Med blikk for detaljer

 

Helena Christensen har reist verden rundt. Både som fotomodell og som fotograf. Hun vet hva som forener et godt bilde med et velsydd plagg – detaljene. 
 

Stil og kreativitet går hånd i hånd i livet til Helena Christensen. Dansken er mest kjent som modell. I løpet av 1990-tallet alene var hun å finne på over 600 forsider over hele verden. Hun har prydet forsiden til magasinet ELLE 117 ganger – det er rekord. Men Helena Christensen sto faktisk bak kameraet lenge før hun sto foran det, og i dag reiser hun aldri uten å ta bilder. 

Som fotograf, supermodell og designer vet hun at det som skaper et godt bilde er akkurat det samme som skaper et flott antrekk, det handler om detaljene. Det er der man kan merke kvaliteten.
– Det jeg elsker med fotografering, er at man kan fryse et øyeblikk i tiden og se på det for alltid. Livet forandrer seg når du holder et kamera fremfor deg. Det forlenges. Og så elsker jeg at man aldri vet hva man fanger i et bilde, og at alle detaljer kommer til liv gjennom linsen. 

Etter en lang karriere som modell er det nå hun som står bak kameraet. Hva har du tatt med deg fra fremgangen i modellyrket inn i rollen som fotograf?

– Det kvinnelige blikket viser et annet, kanskje mer ømt perspektiv. Kvinner som fotograferes av kvinner utstråler en så sann og inderlig ærlighet.


Hva liker du best å fotografere?
– Jeg elsker å ta portretter av kvinner i naturen. Det er liksom noe som føles veldig riktig med å plassere en kvinnelig skikkelse blant alle de organiske formene og figurene.

Du har både drevet en vintagebutikk og hatt en lang modellkarriere. Hvordan ser du på stil?
– Stil er så personlig og alle har sin egen idé om hva det er. Det er det jeg liker, at du kan style deg selv slik du vil siden din stil er en forlengelse av deg selv og hvordan du føler deg.

Hvordan er din stil?
– Fargeglade mønstre og en blanding av ulike stiler er det jeg vanligvis går for. Jeg er utrolig glad i vintage og unike plagg. Jeg har dager der jeg foretrekker enkle, behagelige og noen ganger maskuline klær. Andre dager vil jeg ha massevis av blomstermønstre, farger og lange, elegante kjoler.

Hvor viktig er kvalitet?
– Kvalitet er alt. Det gjør at du setter større pris på plagget, følelsen, håndverket, måten det aldres på. Detaljene er vesentlige. Det kan handle om en uvanlig plassert glidelås, en fargerik søm eller en uventet form. Detaljene gjør hele forskjellen.


Hva slags briller liker du best?
– Jeg brukte aldri solbriller før, men for tiden elsker jeg dem. Jeg foretrekker ofte litt større modeller, gjerne med en vintage-look. Jeg synes de passer best til min ansiktsform. 

Apropos stil: Du kommer fra Danmark, et land som er kjent for tidløs møbeldesign. Hvordan ser du på dansk stil?
– Jeg er ikke minimalist, jeg er for glad i pyntegjenstander til å være det. Jeg har reist hele livet og liker å gjøre funn. Blikket mitt fanger alltid opp noe som jeg må ha med meg tilbake. Det er som små minner som blir med meg hjem. Men jeg elsker dansk design og blir ofte inspirert av den. 

Finnes det en spesiell dansk stil eller en dansk person som har en stil du beundrer og gjerne skulle fotografere?
– Jeg elsker stilen, tankene og skjønnheten til Suzanne Brøgger. Så mange dansker har en fantastisk stil og nydelige ansikter, det ser man så fort man går ut på gaten. 

Du har bodd flere ulike steder i verden, blant annet i Monaco og på Manhattan. Men du kommer alltid tilbake til Danmark. Hvorfor?
– Danmark er helt enkelt best, på så mange måter. Her finnes det en stil, en integritet og en ærlighet som du ikke finner mange steder. Du blir forelsket fordi du har det så bra her. Og ”hygge” er ingen ny og sprø trend som akkurat er funnet opp. Det danske gemyttet finnes virkelig, og de som ikke har vokst opp med det og erfart det, kan ikke beskrive det fullt ut. 

Bestill en SYNSundersøkelse direkte

Velg nærmeste butikk