Hva er UV-stråling


Når solen skinner er det viktig med gode solbriller. Men hva er det egentlig vi snakker om når vi snakker om UV-beskyttelse? Og hvordan kan vi best beskytte oss mot denne typen stråling?

Hva er UV-strålinger?

Lys er bølger, og strålingen fra solen er består av mange forskjellige bølgelengder. De bølgene som svinger så fort at øyet ikke oppfatter dem, kaller vi UV-stråler. UV-stråling deles inn i tre grupper ut ifra bølgelengde og energi. UVC er den med kortest bølgelengde, og dermed minst energi. Den stoppes i all hovedsak av jordens atmosfære. Både UVA og UVB er sterkere og treffer derfor jordoverflaten, på både godt og vondt. I små doser sørger nemlig UVA- og UVB-stråling for produksjon av D-vitaminer, men overeksponering kan gi skader på hud, øyne og immunforsvaret.  
UVA er UV-stråler med lengst bølgelengde, og ligger nærmest det synlige lyset, og der også sterkest.

Unngå skadelig UV-Lys

Huden vår har ett beskyttelsessystem mot ultrafiolett stråling, det har ikke øyet. Hornhinnen er derfor svært følsom for stråling. Som huden kan denne delen av kroppen bli solbrent, og da «flasser» huden av – dette er kjent som snøblindhet.

Når man skal stoppe UV-stråler handler det om å la UV-strålene treffe ett materiale som strålene ikke er sterke nok til å trenge igjennom. Siden det synlige lyset er sterkere kan vi derfor lage brilleglass som stopper UV strålene, men slipper det synlige lyset igjennom. Faktisk er det slik at vanlige brilleglass uten farge stopper over 97% av UV stråler. Fargen har altså ingen betydning for beskyttelsen, men er ment å gjøre det mer behagelig å se.

Forskjellen mellom de skadelige strålene og de ønskelige synlige strålene er små, og gode solbriller er mer nøyaktige i hva som slipper igjennom. Dette gjør at mer av det synlige lyset når øynene våre, noe som gir økt synskomfort.

I EU er det etablert at alle solbriller skal være CE merket, og for å kunne merke en solbrille med CE må de stoppe all skadelig UV-stråling.

Viktig nå du ser etter solbriller

1. Se etter CE-merket

Alle solbriller som lovlig selges i Norge skal være merket med CE-merket. Dette merket indikerer at solbrillene har tilstrekkelig beskyttelse. Solbriller som ikke oppfyller disse kravene kan være farlige å bruke.

2. Kjøp av en seriøs forhandler

Mange lar seg friste av å raske med et par briller fra et stativ på gaten. Dette skal man være forsiktig med, det finnes nemlig eksempler på falsk CE-merking. Vi anbefaler derfor alltid å kjøpe av en seriøs forhandler som kan hjelpe deg med å finne de brillene du trenger.

3. Bør dekke øynene

Spesielt ved sjøen, på fjellet og i områder med reflekterende lys, er det viktig at brillene omslutter øynene. Refleksjonene kan nemlig sende UV-stråler inn i øynene dine fra siden, ovenfra eller nedenfra.

4. Barn skal ha egne briller

Barns øyne slipper inn mer stråling enn hos voksne. I tillegg er ofte barn mer ute. Derfor trenge de solbriller som gir god beskyttelse. Flere tips til barn og solbriller her

5. UV-stråling og gråvær

Husk at UV-stråling forekommer selv om det er overskyet. Spesielt viktig er dette under opphold i sydlige strøk, hvor UV-strålingen er sterkere enn her hjemme.

5. Kvalitet

Det er ingen nødvendighet å kjøpe dyre briller, men kvalitets- og merkebriller har gjerne andre gode fordeler i tillegg til UV-beskyttelsen. De forhindrer ofte lysbrytning og reflekser, har gjerne bedre passform, høyere komfort og lengre levetid.