Lifestyle Magazine


Bli inspirert

  1. Finn fasongen som passer deg

Rundt, smalt eller bredt. Hvilken ansiktsform du har avgjør hvilken brillemodell du bør gå for. Her får du svarene.

Synstesten du tok etterlot seg liten tvil, og det eneste riktige nå er å skaffe seg et par briller. Men hvordan finne frem i jungelen av former, fasonger og merker, dersom du aldri har hatt briller før?

Det finnes helt klart noen ting du bør ta hensyn til, spesielt om dette er din aller første brille. Men også dersom du har lyst til å bytte ut den gamle med en ny.

- Sett av god tid! Det øker sjansen for å bli mer fornøyd i det lange løp, råder butikksjef Cristina Penthiah hos Synsam.

- Jeg pleier alltid å analysere kundens ansiktsfasong først. Den er av stor betydning for hvilken brillemodell du bør ha. For tydeligere å se helheten, ber jeg gjerne kunden ta av seg skjerf eller annet som kan skjule ansiktsformen, forklarer Penthiah.

Noen ganger ber hun også om å få lette litt på eller ta panneluggen til side, for bedre å inspisere hele ansiktets form.

De forskjellige ansiktstypene deles gjerne inn i disse kategoriene:

  • Rundt
  • Firkantet
  • Ovalt
  • Hjerteformet
  • Dråpe
  • Omvendt dråpe

Hva slags brillefasong kler de ulike ansiktsformene?

Her er brilleekspert Cristina Penthiahs tips til hva du bør se etter:

Briller til rundt ansiktRundt ansikt
Har du en rund ansiktsfasong, kjennetegnes dette ved at bredden og høyden på ansiktet er omtrent like og minner om en slags runding. Da bør du styre unna de runde brillene, siden disse bare vil få ansiktet ditt til å se enda rundere ut. Noe du helst vil unngå. Derimot skal du prøve brillefasonger som er mer kantete og avlange i fasongen, helst med en rett linje i ytterkant.

Briller til firkantet ansiktFirkantet ansikt
En firkantet ansiktsfasong er på mange måter det motsatte av den runde, med en mer beinete og kantete fasong, som fra ørene og ned til haken til sammen danner en slags firkant. For å myke opp de harde linjene, skal du se etter briller som er mykere i formen og som følger øyenbryna. Du kan med fordel også prøve ut de runde brillevariantene.

Briller til ovalt ansiktOvalt ansikt
Haken er smalere enn pannen med høye kinnben, og du er med andre ord hverken rund eller kantete i formen. Dette er ansiktsformen som er lettest å finne briller til, siden en slik form i utgangspunktet kler de fleste fasonger. Har du et ovalt ansikt, kan du gjerne tillate deg en brille med kraftig ramme. Målet er forøvrig alltid å gjenskape en mer oval fasong hos de øvrige ansiktstypene.

Briller til hjerteformet ansiktHjerteformet ansikt
Denne formen kjennetegnes ved myke kurver, en smal panne og bredt parti rundt kinnbenet, som gradvis blir smalere mot haken. Med en slik fasong bør du se etter en firkantet innfatning med avrundet underdel.

Briller til dråpeformet ansiktDråpeformet ansikt
Selve ansiktet minner litt om et triangel, hvor du er smalere over pannen og gradvis bredere over kinn og hake. Med et slik ansikt kler du briller med en avlang form, som er markert øverst med en mindre markert kant under. Eller en brille som er gradert i fargen, som er mørk øverst og lysere under. Eventuelt en såkalt trådbrille, som ikke har noen ramme under i det hele tatt.

Omvendt dråpe
En slik ansiktsform har pannen som det bredeste partiet og blir gradvis smalere nedover mot haken, som gjerne er spiss. Har du en slik ansiktsfasong kler du godt en 60-tallsinspirert brille som er spiss i formen og skrår utover øverst, men som likevel er myk i formen under.

Når dette er sagt, så er det ikke ansiktsformen alene som avgjør hva slags brille du bør velge.

- Jeg pleier alltid å stille en del spørsmål i tillegg for å finne ut hva slags behov, type og stil kunden ønsker. Ikke minst handler det også om hva slags hud-, hår- og øyenfarge du har, understreker Cristina Penthiah.

Noe du kan lese mer om her.