1. Trenger barnet ditt briller?

TRENGER BARNET DITT BRILLER?

 

Å se godt under aktiviteter, lek og læring er viktig for barn. Slik finner du ut om barnet ditt trenger briller.

Har du lagt merke til at jenta/gutten din stadig klager over hodepine, sitter tett inntil tv-skjermen eller går rundt og myser? Dette kan være signaler om at barnet ditt trenger briller.

- Ett av fire barn trenger ifølge studier briller. Vi ser også at nærsynthet er et økende problem, som kan komme av større krav til syn på nært hold, både hjemme og på skolen. Barn sitter for eksempel mer med pc, nettbrett og mobil enn tidligere, forteller optiker Elin Hansson hos Synsam. Hun har spesialkompetanse innen barn og syn, basert på flere års utdannelse både i Norge og USA.

- Etter min mening bør alle barn ha tatt en synstest før skolealder, siden nedsatt synsevne kan medføre store problemer i både lese- og læringsprosessen, advarer Hansson.Er barnet ditt nærsynt, vil det ha problemer med å se godt på avstand. Noe som igjen kan føre til trøbbel med å se hva som foregår på tavla, når det begynner på skolen.

Hun mener det er mye bedre med en test for mye enn for lite. For selv om nærsynthet normalt avdekkes raskt ved en 4-årskontroll på helsestasjonen, kan barnet ha andre problemer med synet som testen ikke viser. Slik som for eksempel langsynthet, eller ulikt syn på hvert øye.

- Godt samsyn er utrolig viktig for å fungere best mulig på skolen. Dersom dette ikke er på plass, kan det føre til oppmerksomhets- og konsentrasjonsproblemer, samt uro, forklarer Hansson.

I praksis kan dårlig samsyn innebære at barnet leser samme setning om og om igjen, hopper over linjer eller mister hvor de er i teksten. De kan også ha problemer med å huske hva de leser.

Som en hjelp og veiledning til foreldre, har Hansson utviklet en sjekkliste over symptomer som kan oppstå dersom barnet ditt har synsproblemer:

 • blunker mye ved nærarbeide
 • gnir øynene under eller etter lesing
 • klager over å se uklart eller dobbelt ved lesing/skriving
 • holder foran et øye ved lesing
 • holder lesestoff veldig tett foran øynene
 • skakker hodet ved lesing/skriving
 • beveger hele hodet ved lesing (i stedet for bare øynene)
 • bruker finger/linjal som markør ved lesing
 • har vanskelig for å finne igjen tekst ved kopiering fra tavle til skriveark/bok til skriveark
 • leser sakte
 • har dårlig leseforståelse
 • bytter bokstaver (f. eks. b/d) og ord
 • hopper over - eller leser om igjen - ord eller linjer
 • har dårlig pennegrep
 • skriver nedover eller oppover, har uregelmessig store bokstaver eller ord
 • har problemer med å kopiere geometriske figurer
 • har problemer med å kaste og fange ball
 • er "klumsete"
 • får hodepine, særlig etter nærarbeide
 • trettes lett/er lett å distrahere/har konsentrasjonsproblemer
 • har sterkt svingende humør

Har barnet ditt ett eller flere av symptomene på listen, kan det bety at hun/han trenger briller.

Hva blir i så fall neste skritt?

- Bestill time for synstest hos en optiker! Så fremt barnet er over fem år, og ikke har noen tegn på annen synsskade, trenger ikke øyelege involveres, forklarer Hansson.

En slik test/time tar vanligvis mellom en halv time til 45 minutter. 

Hvordan pleier barn å reagere hvis de trenger briller?

- Det er utrolig forskjellig. Noen synes det er tøft, siden de kanskje har en venn eller lekekamerat som også bruker briller. Andre går helt i kjelleren og blir veldig lei seg. Da er jeg raskt ute med å fortelle om andre alternativer, som for eksempel kontaktlinser, forklarer Hansson.

Optikeren mener det ikke er noe i veien for at barn som trenger briller på heltid, begynner med linser. Så lenge de bruker dagslinser og ikke sover med dem om natta. Ikke minst er kontaktlinser en fordel, og i noen tilfeller til og med påbudt, dersom du driver aktivt med idrett.

- Før var det mindre vanlig å anbefale linser til barn, men mye har skjedd med linsene siden den gang, kan hun berolige bekymrede foreldre med.- Jeg husker jeg hadde et tilfelle med ei jente som nærmest fikk et nytt liv, da jeg introduserte kontaktlinser for henne. Hele selvfølelsen hennes fikk et løft, og plutselig begynte hun blant annet å hilse på folk hun møtte. I slike tilfeller er helt klart linser et riktig valg, mener Hansson.

Optikeren understreker samtidig at det er viktig med jevnlige kontroller og god oppfølging ved linsebruk.

Når dette er sagt så trenger de fleste kanskje bare lesebriller eller såkalte avlastningsbriller, som kun skal brukes ved behov.

Husk at barna tar etter oss! Begynte du å bruke briller i ung alder selv, er det en viss sjanse for at dette går i arv. Noe som kan være greit å være oppmerksom på. Skulle det vise seg at barnet trenger briller, kan du jo gå foran som et godt eksempel og bruke briller av og til, fremfor kontaktlinser, dersom du ønsker å normalisere brillebruken.

Visste du at:- Mange foreldre har en tanke om at barnet skal velge en litt diskret eller nøytral brille, men stadig oftere ser vi at barna selv velger store og fargerike briller, gjerne med markerte rammer i plast. Dagens utvalg er utrolig bra, også for barn. Det har blitt kult å bruke briller, kan Hansson bekrefte.

Hele 80% av oss er født med langsynthet. Det ligger i vår natur og stammer fra våre røtter tilbake til urtiden, da synet først og fremst skulle være til nytte når man dro på jakt. Med årene har samfunnet utviklet seg, slik at vi i dag også har behov for å se godt på kortere avstander. For de fleste faller dette på plass av seg selv.