Håkan Broman

Derfor er det forskjell på glass og glass

Glass er glass, tenker du kanskje når det er på tide å kjøpe nye solbriller. Sånn er det ikke. Forskjellen på ulike typer brilleglass er større enn du tror og den kan være avgjørende for din synsopplevelse.


Åv samme grunn som du velger bort ubehagelige sko og strikkegensere som klør, bør du velge bort tunge briller som sitter dårlig og gir deg dårlig syn.

Alle øyne er forskjellige både i form og størrelse. Studier har vist at posisjonen til øyets midtpunkt kan variere opptil 30 prosent mellom forskjellige mennesker.

I dag tilpasses de fleste glass utifra øyets styrke og med standardverdier for blant annet øyets sentrum, noe som betyr at kunden mister en rekke fordeler som man får hvis du i stedet tilpasser glasset for å passe til de unike dimensjonene i øynene dine. Hos Synsam er det mulig å gjøre nettop det ved å bruke 3D-metoden Eyecode.

Ute på markedet finnes det brilleglass i både god og dårlig kvalitet.
– Som kunde blir du veldig avhengig av optikerens og butikkansvarets kunnskapsnivå og en beslutning må tas i samsvar med hva optikeren forteller deg. Vi ønsker å gi klare argumenter for hvorfor vi anbefaler en viss type glass. Du får dette glasset fordi det er bra for deg, sier Håkan Broman, optiker og glassansvarlig i Synsam.

 

Enstyrke og progressive glass

Vi har flere ulike typer glass hos Synsam. Enstyrke glass er den vanligste typen for brillebærere frem til de er 40 år. Da begynner mange å få aldersrelaterte synsfeil og trenger mer enn en styrke i glasset for å kunne se både nært og fjernt. Da blir såkalte progressive briller mer vanlig.

De progressive brillene er tilgjengelige i forskjellige varianter og kvaliteter. De enkleste glassene er basert på en teknikk som begrenser hvordan du ser på sidene. I Synsams premium-serie, med den avanserte datateknologien EyeTech, kan vi skape individuelt skreddersydde briller tilpasset dine øyne. Takket være metoden som blant annet måler øye- og hodebevegelser, kan du få det beste progressive glasset for deg.

– Alt som måles legger grunnlaget for hvordan du tilpasser glasset senere. Jo mer input vi har fra øyet, jo bedre justering av glass kan vi gjøre, sier Håkan Broman.


Hos Synsam brukes glass av en av verdens ledende glassleverandører, Essilor. Jo bedre glass, jo tynnere og lettere er de. Det er glassets brytningsindeks som avgjør hvor tykt glasset blir. Jo høyere indeks som brukes, jo tynnere kan glasset lages. Ved kraftige synsfeil kreves en høyere indeks for å unngå tykt glass. En høy indeks reduserer også risikoen for forvrengning av øyet. Du har sannsynligvis noen gang opplevd at noen med briller ser ut til å ha store øyne eller små. Synsams glass har en brytningsindeks på 1,6 og den aller beste finishen som standard.

– 1,6 i brytningsindeksen er et litt mer høytbrutende glass med et mer moderne materiale. Et slikt glass blir litt tynnere, men også mer slitesterkt og bærekraftig. Brytningsindeks er faktisk et mål på tettheten til materialet. En høyere indeks bryter lyset mer, noe som gjør glasset litt tynnere. Jo større visuell feil du har, jo høyere er indeksen du vil bruke. Skulle du ha et tynt glass, bør du unngå store brilleinnfatninger da de blir tykkere ute ved kanten eller i midten av glasset. For tynneste mulig glass, bør du ha så høybrytende glass som mulig i en så liten brille som mulig, sier Håkan Broman, Optiker og kategorisjef for kontaktlinser.

Kvnne på synstest

Synsundersøkelse

Når sjekket du synet sist?

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!