Hvor ofte bør du sjekke synet?


Det er viktig å sjekke synet regelmessig, selv om du ikke merker endringer. Men hvor ofte er «regelmessig»?

De fleste vil oppleve synsendringer i løpet av livet. Synet vårt blir gradvis mer uklart med alderen, men noen ganger er endringene så små at du ikke merker dem selv.

En tur til optikeren kan bremse utviklingen, og avdekke eventuelle øyesykdommer. Derfor bør du sjekke synet annethvert år, uansett om du merker endringer eller ikke.

Bestill synstest

Bestill her

Vanlige synsplager

Synsendringer kommer gjerne gradvis snikende, og kan være vanskelige å oppdage. Øynene dine samarbeider og prøver å justere feilene, men når vi blir eldre klarer ikke øynene å korrigere like godt. 

Svært mange opplever å bli nærsynt, som er det vanligste synsproblemet. Da ser du godt på kort avstand, og uklart på lang avstand.

Hvis du derimot ser klart på lang avstand, men uklart når du leser, er du langsynt. De første symptomene på langsynthet kommer ofte i 40 års-alderen, men kan også forekomme hos barn og unge.

Noen har i tillegg skjeve hornhinner (astigmatisme). Da er hornhinnene, som vanligvis er runde, formet mer som en ellipse. Lysstrålene treffer ikke netthinnen samlet, og bildet blir uklart.

Du bør også sjekke synet regelmessig for å avdekke skjulte øyesykdommer. De fleste øyesykdommer kan behandles enkelt, men det er viktig å bli henvist til øyelege raskt. En grundig kontroll hos optikeren kan blant annet avdekke begynnende infeksjoner, grønn stær og grå stær.

Og visste du at endringer i øyet kan være tegn på diabetes?

Indikasjoner på at du bør sjekke synet

Selv om du ikke merker at synet endrer seg, kan du ha andre symptomer.

Mange får vondt i hodet av å myse og anstrenge øynene hele dagen. Du kan også få spenningshodepine eller muskelsmerter i rygg og nakke av å lene deg mye fremover mot dataskjermen eller tavla for å se bedre.

Blir du fort sliten når du leser kan det være tegn på at du begynner å bli langsynt. Langsynthet kan være spesielt vanskelig å oppdage hos barn, fordi øynene deres fortsatt justerer synsfeilen godt. I tillegg har de vanskelig for å sette ord på plagene.

Barn, eldre og kontaktlinsebrukere bør sjekke synet årlig

Og spesielt hos barn er det viktig å oppdage synsendringer tidlig. Går de lenge ubehandlet kan synsproblemene forverre seg, og det går ut over konsentrasjonen og skolearbeidet. Barn som nærmer seg skolealder bør derfor gå til synskontroll en gang i året.

Voksne uten spesielle øyediagnoser kan sjekke synet annethvert år.

Men når vi blir eldre endrer synet seg raskere. Etter 66 år anbefales hyppigere kontroll, spesielt om du kjører mye bil.

Kontaktlinsebrukere bør også sjekke synet årlig. I dag bestiller mange kontaktlinser på nett, og i en travel hverdag er det er fristende å hoppe over synskontrollen. Men linsebrukere er mer utsatt for infeksjoner, og det er viktig å få behandling tidlig. Sover du med kontaktlinsene er du ekstra utsatt, og bør gå til kontroll hver 6. måned.

Hva sjekker optikeren? 

Optikeren kontrollerer hvor godt du ser med hvert øye, og hvor godt musklene i øynene samarbeider.

Hele øyet undersøkes grundig med mikroskop, og optikeren ser på øyelokk og tårevæske, måler trykket i øyet og sjekker fargesynet.

Undersøkelsen gjør ikke vondt, og ved synskontroll av barn tilpasses metodene barnets alder.

Det tar rundt 30 minutter å sjekke synet grundig. Det er det verdt å investere i din helse!

Så ofte bør du sjekke synet: 

5-18 år:Årlig
19-65 år:Hvert annet år
Over 65 år:Årlig
Kontaktlinsebrukere:Hver 6.måned - Årlig

 

Bestill synstest her!