Tegning av øye

Rift på øyet

Visste du at Mascara-børsten er en av de mest vanlige årsakene til skader på øynene? Faktisk er det sånn at små, dagligdagse hendelser er noe av det som sliter mest på øynene. Heldigvis er de fleste rift ufarlige og går over av seg selv.


Små rifter er helt vanlig

Hornhinnen er det beskyttende laget lengst fremme i øyet, det er ikke uvanlig at små rift og skader oppstår her. Rifter på hornhinnen kan oppstå i kontakt med støv, jord, sand, sagflis og gjennom andre dagligdagse aktiviteter, som for eksempel bruk av mascarabørste.

Rifter på hornhinnen kan komme til syne og oppdages i form av smerte. Også rennende øyne, tåkete syn, rødhet rundt øynet kan tyde på en skrape. Det kan føles svært smertefullt, enkelte sier at en rift kan føles som å få sand i øynene. Normalt sett er ikke slike rifter noe å bekymre seg over og reparerer seg selv, men i enkelte tilfeller kan det oppstå infeksjoner. Hvis det skjer må du ta kontakt med lege så fort som mulig.

Hva kan man gjøre?

Man bør umiddelbart rense øyet med lunkent vann. Man kan enten ta vann fra springen eller benytte seg av et øyeglass, hvis man har det. Ved å gjøre dette kan man få ut fremmedlegemet før det rekker å gjøre skade. Å blunke flere ganger kan også hjelpe til med å fjerne partikler eller støv.

Hva skal man ikke gjøre?

Det er fort gjort å tenke at man skal kjøle ned skader, men dette gjelder ikke for skade for øynene. Du skal heller ikke sette på plaster, noe som faktisk kan gjøre vondt verre. Vær varsom med å gni eller klemme på øyet, dette kan også gjøre at riftene blir dypere og skaden mer alvorlig.  

Som tidligere nevnt er det viktig at du tar riktige forhåndsregler, men ikke nøl med å ta kontakt med lege om du er redd for at noe alvorlig har skjedd. 

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!