Handlekurven din er tom!
ta på linser

Slik tar du vare på kontaktlinsene dine

Hvordan tar du best vare på kontaktlinsene dine, og hva gjør du hvis de gnager eller tørker ut øynene dine? Hvordan renser du linsene, og hvor ofte bør du bytte linsevæske i beholderen? La oss forklare!


Unngå infeksjon ved å rengjøre linsene dine

Hvis du bruker månedslinser bør du rengjøre dem daglig med linsevæske. Å unngå rengjøring kan føre til at smuss og bakterier samler seg på linsene, noe som kan føre til infeksjoner og i verste fall øyebetennelse. Bruk aldri vanlig springvann for å rense linsene, da dette faktisk kan øke risikoen for infeksjon.

Hvis du opplever ubehag med linsene, som at de gnager, kan det skyldes smuss eller annet som har kommet inn på øyet eller på linsen. Ofte er det pleie av linsene som er årsaken til problemene, så det lønner seg å være nøye med dette.

Slik rengjør du kontaktlinsene dine

  1. Vask hendene grundig før du tar på linsene.

  2. Oppbevar dem i et rent linseetui og bruk alltid egnet linsevæske. Unngå springvann! Det finnes ulike typer linsevæske, sjekk ut vårt utvalg her. Eventuelt spør optikeren din om å anbefale en som passer best for dine linser. Bestill time til synsundersøkelse her.

  3. Påfør noen dråper linsevæske på linsen og gni linsen forsiktig mellom fingertuppene dine. Skyll deretter linsen godt med mer linsevæske før du legger den tilbake i etuiet. 

  4. Bytt ut linsevæsken i etuiet daglig – ikke gjenbruk gammel linsevæske!

  5. Skift ut linseetuiet hver måned for å unngå bakterievekst og andre skadelige elementer. Her finner du linseetui tilgjengelig på nett.

Kontaktlinser og tørre øyne

Sitter du mye foran dataskjermen eller befinner deg i tørr luft, kan du merke linsene litt ekstra, og øynene kan føles tørre. Da kan øyedråper eller kosttilskudd være til hjelp for å bevare fuktigheten i øynene. Spør optikeren din om råd, eller ta en titt på vårt utvalg av øyedråper for tørre øyne i nettbutikken vår.

 

Linser som gnager i øyet

Har du linser som av en eller annen grunn ikke føles komfortable i øyet, eller gnager? Sjekk først at du har satt i linsene riktig vei (de skal se ut som en skål på fingeren din).  Les vår guide om hvordan sette inn og ta ut månedslinser , og prøv deretter å rengjøre dem med egnet linsevæske.

Les også hvordan du skal sette inn og ta ut endagslinser.

 

Linser som gir irriterte og røde øyne

Hvis øynene er røde eller irriterte og linsene gnager, selv om du har rengjort og satt dem inn riktig, bør du ta dem ut. Hvis øynene blir bedre og det røde forsvinner når linsene er ute, bør du kaste eller reklamere på linsene. Prøv deretter å sette inn et nytt par. Hvis problemet ikke forsvinner når linsen tas ut, bør du kontakte optikeren din for en sjekk. Du bør aldri sette inn linser i røde og irriterte øyne. Finn din nærmeste Synsam-butikk her.

Er det mulig å sove med linser?

Øynene trenger hvile om natten, akkurat som resten av kroppen. Med mindre du har spesiallinser som er ment for døgnbruk, bør du ta ut linsene før du legger deg. Pyjamas på – linser av!

Kan man bruke sminke med linser?

Ja, det går fint å bruke sminke selv om du har linser. Det er imidlertid lurt å sette inn linsene før du sminker deg, og ta dem ut før du fjerner sminken for å unngå å få sminkerester i øynene.

Er det trygt å bade med linser?

Ja, det er mulig å bade i havet eller bassenget med linser, men hvis du svømmer mye under vann, anbefales det å bruke svømmebriller. Vann i øynene øker risikoen for infeksjoner, og du risikerer også å miste linsene i vannet. Dersom du bader med døgnlinser, anbefaler vi at du tar ut linsene og vasker dem med linsevæske før du sover med dem igjen. Synsam Sports tilbyr spesialtilpassede svømmebriller med din styrke – ta en titt på vårt utvalg online.

Kan man gå i badstue med linser?

Ja, du kan gå i badstue med linsene på, men vær forsiktig ved etterfølgende bading eller dusjing. Unngå å utsette linsene for mye saltvann eller vanlig dusjvann uten å ta dem ut og rense dem med linsevæske.

Oppdater kontaktlinsene dine

Utvalget av linser oppdateres kontinuerlig med nye, innovative materialer og funksjoner, særlig blant dagslinser. Nye linser tillater mer oksygen gjennom til øyet, noe som reduserer tørrhet, øker komforten og forbedrer synsskarpheten. Det kan derfor lønne seg å oppgradere til et nytt par linser. Vi anbefaler årlige kontroller.

Bytte mellom briller og linser

Selv om du har begynt å bruke kontaktlinser, betyr det ikke at du bør legge bort brillene for godt. I perioder når øynene dine er irriterte, for eksempel når du er forkjølet, kan det være behagelig å hvile øynene og heller bruke briller.

synstest hos synsam

På tide med en synstest?

Nøler du med å sjekke synet av frykt for at det skal være noe galt? For øynenes skyld bør du regelmessig sjekke synet ditt. Hos Synsam kan du stole på at vi utfører en grundig undersøkelse av øynene dine.

synsam lifestyle linseabonnement

Linseabonnement

Velkommen til en enklere og tryggere måte å ha kontaktlinser på. Med et Synsam Lifestyle linseabonnement, kan du være sikker på å ha de riktige linsene og øyne som føles bra – hele dagen.