Handlekurven din er tom!
Synsam

Slik velger du riktig sportsbrille


Sykkelen er nyoljet og girene justert. Pass på å velge noen gode sportsbriller til dine uteaktiviteter.

En god sportsbrille kan være til god hjelp, uansett hva du driver med. Enten du sykler, løper, driver med seiling eller annen vannsport, så er det en soleklar fordel å ha noen lette, tettsittende briller med egnet glass og filter. Her er noen gode tips for deg som ser etter sportsbriller.

– Ser du dårligere blir du fortere sliten. En god sportsbrille fjerner forstyrrelser for utøveren, og det får du igjen for når det gjelder prestasjoner, forklarer optiker Frank Roger Myhre. Han jobber på Synsam Bardufoss, og er i fagrådet i Synsam. Han jobber også med rådgivning om synsrelaterte skader for Idrettens Helsesenter.


Polariserte glass er mørkere glass som har et ekstra filter som fjerner reflekser fra for eksempel vannoverflater.
 

Det finnes flere ulike sportsbriller som er tilpasset ulike aktiviteter. Uansett om du er en ivrig løper i skyggefull skog eller liker å sykle på solfylt landevei, er det mye å hente ved å gå til anskaffelse av en god brille. Optiker Myhre forteller at en sportsbrille bør ha krumme glass for å dekke godt. De finnes både med og uten styrke, og skal du være i nærheten av snø og vann er det viktig med polariserte glass. 

– Polariserte glass er mørkere glass som har et ekstra filter som fjerner reflekser fra for eksempel vannoverflater. Driver du med fisking betyr det at du kan se laksen under vann. Det kan du ikke nødvendigvis med vanlige briller, for da ser du fort bare refleksjonen fra vannflaten, sier Myhre.

Sportsbrillenes krumme glass beskytter godt mot UV-stråling, men de beskytter også øynene fra steinsprut, kvister og annet som plutselig kan sprette opp.

– De beste sportsbrilleglassene har støtbeskyttelse, og hindrer at glassene knuser ved et  hardt sammenstøt. Har du sportsbrille er det mye lavere risiko for å få en skade på øyet, sier han. 

En god sportsbrille kan også bidra til å forbedre resultatene dine. 

– Hjernen er det organet som trenger mest energi, og det er hjernen som faktisk ser. Det betyr mye mer enn hva folk tror, og i hvert fall halvparten av hjernen har med synet å gjøre. Det er viktig å eliminere forstyrrelser, som for eksempel refleksjoner som distraherer. Det drar energi ut av utøveren, sier Myhre. 

Når du skal finne en god sportsbrille som passer til deg, bør du kjenne at brillen sitter godt på. Du skal kunne ha den på i mange timer i strekk uten at det kjennes vondt, forteller Myhre.

– Skal du primært være i mye fysisk aktivitet, er det bra at sportsbrillen også har ventilering for at lufta skal sirkulere bak brillen. Da vil det ikke komme dugg på glassene så lett, forklarer han. 

Husk også at et par gode sporstbriller ikke bare beskytter øynene og forbedrer dine resultater, men de gjør også selve treningsopplevelsen bedre. Og ikke minst: Du tar deg mye bedre ut med et par kule sportsbriller på nesa. 

God trening!