- Dine varer
Handlekurven er tom!
Bli inspirerad
Har du noen år på baken, eller er av dem som har sans for klassikere innen filmgenren, husker du sikkert «Top Gun». Storfilmen fra 1986 som virkelig gjorde at Tom Cruise tok steget opp i eliteserien. Gutta ville være like kule som hovedkarakteren Maverick, og jentene, ja de ville vel noe helt annet.
Men det var ikke bare lille, store Cruise som fikk vind i seilene på grunn av filmens enorme suksess. Cruise spilte jagerpilot og som seg hør og bør hadde han på seg pilotbriller i flere av scenene. Og ikke hvilke som helst pilotbriller. Krusende på motorsykkel, ikledd matchende skinnjakke – og som prikken over i-en; Aviator solbriller fra Ray-Ban. Matchen kunne ikke vært bedre, og alle med en snev av sans for mote og stil skulle ha de samme brillene. Ray- Bans klassiske pilotmodell ble revet ned fra butikkhyllene verden over, og salget av de allerede populære brillene økte med nesten 50 % over natten.
Et annet eksempel på Ray-Bans geniale produktplassering finner vi i filmen «Blues Brothers», som ble sluppet på kino seks år før «Top Gun». I sine karakteristiske sorte dresser, og med den sorte Wayfarer-modellen på nesen, gjorde John Belushi og Dan Aykroyd at også denne Ray-Ban-modellen fikk et durabelig oppsving i salget. I perioden fra 1982 til 1987 var Ray-Ban representert i over 60 Hollywood-produksjoner, blant andre Quentin Tarantinos «Reservoir Dogs» og «Risky Business», også det med Tom Cruise i hovedrollen.
Men historien om Ray-Ban begynte langt tidligere. Nesten 50 år før «Tom Gun», for å være eksakt. Man skulle kanskje ikke tro at militære skulle være trendsettere, men når det kommer til stil har de paradoksalt nok bidratt med sitt på flere felter. En av de mest lengstlevende trendikonene, som militære krefter faktisk skal ha noe av æren for, er faktisk legendariske Ray-Ban.
Solbrillene som i nesten 80 år har fascinert en hel verden av stil- og moteinteresserte, er den dag i dag fortsatt et av Norges mest solgte brands i følge Monica Bruland, produktsjef i Synsam. Ray-Ban står faktisk for hele 50 % av solbrillesalget hos kjeden. Det hele hadde utgangspunkt i et praktisk behov fra det amerikanske luftforsvaret på slutten av 30-tallet. Utviklingen av luftfarten gjorde at man kunne fly både høyere og lengre, og pilotene ble utsatt for stråling og skarpt lys. Dette resulterte i sterk hodepine og kvalme, en svært dårlig kombinasjon når du sitter bak spakene på en kruttønne av et fly.
På oppdrag fra general John MacCready tok Bausch & Lomb, firma som senere skulle bli til de verdenskjente Ray-Ban-produsentene, men da et New York-basert medisinsk utstyrsfirma grep, og kom frem til det som skulle bli første utgave av verdenssuksessen. Modellen gikk under navnet «Anti-Glare», hadde grønne rammer i plast og grønt glass, og nyvinningen klarte å redusere både hodepine og kvalme hos pilotene. Men helt fornøyd var de ikke. Året etter, nærmere bestemt 7. mai 1937, lanserte firma en ny modell, denne gangen med en brilleramme i stål – og dermed var Ray-Bans Aviator født. Under det første tiåret var det primært piloter, politi, jegere og sportsfiskere som var Ray-Bans kundegruppe, og i løpet av 2. verdenskrig ble brillene en del av utrustningen for storparten av de luftbaserte amerikanske troppene.
Men hvorfor stoppe der? For å utvide kundekretsen ble det satt i gang nok en runde med produktutvikling. Brillen fikk et glass hvor den øvre delen hadde en spesiell fargegradering, mens den nedre delen var klar. Perfekt for bilkjøring, hvor du fikk beskyttelse for solen samtidig som du hadde full oversikt over instrumentbordet. Briller for ekte mannfolk. I denne epoken var det nemlig kun menn som sto i fokus.
Men etter krigens slutt innså Ray-Ban at det fantes en kundegruppe de til nå helt hadde neglisjert. Kvinnefrigjøringen sto i full blomst, og med kvinner i fokus ble det på slutten av 50-tallet lansert nye modeller hvor linjene var mykere enn på Aviator. Produsenten begynte også å leke med farger og mønster. Hollywood oppdaget raskt at de hadde med et mektig statussymbol å gjøre, og datidens stjerner kastet seg på bølgen. Ray-Ban kunne sees på nesen hos allle, fra James Dean, Jim Morrison, Marilyn Monroe til Bob Dylan. På 70-tallet mister brandet noe av sin enorme slagkraft, men de får som tidligere nevnt en ny boom under intens produktplassering i mange av verdens mest sette filmer i tiåret etter. Så er det dags for en aldri så ny liten nedtur på 90-tallet – før de like etter millenniumskiftet tar grep for å utvide sortimentet. I 2003 kommer den første kolleksjonen med ordinære briller med samme klassiske og rene formspråk som Ray-Bans solbriller. Samme år slippes en kolleksjon for barn, som også ble en stor suksess.
I dag er både Aviator og Wayfarer levende klassikere som er storfavoritter i musikk-, film- og moteindustrien – og vil du stjele stilen til Julia Roberts, Brad Pitt, Johnny Depp, David Beckham eller Robert Pattison, vet du hva du har å gjøre.
Pris for et par klassiske Aviators ligger på rundt 1400 til 1600 kroner, litt avhengig av farge på glass, mens Wayfarer-modellen koster mellom 1200 og 1600 kroner.