Handlekurven din er tom!

Det unike øyet

Visste du at øyet ditt er mer unikt enn fingeravtrykket? Det faktum at ingen øyne er helt like stiller store krav til utprøving av briller og linser.

Øynene våre er forskjellig fra person til person. Det har ført til at øyegjenkjenning, teknikken der vi identifiserer oss med iris i stedet for med PIN-koder eller fingeravtrykk, har blitt svært populært. Men øyet er et unikt organ på flere andre måter.

– Øyet er kroppens mest følsomme organ. Tenk bare på hvordan det føles når du får et støvkorn på øyet, det skraper og gjør vondt. Slik kjennes ikke støvkorn ut noen andre steder i eller på kroppen, sier Håkan Broman, ansvarlig for kliniske produkter og tjenester hos Synsam Group.

1,2 millioner nervetråder

Følsomheten kan vi takke 1,2 millioner små nervetråder for. Og de er der for å beskytte øyet. Det er nemlig unikt på flere måter – det er kun i øyet at man kan studere blodkarene direkte. Gjennom å titte inn gjennom linsen ser man karene i øyebunnen, og det er til og med mulig å stille diagnoser på karsykdom.

– Vi kan se om en person har høyt blodtrykk eller åreforkalkning. Det er ikke uvanlig at vi oppfordrer personer til å gå til lege og sjekke blodtrykket, sier Håkan Broman.

– Netthinnens utseende er helt unikt for hver person. Den er dessuten pigmentert, slik at personer med mørk hud har en mørk netthinne og personer med lys hud har en lys. Akkurat som på huden kan det oppstå leverflekker på netthinnen, og slike tar vi alltid en titt på med jevne mellomrom, forteller Isabel Helander, optisk ansvarlig hos Synsam Sverige og ansvarlig for Synsams øyehelseprosjekt.

3D-måling lokaliserer øyets midtpunkt

Størrelsen på øyet varierer også fra person til person, og det medfører at posisjonen til det sentrale punktet, midtpunktet, kan variere med så mye som 30 prosent.

– Det er egentlig ikke noe merkeligere enn at noen har lengre bein enn andre. Men disse små forskjellene er viktige, ikke minst ved utprøving av briller. Om man tar en 3D-måling av øyet, kan man optimalisere glassene etter øyets midtpunkt, noe som gir en betydelig forskjell for synsskarphet og optisk kvalitet, sier Håkan Broman.

Akkurat som de fleste personer enten er høyre- eller venstrehendte er ett av øynene våre dominant og brukes mest. For de som har ulik synsskarphet på øynene, er det vanligvis det beste øyet som er dominant.

– For noen henger det andre øyet bare med som støtte. Personer med skjeling som ikke korrigeres i barndommen, etablerer ikke godt syn på det ikke-dominante øyet og ser derfor bare 10–20 prosent av normal synsskarphet. Det er derfor det er så viktig å sjekke synet til barn når de er veldig små, forklarer Håkan Broman.

Øyet vokser lenger enn resten av kroppen

Isabel Helander forteller at et menneskes syn i stor grad utvikles i de første åtte årene av livet. Selve øyet fortsetter likevel å vokse helt opp til 25–30-årsalderen, altså lenger enn resten av kroppen.

Øyet er med andre ord et raffinert og komplekst organ og det kreves omfattende kunnskaper og avansert teknologi for å optimalisere synsskarpheten hos personer som trenger briller eller linser.

– Man bør vite at det er forskjell på glass og glass. Det unike øyet bør få et unikt glass, konstaterer Håkan Broman.

Det unike øyet stiller store krav til utprøving av briller.

Synsam benytter en kombinasjon av metoder og teknologier. 

  • EyeTech måler hvordan buen er plassert foran øyene samt øyets form og størrelse. 
  • Eyecode, Essilors 3D-metode, gjør det mulig å slipe glassene etter øynenes unike mål. Glass der det er tatt hensyn til hvor øyets midtpunkt ligger, kan gi et syn med tilsvarende HD-skarphet over hele overflaten til glasset.
  • 4D-teknologien tar hensyn til det dominante øyet, som gir øyet en raskere reaksjon. 

Visste du at …

  • Både iris og netthinnen er like unike som fingeravtrykket ditt
  • Øyet er kroppens mest følsomme organ med 1,2 millioner små nervetråder
  • Øyet er den eneste plassen i kroppen der man kan studere blodkarene direkte
  • Øyets midtpunkt varierer fra person til person
  • Det ene øyet er dominant og brukes mer
  • Øyet vokser helt opp mot 30-årsalderen
Synsam

På tide med en synstest?

Bestill en tid hos optiker her