Lifestyle Magazine


Bli inspirert

- Kanskje jeg er en elegantier innerst inne? 


Er Thomas Seltzer (47) egentlig en forfengelig mann med Peter Pan-syndrom? Vi møtte mannen bak brillene for en prat om stil, trender, framtidsplaner - og aldri å bli voksen.

Jeg har blitt en brillefaen, som jeg tidligere selv foraktet, sier Seltzer. Han ler selvironisk. Fram til for 4-5 år siden var ikke briller et tema.  - Plutselig begynte jeg å se dårligere, gitt. Jeg mener å ha hørt at det er fordi pupillene stivner rundt 40, og ikke er like fleksible lenger.

Han lanserer i samme slengen en egen teori om at synet blir dårligere av å bruke briller.

 - Synet mitt har i hvert fall blitt verre. Nå må jeg bruke øyekrykker som jeg kaller det, hele tiden. Eller er kanskje det bare snakk om alder og forfall?

 - Nå sklir jeg i hvert fall rett inn blant de gamle gubbene i NRK. De som før hadde store og tydelige briller.

Alle som har fulgt litt med i timen, har med jevne mellomrom sett trynet til Seltzer dukke opp i tv-ruta. Først og fremst som programleder for Trygdekontoret på NRK, noe han også har vunnet priser for. De siste årene med de karakteristiske brillene på nesa. Et valg som på ingen måte er tilfeldig.

- Jeg så Tinker Tailor Soldier Spy, en spionfilm laget av svenske Thomas Alfredson, som forøvrig er en utrolig flink regissør. Handlingen foregår på 70-tallet, og alt er så gjennomført - med bevisst bruk av farger i grått og brunt. Jeg syntes brillene til Gary Oldman var så fete. Etterpå fant jeg ut at det var Paul Smith som hadde designet de, og du finner liksom ikke noe mer erke-britisk enn det.

Les mer om hvordan du kan skaffe deg din brillegarderobe her

- Sånn endte jeg altså opp med å se ut som en blanding av Herbjørn Sørebø og en 70-talls-spion. Jeg tilhører jo ironigenerasjonen, og det hele er en slags lek, innrømmer han.

- Hjemme har jeg en kommode med så jævlig mye crap på. Der ligger det bøker, en forgylt tyskerhjelm, nøkler og noen luktepinner som dama mi har satt der.

Men akkurat de omtalte brillene har Seltzer klart å miste. De forsvant en gang han var på turné, hadde bursdag og havnet på fylla. Alternativt tror han at en brilletyv har stukket av med dem.

- For tiden har jeg fire par briller og to par solbriller med styrke, som jeg veksler mellom.

Alle har likhetstrekk med brillene som forsvant, og er av merker som Saint Laurent, Gucci og Tom Ford.

- Jeg liker tradisjonelle briller, men veldig mange av brillene er så jævlig små. Det er en uting. Selv om jeg har et stort hode, har jeg et lite ansikt. Jeg tror jeg ligger i et grenseområde når det gjelder brillestørrelse. Solbriller er gjerne større og mer markerte, og jeg har fått satt inn vanlige brilleglass i flere av de jeg har.

Når han skal velge mellom de forskjellige brillene, foregår det stort sett etter innfallsmetoden.

- Hjemme har jeg en kommode med så jævlig mye crap på. Der ligger det bøker, en forgylt tyskerhjelm, nøkler og noen luktepinner som dama mi har satt der.

Han legger kjapt til at han ikke helt skjønner poenget med sånne duftpinner.

- Egentlig er jeg ganske enkel og kan spise samme middagsrett i en uke. Sånn har jeg det med briller også. Jeg tar bare på meg de som ligger framme på kommoden.

Retroinspirerte briller har vært en tydelig trend en stund nå. Er du opptatt av å følge trender?

- Det er fint å være på en tidsriktig bølge. Men jeg føler for eksempel at 70-talls-toget med pilotbriller har gått. Det er vi litt ferdig med. Forøvrig var jeg en pionér her i landet med Crocs, og gikk med det da det var hipt i Williamsburg, sier Seltzer, med et snev av stolthet i stemmen.

Med en tidligere jobb som trend- og markedsanalytiker bak seg, ser han klart og tydelig hva som kommer til å bli det neste store på brillefronten.

LES MER: Slik kan du bytte briller hvert år!

- Jeg spår at den nye trenden kommer til å bli hurtigbriller. Sånne kjipe sportsbriller som Ådne Søndrål hadde rundt 1998. De er laget for høye hastigheter, og du ser ut som en alien eller en som er på speed eller amfetamin, med de på. Det blir den nye solbrillemoten i 2018.

Oppskriften for å spotte en ny trend, er ifølge Seltzer latterlig enkel.

- Det som gjør litt fysisk vondt å se på, det du blir litt kvalm av, det blir mote om to år. Se bare på alle damene som går rundt med bukser med høyt liv nå. For noen år siden lo vi av det.

Det som gjør litt fysisk vondt å se på, det du blir litt kvalm av, det blir mote om to år.

Selv gidder han ikke følge trender for enhver pris.

- Jeg fikser ikke de smale hipsterbuksene som sagger. Det er viktig at buksene sitter godt over rævva. De må være behagelige å bevege seg i. Jeg har en transportarbeiderkropp, og kan ikke gå i hva som helst.

Forøvrig finnes det en annen turboneger som kan mye mer om mote og trender enn han selv.

- Vokalisten vår Tony, er en sånn moteekspert som blant annet skriver artikler for GQ. Han ser den dypere historikken bak nye trender. Sånt synes jeg er jævlig spennende.

Derimot føler Seltzer at han har skapt sin egen stil.

- Jeg kaller stilen min for "47-år-gammel-mann-med-kontakter-i-brettbransjen". Det går for det meste i T-skjorter, fleece, jeans, hettejakke, skatesko og caps. Det verste er at jeg har ikke behov for å kle meg mer modent heller. Det ligger jo en taus tragedie der.

Hva mener du?

- Det er noe tragisk over å være en voksen mann som kler seg som en ungdom fortsatt, og som nekter å gi slipp. Peter Pan-syndromet heter det. Gamle folk som tror de er barn fortsatt.

For 7 år siden sa du til en riksdekkende avis at du kom til å være et sted mellom 24 og 27 resten av livet. Gjelder det fortsatt?

- Definitivt. Jeg har ikke kommet meg noe videre. I'm in it for life!

Likevel må Seltzer innrømme at det blir en del dress, når han holder foredrag og opptrer i streitere forum.

- Kanskje jeg er en elegantier innerst inne? Med Burberry, losjakker, jakt- og sportsjakker - og Fjellreven

- Jeg merker jo at du får mer tyngde med en fin dress.

Hva med Happy Tom, kommer han til å være en forvokst matrosgutt resten av livet?

- Nå har jeg faktisk kjøpt inn noen blå- og hvitstripete skjorter av samme type som en elitetropp i den russiske marinen bruker. Da blir det en mer Jean Paul Gaultier-inspirert look framover, med trang stripeskjorte, trang dongeri og matroslue. Jeg har lenge brukt en avklippet denimvest under konserter, men det var egentlig bare latskap. Matrosdressene som jeg brukte i starten, gikk bare i stykker hele tiden, så det måtte jeg droppe.

Seltzer mener at den maritime mannen er tidløs og et oppkomme av stil.

- Om jeg noen gang skal begynne å kle meg mer voksent, måtte det være den stilen. Faktisk har jeg noen Burberry-frakker hengende hjemme også.

- Kanskje jeg er en elegantier innerst inne? Med Burberry, losjakker, jakt- og sportsjakker - og Fjellreven, ler Seltzer.

Alt du nevner er ganske retroinspirert. Er du opptatt av at det skal være det?

- Hva er egentlig futuristisk i 2016? Kraftwerk? Seltzer svarer med å stille spørsmål i retur. - Futurismen i seg selv er jo egentlig litt gammeldags.

Er du forfengelig?

- Ja, jeg er nok det altså. I hvert fall har jeg mine clear moments, som den gangen jeg hadde langt hår i de første episodene av Trygdekontoret. Plutselig så jeg meg selv i profil på skjermen, og det så ut som et dyr hadde landet oppå hodet mitt. Da skjønte jeg at det var på tide å gjøre noe.

- Jeg får kjapt slengt dritt på sosiale medier også, når håret blir for langt.

Blir du lei deg av sånne kommentarer?

- Haha, nei! Har du blitt 47 og ikke har selvironi, får det bare være. Du må ha humor på det.

Mange oppfatter deg nok som en kontroversiell fyr som ikke er redd for å provosere. Hva blir du selv provosert av?

- Passiv aggresjon er det verste jeg veit. Folk som skriver smilefjes når de egentlig er forbanna. Da er det mye bedre med aktiv aggresjon. Få det ut, liksom.

Du har nylig kjøpt et nytt sted i Trondheim sammen med dama di. Kommer du til å flytte dit?

- Vi trengte litt større plass, men jeg kommer nok til å bli en evig pendler. Selv om det til tider blir litt ensomt. Jeg trives godt i Trondheim, det bor mange hyggelige folk der. Litt mye dårlig vær bare, men det er det ingen som vil innrømme.

Hva er planene framover?

- I starten av 2017 kommer ny sesong av Trygdekontoret. NRK-ledelsen ville egentlig ha annenhver sesong med det og Natta, Norge, men nå har vi landet på at alt skal hete Trygdekontoret. Et program som noen ganger møter folk og fe, som vi ser på med et dokumentarisk blikk, andre ganger blir det paneldebatt i studio.

Når Seltzer ikke er opptatt med programinnspillinger, er han bassist i Turboneger.

- Vi skal spille flere steder i Norge i høst, og det er stemning for å gi ut flere singler. Vår nyeste singel, Special Education, som vi slapp tidligere i år, skal nå gis ut på kassett. Noe vi egenhendig har fiksa med det amerikanske plateselskapet Burger Records. I USA hører 18-19-åringene på kassett nå, og det blir solgt millioner hvert år.

Kommer det et nytt album etter hvert?

- Vi får se. Det er jo nesten ingen som lager album lenger. Men kanskje vi samler singlene til slutt, og gir de ut sammen med noen bonuslåter, avslutter Seltzer.

Han tar på seg fleecen, allværsjakka, capsen og de store solbrillene igjen. Det er bare brettet som mangler.