Dette gjør en Optiker

Når man skal ha briller går man til optikeren, men har man spørsmål om synet går man til øyelegen. Eller er det egentlig sånn? Og hva kan optikeren hjelpe deg med utover det å finne briller som passer til synet ditt? Her er en liten oversikt over hvem som kan hjelpe deg med synet, hva de kan gjøre og hvor du finner dem. Trenger du å besøke en optiker kan du bestille time her.

Hva er en optiker?

Optikere er autorisert helsepersonell. Det er ofte dem man tar først kontakt med når synet forandrer seg. Dette er fagpersoner som kartlegger din situasjon, setter seg inn i synet ditt og finner ut av årsaken til dine problemer. Optikeren benytter seg av mange forskjellige teknikker og apparater og hjelper deg med å finne en løsning som passer deg. Du kan lese mer om hva som foregår under en synstest her.

Optikerens hovedoppgave er å være førstelinje i helsetjenesten når det gjelder syn og øyne. Optikeren avdekker de viktigste aspekter, og dersom det er behov for det sendes du videre til en øyelege eller i enkelte tilfeller allmennlege. For de fleste er ikke dette nødvendig, da er det langt viktigere at optikeren er spesialist på å finne de hjelpemidler som kan gjøre det enklere for deg å se. Dette krever at optikeren kjenner til hvordan din synshverdag er. Jobber du eksempelvis mye foran dataskjerm kan dette kreve en spesifikk løsning nettopp til dette.

Optikeren har envisningsrett til øyelege

En synstest kan også avdekke mye om din generelle helsetilstand, i tillegg til å gi kunnskap om synet. Slik endringer kan gjerne avdekkes før man selv oppdager det. Optikeren kan henvise deg direkte til en øyelege, uten at du trenger å ta kontakt med din egen fastlege. På denne måten kommer du raskt til øyelegen og kan få den behandlingen du trenger.

Øyelegen behandler øyesykdommer

Øyelegen er en utdannet lege med spesialutdanning i øyesykdommer. Dette betyr at alle øyesykdommer og tilstander som krever medisinering, operasjoner eller annen spesialist kompetanse skal behandles av en øyelege.

Hvis for eksempel grønn stær, forkalkning eller andre øyesykdommer er noe som går igjen i familien, kan det vær lurt å gå jevnlig til øyelegen. Andre sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk kan faktisk gi synsproblemer.

Alt helsepersonell arbeider etter ansvarlighetsprinsippet, dette betyr at dersom man ikke er kompetent skal man sende personen videre til en som er kompetent. Dette gjelder også optikeren, ta derfor en prat med optikeren din om hva som er det riktige for deg dersom du er i tvil.  

Spør våre optikere

Det er mange ting og mye usikkerhet knyttet rundt synet. Hvis du har noen spørsmål er det bare å gå innom og spørre i din lokale Synsam-butikk. Vi hjelper deg mer enn gjerne. Det finnes også noen enkle hjemmetester du kan ta for å finne ut litt mer om ditt eget syn.