Handlekurven din er tom!
Synsam

BEDRE PRESTASJONER MED SYNSTRENING

Eliteidrettsutøvere bruker betydelige ressurser på å forbedre sin fysiske kapasitet. En ting det derimot nesten ikke er forsket på, er om synstrening kan gjøre deg til en bedre idrettsutøver. 

Eliteidrettsutøvere innenfor alle sportsgrener bruker betydelige ressurser på å forbedre sin fysiske kapasitet. Mental trening har også fått en stadig større rolle. En ting det derimot nesten ikke er forsket på, er om synstrening kan gjøre deg til en bedre idrettsutøver.  Det vil Synsam gjøre noe med.

Olav Torgersen er Chief Optical Officer i Synsam og har drevet med aktiv idrett i mer enn 20 år, blant annet som fotballspiller og trener. Han har ofte lurt på hva det er som gjør at noen spillere lykkes, mens andre aldri når toppen.

– Jeg er selv et godt eksempel. Jeg var en flink spiller som ung, men utviklingen stoppet opp, selv om jeg var like sterk og rask som de andre på laget.

Han innså senere at samarbeidet mellom øyne, hjerne og kropp spiller en stor rolle. Synet utvikles i løpet av oppveksten, og alle lærer seg ulike teknikker for å bruke det. Noen av disse teknikkene er bedre enn andre.

– Jeg har studert fotballdommere og funnet store ulikheter i hvordan de bearbeider inntrykk under kampene. Informasjonen kommer først og fremst fra synsinntrykkene som deretter tolkes av hjernen og danner grunnlag for dommerens beslutning.

Manchester United, en pioner

En klubb som har gått i bresjen når det gjelder koblingen mellom syn og idrett, er den engelske fotballklubben Manchester United, som allerede i 1996 tok kontakt med professor Gail Stephenson (1953–2015) for å dra nytte av hennes ekspertise innen ortoptikk. Gail Stephenson fikk blant annet spillerne til å varme opp ikke bare kroppen, men også øynene, før en kamp. Hun var dessuten delaktig i den berømte beslutningen der

Manchester Uniteds spillere i pausen byttet fra grå til røde trøyer for at de skulle se hverandre bedre resten av kampen.

– Manchester United skiller seg ut i mengden, og jeg har studert professor Stephensons metoder og videreutviklet dem. I dag holder jeg foredrag for klubber, og etterpå går vi ut på treningsbanen og gjennomfører praktiske øvelser slik at spillerne får se i praksis hva det betyr, sier Olav Torgersen.

Briller som gnistrer

Synsam jobber med en metode som tok form i løpet av karrieren til den amerikanske basketstjernen Michael Jordan. Han slet med straffekastene på grunn av blits og lys fra området bak basketkurven, og for å venne seg til lyset begynte han å trene under lignende forhold. Synsam har videreutviklet metoden og tilbyr i dag spillere spesielle briller som gnistrer ved å veksle raskt mellom gjennomsiktighet og svart.

– Brillene får hjernen til å behandle informasjon raskere. Det er som å kjøre bil på motorveien og tvinges til å skille mellom de raske inntrykkene. Det er vitenskapelig bevist at brillene øker reaksjonsevnen etter ti minutters bruk, og de brukes under trening og før kamp. Synsam har laget et unikt system for å måle effekten av brillene. Vi undersøker blant annet øyebevegelser, dybdesyn, 3D-syn, beslutningstaking og hvor godt brukeren oppfatter kontraster.

Når testene er klare, blir idrettsutøvernes resultater sammenlignet for å analysere hvor de gjør det bra og mindre bra. Deretter får de øvelser som er tilpasset deres individuelle behov.

– Når vi sammenlignet danske landslagsspillere i fotball med spillere på lavere nivå, var den store forskjellen at landslagsspillerne var mye raskere til å ta beslutninger enn andre, forteller Olav Torgersen. 

Viktig å flytte øynene raskt

To av verdens beste e-sportlag (dataspill), Astralis og Origin, samarbeider også på denne måten med Synsam.

– Det som er spesielt med de beste e-sportspillerne, er ikke deres raske reaksjonsevne, men evnen til å flytte øynene raskt for å se hva som skjer på dataskjermen.

Et annet aspekt ved øynenes betydning innen idrett er at venstre og høyre øye brukes på ulike måter. Alle vet om de er høyre- eller venstrehendt, og de bruker den hånden eller foten som føles mest naturlig. Få er imidlertid klar over at de også har et dominant øye som de bruker mer enn det andre. Informasjonen fra det dominante øyet når hjernen raskere og påvirker for eksempel fotballspillernes prestasjoner under en kamp.  En spiller med et dominant høyreøye blir dårligere av å spille på høyre kant fordi hjernen da får mest informasjon om det som skjer utenfor banen.

Kan ta raskere beslutninger

– De fleste toppspillere på høyre back har et dominant venstreøye og oppfatter derfor bedre det som skjer på banen. Jeg er selv høyrehendt og høyrebent og har et dominant høyreøye. Slik er det for en stor del av befolkningen, men ikke for de beste spillerne. Hvis de er høyrebent, har de et dominant venstreøye, og omvendt. Det gir dem bedre informasjon til hjernen, og de kan ta raskere beslutninger på fotballbanen, sier Olav Torgersen.

– Nesten all idrett fokuserer i dag på fysisk og mental trening. Men hvis en spiller ikke løper i riktig retning, blir det ingen mål, konstaterer Olav Torgersen.

 

LES MER OM VÅRT BÆREKRAFTSARBEID

Synsam

Vi tar ansvar fOr miljØET

Vi i Synsam ser at vi har både ansvar og mulighet til å bidra til å nå de globale klimamålene som FN har satt. Les mer om hvordan Synsam jobber aktivt med miljøarbeid.

synsams miljØarbeid

Synsam

Vi tar ansvar fOR SAMFUNNET

Synsam ønsker å være med og skape et bedre liv for mennesker og samfunnet for øvrig. Derfor jobber vi også med sosial bærekraft.

sosialt ansvar

Synsam

Vår visJon

Les mer om Synsams visjon og strategi for å nå de bærekraftige målene.

vår visJon