og 70-tallet de fleste forbinder med denne brilletypen. Trenden med transparente briller er forøvrig også tilbake igjen.

Vi kommer heller ikke utenom John Lennon på 70-tallet. De runde brillene ble utvilsomt hans varemerke, og kona Yoko Ono hev seg også på trenden. Men da først og fremst i form av solbriller. Den dag i dag er de runde, sorte brillene fortsatt en del av hennes kunstneriske look, og som hun stadig blir observert med.

Av andre kjente kvinner med briller, brukte Marilyn Monroe ved noen anledninger de tidstypiske cateye-brillene tilbake på 50-tallet. Det samme gjorde Susan Sarandon i sin rolle som Thelma, i filmen Thelma & Louise fra 1991. Av nyere årgang finner vi blant annet Jennifer Aniston, Kate Winslet, Chloe Sevigny, Kate Perry, Christina Hendricks og Zooey Deschanel, som alle ved jevne mellomrom dukker opp med briller på nesen.

Men en dame som virkelig har gjort brillen til en del av sin personlighet, mer enn noen annen, er stilikonet Iris Apfel (94). Stilen hennes kjennetegnes ved alltid å bruke fargerrike antrekk, lass på lass med tilbehør, og aldri en dag uten de kjempestore, runde brillene i sort eller rødt. Først ser du brillen, så ser du henne. Som hun sier selv: "More is more, less is a bore!" Så er det en ting vi kan lære av denne dama, er det å eksperimentere litt mer - og virkelig våge å synes i terrenget. Gjerne i form av en signaturbrille!