SLIK FUNGERER EN SYNSTEST HOS SYNSAM


Lurer du på hvordan en synsundersøkelse foregår? For dine øynes skyld, bør du sjekke synet regelmessig. Hos Synsam kan du stole på at optikeren gjør en grundig undersøkelse av øynene dine når du trenger briller eller linser.

– Undersøkelsene våre følger optikkbransjens kvalitetsstandard. Det vil si at visse ting alltid skal inkluderes i et besøk, sier Håkan Broman, optiker og glassjef i Synsam.
I tillegg sørger vi for at du får eksperthjelp i alle ledd, fra undersøkelse av din øyehelse til valg av brille.

Det første vi gjør er en forundersøkelse i butikken for å få en vurdering av ditt synsfelt.
– Du som kunde får se inn i et instrument der vi analyserer hvordan lyset kommer inn i øyet. Etter det får du en verdi for hvordan øyet ditt ser på lang avstand.

Etter denne undersøkelsen, ønsker vi deg velkommen inn i undersøkelsesrommet. Her vil optikeren begynne med å stille spørsmål om din helsesituasjon, om du har noen sykdommer og om eventuelle medisiner. Optikeren ønsker også å vite hva slags plager eller problemer du måtte ha med synet.

– Vi ønsker å få et så fullstendig bilde som mulig. Din livstil kan påvirke synet, derfor spør optikeren om du trener mye eller tilbringer dagene foran en skjerm. Vi ønsker også å vite om mulige arvelige øyesykdommer, forteller Håkan Broman.

Optikeren utfører grundige tester

Etter den første undersøkelsen utfører optikeren en rekke foreløpige kontrollerer på blant annet synsfeltet, skjeling og undersøker den indirekte og direkte pupillrefleksen.

­– Hvis pupillene ikke reagerer som de skal, kan det være en indikasjon på en øyesykdom. Et tap i synsfeltet og pupiller som ikke responderer, kan i verste fall være en svulst, sier Håkan Broman.

Når optikeren har sjekket at det står bra til med øyehelsen, sjekker man hvordan ditt syn er uten briller og med briller. Hvor bra ser du på avstand og på nært hold? Det undersøker optikeren ved å måle avstanden mellom øynene og så sette et instrument foran øyne. Da finner man ut hvilken styrke på linsen du trenger for å se optimalt.

Ditt syn, et sammensatt bilde

– Når styrken er fastslått, fortsetter vi konsultasjonen med å se om det kan være andre problem som påvirker synet. Noen ganger kan det fortsatt være noe som ikke er som det skal, selv etter at riktig styrke er fastslått. For eksempel, hvis en eldre person ikke ser den aller minste bokstavlinjen i synstavlen, vil vi gå videre og se hva årsaken kan være. Da ser vi for eksempel etter noe som indikerer grå stær. Hvis vi tror en øyesykdom kan ligge bak endringer, vil vi henvise kunden videre.

– Vi vil aldri stille en diagnose, men vi må fortelle hva vi ser og mistenker, forklarer Håkan Broman. Hvis alt er som det skal, måler optikeren styrken for nær og fjern avstand. Hvis brillene skal brukes på jobb, vil optikeren se på dine behov i jobben og den spesifikke avstanden du har til skjermen.


Sjekk synet regelmessig. Vi tilbyr synsundersøkelser for både brille- og linsebrukere. Bestill din time her eller kontakt din nærmeste Synsam-butikk.

Neste steg, ønsker du linser?

Hvis du kommer til hos oss for å undersøke kontaktlinsene sine eller vil prøve linser for første gang, kontrollerer optikeren at øyet ser bra ut og ikke har skader.

– Tidligere foretok vi linsesjekk hvert halvår, men nå har produktene blitt bedre, så vår anbefaling nå er å ta en øyeundersøkelse en gang i året. Hvis du gjør synstester ofte, kan vi oppdage endringer tidlig, og gjøre noe med det. Øynene er følsomme og feil linse for øyet kan forårsake problemer. Mye av det en optiker ser etter handler om å sammenligne med hvordan øyet og synet har vært tidligere.

Finn brillen som passer deg

Når synsundersøkelsen er fullført, vil optikeren snakke med deg om hvilken løsning som passer best for deg for å bedre ditt syn.

– Jeg vil alltid fortelle hva jeg har gjort av undersøkelser, og deretter oppsummere det jeg oppdaget.

Etterpå går du og optikeren ut i butikken og en ansatt som er ekspert på innfatninger, tar over. Det finnes mange ulike former og innfatninger, og hva slags brille du bør velge avhenger både av din egen smak og hva som passer deg og din ansiktsform.

Les mer om hvilken brille som passer din ansiktsform her! https://www.synsam.no/finn-brillen-for-din-ansiktsform

Progressive briller, en nøyaktig metode

Når du har bestemt seg for en brilleinnfatning, justerer vi den slik at den sitter godt og ser bra ut på deg. Hvis du trenger briller med styrke, bruker vi en maskin som heter EyeTech. EyeTech-metoden måler nøyaktig hvor høyt oppe i brillen pupillen er, helningen og avstanden mellom øye og glass. Denne metoden gir oss en spesifikk tilpasning av brillene basert på dine individuelle behov, sier Håkan Broman.