jenter i briller

Vanlige synsproblemer hos barn

Det er mange spørsmål knyttet opp mot barn og syn. Her har vi samlet noen av de områdene som vi oftest får spørsmål om. De fleste av disse sakene er helt normale, og går over av seg selv, men har barnet ditt vedvarende plager er det viktig å ta kontakt med eksperter.


Skjeling:

Mange reagerer på at den nyfødte skjeler, men dette er helt vanlig. Dette er fordi samsynet ikke fungerer før i 3-4 måned. Etter 6 måneder skal ikke barnet skjele, under 6-månederskontrollen vil derfor legen sjekke øynene. Hvis det fortsatt skjeler vil man henvise barnet til en øyespesialist.

Tette tårekanaler:

Når tårekanalene er tette vil det gi mye tårevæske på selve øyet. Denne væsken dreneres ikke bort og det bli gro bakterier i den. Dette vil vise seg som en gul eller grønn veske på øyet, samt at øyelokkene klistrer seg sammen.

For å forebygge tette tårekanaler kan man massere forsiktig med en finger i øyekroken, like ved neseryggen. Dette vil tømme tåresekken for tårevæske. Vanligvis åpner tårekanalene seg av seg selv etter litt tid, men noen øyedråper kan også løse problemet.

Øyekatarr:

Ved øyekatarr sveller slimhinnen i nesen opp. Dette gir dårlig avløp gjennom tårekanalen, noe som gir bakterier gode vekstvilkår. Spebarn har lett for å få øyekatarr og dette bør behandles med antibiotika.

Nærsynthet:

Nærsynthet kan være genetisk. Hvis det er nærsynthet i familien kan det være verdt å tenke på. Et nærsynt barn setter seg ofte tett på tv’en, myser for å se på avstand og holder gjenstander tett opp mot ansiktet for å se. Korrigeres enkelt med briller eller linser.

Langsynthet:

De fleste spebarn er faktisk langsynte, men dette tilpasser seg i løpet av kort tid. Barn som er langsynte har problemer med å se ting på nært holdt og sliter ofte med konsentrasjonen når de for eksempel skal tegne, lese eller gjøre annet nærarbeid. Langsynthet kan føre til hodepine og skjeling, men et par briller gjør ofte underverker.

Samsyn:

Samsynet handler om hvordan øynene ser sammen og hvor godt de fungerer seg imellom. Samsynet gjør at ting oppfattes skarpt og tredimensjonalt og er viktig når barnet skal lære å lese og skrive.

Samsynet kan trenes opp og korrigeres med noen enkle øvelser.

Synet er svært komplekst, og det er ofte ikke så lett å tolke barnets signaler, spesielt ikke hos nyfødte. Ved spørsmål må du ikke nøle med å ta kontakt med fagpersoner, selvsagt hjelper vi deg også med synstester spesialtilpasset for ditt barn. Er du usikker på om barnet ser dårlig, stikk innom så foretar vi en rask screening av barnet.

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!