Syn hos nyfødte

Du har kanskje lagt merke til at nyfødte barn har en helt spesiell interesse for ansikt og ansiktsuttrykk? Men hvordan fungerer synet hos et spebarn og hvordan utvikler seg i de første månedene etter fødselen?

 

Barnets første uker

Synet er en sans som bygger på erfaring og må trenes opp. I magen har ikke øynene fått noen stimuli, og hjernen må bli kjent med å motta inntrykk fra øynene etter fødsel. Det er derfor helt normalt at barnet ikke har full kontroll på øyebevegelser og koordinasjon.

De første ukene utvikles synet svært rask. I begynnelsen er fargesynet dårlig og babyen ser stort sett kontraster og bevegelser. Barnet har enda ikke fått full kontroll over øyets bevegelser, noe som gjør at det kan se ut som om blikket ”hopper”. Når barnet får trent opp øyemusklene får det kontroll over denne bevegelsen. Dette gir et mykt og mer sammenhengende blikk.  At en nyfødt sjeler betyr ikke at barnet kommer til å sjele senere i livet

Før man reiser hjem fra sykehuset sjekker en barnelege at øynene er friske, og dersom det er noe som ikke er normalt vil denne legen avdekke dette.

Hvordan stimulere synet

For å utvikle og stimulere synet finnes det noen enkle metoder man kan ta i bruk. En av de enkleste tingene å gjøre er å få øyekontakt med barnet og bruke sin egen mimikk. Skjærer man grimaser og gjør tydelige bevegelser med ansiktet, vil man kunne se store endringer. I løpet av de tre første ukene vil barnet gi tydelig blikkontakt, forsøke å herme etter mimikken samt smile tilbake.

De fleste barn er langsynte

Det er helt vanlig at nyfødte har en viss grad av skjeve hornhinner, samt at de er langsynte. Dette retter seg stort sett av seg selv i løpet av første leveår. Evnen til å fokusere på nært hold er dårlig den første måneden, men fra 2 måneder vil barnet kunne fokusere presist. Hvis du oppdager at ditt barn har forsinket blikkontakt kan det være greit å ta kontakt med en øyelege.

Det oppstår mange spørsmål omkring øyehelse hos nyfødte, men mange av disse ”problemene” er plager som går over av seg selv. Dette kan du lese mer om her. Husk også at det er lurt å sjekke barnets øyne med jevne mellomrom, og at det er viktig at barnet får de rette briller, eller linser.