Hvor ofte bør du sjekke synet?


Synet vårt blir gradvis mer uklart med alderen, men noen ganger er endringene så små at du ikke merker dem selv.

Synsendringer kommer gjerne gradvis snikende, og kan være vanskelige å oppdage. Du bør sjekke synet annethvert år, uansett om du merker endringer eller ikke. En tur til optikeren kan bremse utviklingen, og avdekke eventuelle øyesykdommer.

Det vanligste synsproblemet er å bli nærsynt. Da ser du godt på kort avstand, og uklart på lang avstand. Hvis du derimot ser klart på lang avstand, men uklart når du leser, er du langsynt. De første symptomene på langsynthet kommer ofte i 40 års-alderen, men kan også forekomme hos barn og unge.

Du bør også sjekke synet regelmessig for å avdekke skjulte øyesykdommer. De fleste øyesykdommer kan behandles enkelt, men det er viktig å bli henvist til øyelege raskt. En grundig kontroll hos optikeren kan blant annet avdekke begynnende infeksjoner, grønn stær og grå stær. Visste du at endringer i øyet kan være tegn på diabetes?

 

Så ofte bør du sjekke synet: 

5-18 år:Årlig
19-65 år:Hvert annet år
Over 65 år:Årlig
Kontaktlinsebrukere:

Hver 6.måned - Årlig

Bestill synstest nå

 

Barn, eldre og kontaktlinsebrukere bør sjekke synet årlig

Barn som nærmer seg skolealder bør gå til synskontroll en gang i året. Går de lenge ubehandlet kan det gå ut over konsentrasjonen og skolearbeidet. Etter 66 år anbefales hyppigere kontroll, spesielt om du kjører mye bil. Kontaktlinsebrukere bør også sjekke synet årlig. I dag bestiller mange kontaktlinser på nett, og i en travel hverdag er det er fristende å hoppe over synskontrollen.