synsundersøkelse hos Synsam

Slik fungerer en synstest hos Synsam

Lurer du på hvordan en synsundersøkelse foregår? For dine øynes skyld, bør du sjekke synet regelmessig. Hos Synsam kan du stole på at optikeren gjør en grundig undersøkelse av øynene dine når du trenger briller eller linser.


– Undersøkelsene våre følger optikkbransjens kvalitetsstandard. Det vil si at visse ting alltid skal inkluderes i et besøk, sier Håkan Broman, optiker og kategorisjef for kontaktlinser.
I tillegg sørger vi for at du får eksperthjelp i alle ledd, fra undersøkelse av din øyehelse til valg av brille.

Det første vi gjør er en forundersøkelse med en automatisk styrkemåler for å få en vurdering av din synsstyrke.

– Du som kunde får se inn i et instrument der vi analyserer hvordan lyset kommer inn i øyet. Etter det får du en verdi på hva styrken din er på lang avstand.

Etter denne undersøkelsen, ønsker vi deg velkommen inn i undersøkelsesrommet. Her vil optikeren begynne med å stille spørsmål om hva slags plager eller problemer du måtte ha med synet. Optikeren ønsker også å vite mer om din helsesituasjon, om du har noen sykdommer og om eventuelle medisiner du tar.

– Vi ønsker å få et så fullstendig bilde som mulig. Din livstil kan påvirke synet, derfor spør optikeren om du trener mye eller tilbringer dagene foran en skjerm. Vi ønsker også å vite om mulige arvelige øyesykdommer, forteller Håkan Broman.

Optikeren utfører grundige tester
Etter den første undersøkelsen utfører optikeren en rekke kontroller av blant annet skjeling, fokuseringsevne, øyemotorikk og den indirekte og direkte pupillrefleksen.

­– Hvis pupillene ikke reagerer som de skal, kan det være en indikasjon på en øyesykdom. Et tap av øyemotorikk og pupiller som ikke responderer, kan i verste fall være en svulst, sier Håkan Broman.

Når optikeren har sjekket at det står bra til med øyehelsen, sjekker man hvordan ditt syn er uten og eventuelt med briller. Hvor bra ser du på avstand og på nært hold? Styrken du trenger finner optikeren ved sette et instrument foran øynene dine og justere på styrken til du ser best mulig. Da finner man ut hvilken styrke på glasset du trenger for å se optimalt.

Ditt syn, et sammensatt bilde

Når styrken er fastslått, fortsetter konsultasjonen med å se om det kan være andre problem som påvirker synet. Vi måler også trykket i øyet og tar bilder av øyets bakre del for å se etter eventuelle øyesykdommer.

– Enkelte ganger kan det fortsatt være noe som ikke er som det skal, selv etter at riktig styrke er fastslått. For eksempel, hvis en eldre person ikke ser den aller minste bokstavlinjen på synstavlen, vil vi gå videre og se hva årsaken kan være. Da ser vi for eksempel etter ting som indikerer grå stær. Hvis vi tror en øyesykdom kan ligge bak endringer, vil vi henvise kunden videre.

– Vi vil aldri stille en diagnose, men vi må fortelle hva vi ser og mistenker, forklarer Håkan Broman. Hvis alt er som det skal, måler optikeren styrken for nær og fjern avstand. Hvis brillene skal brukes på jobb, vil optikeren se på dine behov i jobben og den spesifikke avstanden du har til skjermen.

Neste steg, ønsker du linser?

Hvis du kommer til hos oss for å undersøke kontaktlinsene dine eller vil prøve linser for første gang, kontrollerer optikeren at øyet ser bra ut og ikke har skader.

– Tidligere foretok vi linsesjekk hvert halvår, men nå har produktene blitt bedre, så vår anbefaling nå er å ta en øyeundersøkelse en gang i året. Hvis du gjør synstester ofte, kan vi oppdage endringer tidlig, og gjøre noe med det. Øynene er følsomme og feil linse for øyet kan forårsake problemer. Mye av det en optiker ser etter handler om å sammenligne med hvordan øyet og synet har vært tidligere.

Finn brillen som passer deg

Når synsundersøkelsen er fullført, vil optikeren snakke med deg om hvilken løsning som passer best for deg for å bedre ditt syn.

– Jeg vil alltid fortelle hva jeg har gjort av undersøkelser, og deretter oppsummere det jeg har oppdaget.

Etterpå går du og optikeren ut i butikken og en ansatt som er ekspert på innfatninger, tar over. Det finnes mange ulike former og innfatninger, og hva slags brille du bør velge avhenger både av din egen smak og hva som passer deg og din ansiktsform.

Progressive briller, en nøyaktig metode

Når du har bestemt deg for en brilleinnfatning, justerer vi den slik at den sitter godt og ser bra ut på deg. Hvis du trenger progressive briller, bruker vi et instrument som heter EyeCode. EyeCode-metoden måler nøyaktig hvor høyt oppe i brillen pupillen er, helningen og krumningen på innfatningen, samt avstanden fra øyet til glasset. Denne metoden gir oss en spesifikk tilpasning av brillene basert på dine individuelle behov, sier Håkan Broman.

bestill synstest

På tide med en synstest?

Bestill en tid hos optiker hos Synsam.