Hvordan ta på og ta ut dine månedslinser? Følg optikerens guide.


Er linser nytt for deg? Da er det viktig at du får vite hvordan du behandler dine linser riktig. Det finnes en veldig enkel og god måte å påføre og ta ut linser som vi vil ta deg gjennom steg for steg. Følger du den, vil det snart bli en vane. Husk at det blir enklere med trening!

Slik setter du inn månedslinser


Filmen – ”SLIK SETTER DU INN MÅNEDSLINSER» – viser og hjelper deg med hvordan du setter i nye kontaktlinser. Denne filmen er laget for å støtte opp om den treningen du får av din optiker, og gir gode tips til hvordan du setter i dine månedslinser, samt hvordan du renser og håndterer dem på best måte.          

Før du begynner må du ha klart linsene, håndsåpe, et opplyst speil og et lofritt håndkle.

Steg 1: Vask hendene.

Vask hendene dine med håndsåpe og skyld dem godt slik at det ikke er noen såperester igjen. Tørk hendene med et rent og lofritt håndkle. Pass på at linsene dine ikke kommer i kontakt med vann fra springen, det øker faren for infeksjon.

Steg 2: Plasser linsen på langfinger.

Ta frem dine linser og start med samme linse hver gang. Ta frem den første linsen. Bruk høyre pekefinger til høyre linse og venstre pekefinger til venstre linse. Plasser linsen ytterst på tuppen av fingeren din, den skal ligge som en liten skål. Pass på at den ikke er «vrengt», da vil det være en liten kant rundt linsen.

Steg 3: Sett inn linsen.

Løft ansiktet ditt litt opp, men se skrått ned mot speilet. Når du skal sette inn linsen på høyre høye, bruk venstre pekefinger og ta et godt tak rundt øyelokket på høyre side (motsatt for venstre øyelokk). Løft øyelokket fra lengst inne ved øyevippelinjen. Bruk samtidig langfingeren på den høyre hånden til å dra nedre øyelokk litt ned. Før høyre pekefingeren med linsen langsomt inn mot den fargede delen av øyet ditt, mens du fortsatt har et fast tak på øvre og nedre øyelokk. Hvis linsen flater seg ut, eller «vrenger» seg mot fingeren din, må du begynne på nytt. Når du kjenner at linsen sitter på øyet, før pekefingeren langsomt bort fra øyet igjen.

Steg 4: kontroller at linsen sitter godt.

Hold øyet fortsatt åpent med langfinger og pekefinger. Se opp, se ned, til høyre og venstre for å fjerne luftbobler. Se ned og slipp nedre øyelokk, se rett frem og slipp øvre øyelokk. Ikke slipp øyelokkene for raskt, da kan kontaktlinsen klemmes ut. Blink flere ganger for å sørge for at linsen sitter helt på plass.

Nå skal linsene være på plass, ha en fin dag!

 

Slik tar du ut dine månedslinser


I den første tiden som linsebruker er det mye å tenke på. Det er normalt at man føler seg usikker på hvordan man tar ut sine månedslinser. Denne filmen er laget for å støtte opp om den treningen du får av din optiker, og viser samt hjelper deg med hvordan du tar ut dine nye månedslinser, samt renser og håndterer dem på den best måte.

Tiden for å ta ut dine månedslinser er her. Du trenger universalvæske, et opplyst speil, håndsåpe og et lofritt håndkle.

Steg 1: Vask og tørk hendene.

Begynn på samme måte som da du skulle sette linsene inn. Vask hendene dine med håndsåpe og skyld dem godt. Tørk hendene med et rent og lofritt håndkle. Linsene dine må aldri komme i kontakt med vann fra springen, det øker faren for infeksjon.

Steg 2: Fjern linsen med tommel og pekefinger.

Se rett inn i speilet og kontroller at linsen hviler på den fargede delen av øyet. Bruk pekefingeren på motsatt hånd av den siden du begynner med og løft opp øvre øyelokk. Bruk pekefingeren på den andre hånden og dra nedre øyelokk ned ved å holde nærmest mulig midten av øyelinjen. Senk haken og se litt skrått opp i speilet. Dette skaper mer plass og gjør det enklere å ta ut kontaktlinsen. Før pekefingeren langsomt mot linsen. Trykk forsiktig men bestemt mot overflaten av linsen. Skyv linsen nedover på den nederste, hvite delen av øyet. Bruk tommelen og pekefingeren til å klemme kontaktlinsen forsiktig sammen.

Steg 3: Rengjør linsene.

Når du har fjernet linsen din legger du den i håndflaten din. Drypp to til tre dråper universalvæske på linsen for å rense den grundig. Bruk lillefingeren og stryk forsiktig rundt i linsen innenfra og ut. Snu linsen og gjenta.

Steg 4: Oppbevar linsene trygt til neste gang.

Legg linsen i oppbevaringsetuiet og fyll på med ny linsevæske.

Gjenta alle trinn for å ta ut linsen på andre siden.

Trenger du hjelp eller informasjon om hvordan du skal sette inn og ta ut linser, kan du alltid spørre våre optikere hos Synsam.