Linser bremser nærsynthet hos barn

- Slik fungerer det


Stadig flere barn blir nærsynte, og med det øker også risikoen for øyesykdommer som grønn stær og netthinneavløsning senere i livet. Men det finnes hjelp å få! Kontaktlinsene MiSight® 1 day hjelper ikke bare barnet ditt med å se, men kan også bremse utviklingen av nærsynthet.

  1. Hva er nærsynthet?

    Å være nærsynt betyr at du ser tydelig på nært hold, men utydelig på avstand. Hos barn kryper myopi vanligvis inn i skolealderen, og det vokser ikke bort.

  1. Nærsynthet øker blant barn

    Flere studier viser at nærsynthet blir stadig mer vanlig hos barn rundt om i verden. Ifølge en ny svensk studie fra Cooper Vision, oppgir 19 til 24% av svenske foreldre (til barn mellom 8 og 16 år) at barna deres er nærsynte, og andre studier har vist enda høyere tall.

Genetikk

Nærsynthet hos barn øker når foreldrene er nærsynte.

Risikoen er nesten:

     
Når begge foreldrene er nærsynte

    
Når en av foreldrene er nærsynte
 

 

Når ingen av foreldrene er nærsynte

Livsstil

Mer enn 50% av den globale befolkningen anslås å være nærsynthet innen 2050. Flere og flere undersøkelser indikerer at atferd og livsstilsinnflytelse bidrar til nærsynthet.


Lavt nivå av utendørsaktivitet


Lengere tid foran en skjerm
 


Dårlige lysnivåer

Kan linsene bremse nærsynthet hos barnet mitt?

Det finnes dessverre ingen måte å bremse eller stoppe utviklingen av nærsynthet (myopi). Briller og kontaktlinser korrigerer synsfeilen, men bremser ikke utviklingen av nærsynthet. Men gjennom å bruke linsen MiSight® 1 day, kan du hindre at nærsynthet utvikles like fort og like mye hos barnet ditt, og det kan også gjøre at barnet i fremtiden slipper enkelte øyesykdommer. En studie fra produsenten CooperVision viser at MiSight® 1 day korrigerer og bremser utviklingen av nærsynthet hos barn med 59 %, ved hjelp av den spesielle ActivControl®-teknologien.*

*I løpet av en treårsperiode bremset MiSight® 1 day utviklingen av myopi med i gjennomsnitt 59 % sammenlignet med en enstyrkelinse. Kilde: CooperVision

MiSight 1 day linser

Slik fungerer linsene MiSight® 1 day:
 

• Linsen heter MiSight® 1 day, og er en myk barnevennlig endagslinse designet av linseprodusenten CooperVision.

• Bruk av linsen kan hindre at nærsynthet utvikles like fort og like mye hos barnet ditt, og gjøre slik at barnet i fremtiden slipper enkelte øyesykdommer.

• Linsen er utviklet for barn som er nærsynte og som har styrker mellom minus -0,25 og minus -10,0.

• Letthåndterlig endagslinser som ikke trenger å rengjøres eller oppbevares.

• De kan brukes allerede fra åtteårsalderen (eller tidligere, ifølge øyelegers råd.)


Kilde: CooperVision

 

Slik kan du hjelpe ditt barn

 

Skog

Ta pauser!
Det er bra for øyet med jevnlige pauser fra skjermer, bøker og andre aktiviteter der barnet fokuserer blikket på noe som er for nært. Øyet trenger å se på lang avstand også. Studier* viser at øyet har godt av å bruke minst 90 minutter utendørs hver dag, eller 11 timer per uke.

Öga

Snakk med din optiker eller bestill en synsundersøkelse
Hvis du vil at ditt barn skal teste linser for nærsynthet, kontakt din lokale optiker eller bestill en synsundersøkelse.

Bestill synstest

*IMPACT OF INCREASING PREVALANCE OF MYOPIA AND HIGH MYOPIA The impact of myopia and high myopia a Report of the Joint World Health Organisation - Brien Holden Vision Institute

 

Spør Ida Malmblad, barneekspert på Synsam, om linser og barn


1. Er det virkelig bra for barnet å bruke linser?
Vi vet at noen foreldre tviler, men risikoen ved å bruke linser er liten dersom de brukes på riktig måte. Når optikere prøver ut linser for barn, gjør vi en nøye undersøkelse, og velger ut linsetyper som er spesielt skånsomme. MiSight® 1 day, som kan bremse nærsynthet, er en myk og barnevennlig endagslinse som er lett å bruke, og som ikke trenger å rengjøres eller oppbevares. En studie fra CooperVision viste at 9 av 10 barn foretrekker MiSight-linser foran briller. I løpet av mine år som optiker, har jeg erfart at mange barn som har begynt med linser, føler at de får større frihet til å være seg selv, leke og være aktive.

2. Hvordan vet jeg om mitt barn er klart for linser?
Det finnes egentlig ingen aldersgrense, det handler om når man synes at barnet er klart for å ta vare på linsene. Selv om komplikasjoner er sjeldne, er hygiene viktig. Hvis ditt barn klarer å vaske hendene nøye og ta i og ut linsene, er barnet antageligvis klart. Du kan også tenke over om barnet har lett for å ta instruksjoner, og om det husker ting uten at du trenger å minne det på det. Dersom barnet bruker endagslinser, slipper dere dessuten rengjøring og linsevæske, og barnet kan enkelt kaste linsene på kvelden. Snakk gjerne med din optiker på Synsam, så gir vi deg tips og råd!

3. Jeg leste at nærsynthet hos barn øker på grunn av for mye skjermtid. Hvor mye skjerm kan barnet mitt se på hver dag?
For øyet er det beste balanse. Vi har lenge visst at det finnes en arvelig faktor bak nærsynthet, men studier viser også at måten vi bruker øynene på spiller en avgjørende rolle. For mye nærarbeid og for lite tid utendørs hos barn kan påvirke synet negativt. Jeg anbefaler at barnet tar jevnlige pauser fra skjermen og annet der man ser på nært hold og fokuserer blikket over lengre tid. Studier* viser at 90 minutters utendørsaktivitet hver dag er bra for øynene.

*IIMPACT OF INCREASING PREVALANCE OF MYOPIA AND HIGH MYOPIA The impact of myopia and high myopia a Report of the Joint World Health Organisation - Brien Holden Vision Institute.

Les mer: Kontaktlinser for barn - hvordan fungerer det?
Les mer: Hva er nærsynthet

  1. finn butikk

Finn butikk


Her finner du din nærmeste Synsam butikk som selger MiSight 1 day.

Finn butikk