Bokstaver og figurer

Test synet hjemme

For å teste synet ditt vil vi alltid anbefale en tur til optiker, ikke bare kan de stille en riktig diagnose, men de vil også finne ut hva du trenger for å få best mulig syn. Du kan bestille time hos en Synsam-butikk nær deg, her. Likevel finnes det noen enkle tester som man kan ta hjemme. Ved å sammenligne øynene og synet over tid, kan man nemlig avdekke uregelmessigheter.


Alt du trenger er:

  • En vanlig sleiv
  • En TV
  • En avis
  • Et ruteark

Når du gjennomfører disse testene er det viktig at du har på deg brillene. Det er hva du ser med disse på som vil gi deg de svarene du behøver.


TV-testen

Finn frem en tresleiv og sett deg ned foran tv-en på en avstand på ca. 3 meter. Skru på et tv-program med teksting, og hold sleiva opp foran det ene øyet. Se om teksten er klar eller uklar. Hvis den fremstår som uklar, ta kontakt med optiker eller lege. Gjør samme øvelse med begge øynene.
 

Lesetesten

Ha på deg briller, sørg for god belysning, finn frem en avis og slå opp på en artikkel. Sørg for at det er ca. 40 cm. avstand til avisen. Løft sleiva opp foran den ene øyet og se om du klarer å lese teksten. Gjør samme øvelse med det andre øyet også.
 

Sidesynet

Hold sleiven foran ett øye. Fest blikket på et bestemt punkt rett foran deg. Samtidig som du ser rett frem, vinker du med den frie hånden både nede og oppe i ca. 80-90 graders vinkel fra punktet du har festet blikket på. Bytt hånd og gjør det samme, i 60 graders vinkel, oppe og nede. Ser du hånden i alle fire vinkler? Da er sidesynet normalt.    
 

Linjetesten

Test regelmessig synet ved å se på et ruteark. Tegn en liten prikk i midten og løft sleiva opp foran ett øye. Fokuser på prikken. Hvis du oppfatter strekene som ujevne og bølgete kan det være tegn på at noe er galt med skarpsynet. Ta kontakt med en optiker eller en øyelege.

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!