Handlekurven din er tom!
Mann med solbriller

Slik avslører du falske solbriller

Når du skal bruke penger på solbriller, er det viktig at du kjøper ekte vare. Her er tipsene som sikrer at du ikke blir lurt.


Dessverre er det slik at det florerer av falske solbriller - spesielt i utlandet på typiske turistdestinasjoner.

I Europa skal alle briller oppfylle spesielle helse- og sikkerhetskrav, blant annet skal brillen ha et effektivt UV-filter. Briller som innfrir disse kravene skal være merket med CE. Briller som ikke har dette merket, er ikke lovlig å produsere eller selge i følge europeisk standard. Merkingen finner du som oftest på innsiden av brillestengene og den skal sitte godt fast.

Dessverre florerer det av falsk CE-merking på solbriller, men ved å kjøpe av en seriøs forhandler i butikk, vil du kunne være sikker på at brillen oppfyller de satte sikkerhetskravene.

Solbriller skal beskytte øynene mot det sterke sollyset. I Norge gjelder det spesielt sommer og vinter, men skarpt lys om våren og høsten kan være både plagsomt og skadelig om du ikke har noen skikkelige solbriller. 

Det er de ultrafiolette strålene, UV-strålene, som skader huden din når du blir solbrent, og de samme strålene trenger seg inn i øynene og kan forårsake skader der også. Du vet sikkert at du kan bli solbrent selv på en overskyet dag i sydlige strøk, så UV-stråler er ikke til å kimse av. Selv om mote og trender varierer er det viktig at solbrillene dekker så mye som mulig av området rundt øynene, slik at minst mulig stråling slipper inn. 

Hvor sterk beskyttelse solbrillen har mot UV-stråling, finner du ut av ved å se på UV-kategoriene. Kategori 0 gir veldig lav beskyttelse og slipper inn mest UV-stråler. I andre enden har du kategori 4, som slipper inn veldig lite lys, men som heller ikke egner seg for bilkjøring. Til vanlig bruk gir kategori 3 optimal beskyttelse. Disse kan du også kjøre bil med. 

Merking av UV-kategori er ofte bare et klistremerke foran på brillen, og fra selgere på stranda eller gaten kan du ikke være sikker på om dette merket er ekte og om brillen vil beskytte deg i det hele tatt. Gå derfor til en tillitsvekkende butikk og bli sikker på at du kan stole på UV-merkingen. 

Ved å kjøpe ekte briller, unngår du dessuten problemer med tollvesenet i Norge. De slår hardt ned på falske merkevarer da det er en av verdens største svarte økonomier. 

Hva bør du se etter? 

  • Det første du bør vurdere er utsalgsstedet. Enkle salgsboder og strandselgere fører normalt ikke ekte vare. Merkevarer selges i seriøse butikker. Men selv om butikken virker seriøs, bør du likevel være på vakt. 
  • Er produktet for billig til å være sant? Da er det antagelig ikke sant. Merkevarer og gode solbriller selges ikke til spotpris.  
  • Se nøye på solbrillen. Merkevarebriller har god kvalitet. Billig plast, dårlige henglser og metalldetaljer røper ofte lav kvalitet.
  • Se også nøye på detaljer som logo og pyntedetaljer. Virker det løst festet eller slurvete på annen måte, så er det antagelig en piratkopi. Hold deg unna.  
  • Se etter CE-merket om du handler i Europa. Merket skal sittet godt fast på innsiden av brillen. Merk: Også dette merket kan være falskt. 
Solbriller

Solbriller

Sjekk ut vårt store utvalg av solbriller.

Kunde i butikk

Finn butikk

Velkommen til oss!